Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
251448_3CBCB_yagupov_v_v_viyskova_psihologiya.doc
Скачиваний:
160
Добавлен:
07.11.2019
Размер:
7.33 Mб
Скачать

Тема 18. Психологічна характеристика військової дисципліни

Питання:

1. Психолого-педагогічний зміст військової дисципліни

1.1.Психологічні засади військової дисципліни

1.2. Педагогічні функції військової дисципліни

2. Система роботи командирів (начальників)

2.1. Система роботи зі зміцнення військової дисципліни

2.2. Вдосконалення системи роботи командирів

3. Методика аналізу та підбиття підсумків стану військової дисципліни у військовій частині та підрозділі

3.1. Зміст аналізу стану військової дисципліни

3.2. Методика аналізу стану військової дисципліни в підрозділі

3.3. Перелік документів, які необхідно мати посадовим особам підрозділу з проблем зміцнення військової дисципліни

4. Психологічний аналіз дисциплінарної провини

5. Психологічна аспекти порушень статутних правил взаємин між військовослужбовцями

5.1. Психологічний аналіз поняття „порушення статутних правил взаємин між військовослужбовцями”

5.2. Психолого-педагогічна характеристика системи роботи командирів (начальників) щодо профілактики порушень статутних правил взаємин між військовослужбовцями

5.3. Основні напрями роботи посадових осіб військової частини щодо профілактики порушень статутних правил взаємин між військовослужбовцями”

****************************

Як свідчить історія, в усіх арміях і в усі часи військовій дисципліні надавалося велике значення. Наполеон Бонапарт, Олександр Суворов, Михайло Драгомиров вбачали у високому моральному дусі і дисциплінованості солдатів важливий чинник перемоги над ворогом. Так, Олек­сандр Суворов наголошував, що серед багатьох якостей солдата найважливішою є його дисциплінованість, бо дисципліна — це мати перемоги.

Справу Суворова пропагував, розвивав і впроваджував у практику військ Михайло Драгомиров, на думку якого, дисципліна має бути релігією війська. Система дисципліни, заснована на страху, дуже зручна, але така дисципліна, застерігав він, неміцна навіть у мирний час, а на війні вона взагалі нічого не варта. На необхідність підтримування високої військової дисципліни вказували також Юлій Цезар (102/100-44 pp. до Р.Х.), Карл фон Клаузевіц.

Військова психологія досліджує в дисципліні особистісні та індивідуально-психічні якості особистості, соціально-психологічні процеси групи та психологічні управлінські впливи командирів (начальників), які забезпечують нормативну поведінку і діяльність як окремого військовослужбовця, так і цілих військових підрозділів і частин. Повна єдність, злагодженість і ефективність бойової діяльності особового складу підрозділу (частини) в екстремальних умовах досягаються, як відомо, високою військовою дисципліною.

Саме так розумів роль військової дисципліни французький військовий письменник А. Блондель, який писав: зберіть сто тисяч осіб, дайте їм зброю, мундири, снаряди —- і у вас не буде армії. Навчіть їх застосовувати всі засоби для самозбереження та знищення ворогів; припустіть, що всі вони мужні і сильні; у вас буде сто тисяч солдатів, але це ще не армія, Якщо їх запалює саме почуття — ведіть їх на ворога, вони, мабуть, здобудуть миттєву перемогу, але наступного дня розбредуться та розсіються; вони ще не складатимуть армії. Чого ж їм не вистачає для боєздатності армії? їм бракує дисципліни, бо тільки вона перетворює натовп у грізного велетня, — слушно наголошував він.

У зв'язку з цим військова дисципліна цікавить нас як психологічне явище зі своїм змістом, психічними механізмами нормативної поведінки військовослужбовців та з'ясуванням умов, у яких вона ефективно функціонує, розвивається і зміцнюється.

Складною проблемою для військової психології є також порушення статутних правил взаємин між військовослужбовцями.

Дослідженням проблем дисципліни вітчизняна військова психологія займається понад 150 років. Наприклад, у другій половині XIX ст. вийшли ряд праць, які були безпосередньо присвячені психологічним аспектам військової дисципліни *.

У радянській військовій психології суттєвий внесок у вивчення психологічних засад військової дисципліни зробила наукова школа професора Михайла Дьяченка. Так, під його керівництвом з проблем військової дисципліни були захищені кандидатські дисертації Олександ­ром Кітовим і Миколою Кіряшовим.

У Збройних силах України Існує усвідомлення психологічних засад військової дисципліни. Яскравим прикладом цього є впровадження посад військових психологів у структурах виховної роботи Збройних сил України, які поряд із психологічним супроводженням основних видів діяльності особового складу безпосередньо займаються МПЗ військової дисципліни І профілактикою правопорушень. Підготовка цих фахівців здійснюється у Військовому інституті Київського національного університету імені Тараса Шевченка І Військовому гуманітарному інституті Національної академії оборони України.