Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Модуль1.Физиология и психология праци.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.11.2019
Размер:
455.68 Кб
Скачать

Тема 4. Основні закономірності фізіологічних реакцій організму людини в процесі праці

Вивчення функціонування людського організму в процесі праці рекомендується провести в порядку: уяснити суть і взаємозв'язок процесів асиміляції і дисиміляції; скласти уявлення про енергетичний потенціал людини, його витрачання в процесі праці і джерелах поповнення.

Постійний обмін речовин із зовнішнім середовищем пов’язаний з енергетичними витратами. Із зовнішнього середовища в організм поступають різноманітні, багаті потенційною хімічною енергією речовини. У організмі вони розщеплюються на більш прості, внаслідок чого енергія, що звільнюється, забезпечує протікання фізіологічних процесів і виконання зовнішньої роботи.

Далі потрібно дуже уважно розглянути основні функції організму: серцево-судинну, дихальну та ін.. Виробничі умови, не цілком сприятливі для функціональних систем організму, викликають певні зміни дихання, діяльності серцево-судинної системи.

ПЛАН

  1. Основні принципи взаємодії людини з навколишнім середовищем.

  1. Поняття адаптації та фізіологічних резервів організму.

  1. Енергетика м'язової діяльності. Основне, функціональне та повне витрачання енергії.

  1. Особливості пристосування до роботи серцево-судинної системи.

  1. Регуляція дихання та газообмін у процесі праці.

  1. Виконання вправ:

6.1 Розкрити зміст понять ”адаптація” та “динамічний робочий стереотип” Що є спільного в цих поняттях?

6.2 Дати класифікацію робіт щодо важкості на основі енергетичних затрат.

6.3 Визначити ударний і хвилинний обсяги крові робітника через 6 годин після початку роботи, якщо відомо, що артеріальний тиск дорівнює 130 мм.рт.ст., дістолічний тиск – 80 мм.рт.ст., частота пульсу – 87 уд. За хв. Возраст – 25 років.

6.4 Дати оцінку серцево-судинної системи робітника, якщо відомо, що до початку роботи артеріальний систолічний тиск дорівнював 110 мм.рт.ст., частота пульсу – 70 уд.за хв.

6.5 Визначити коефіцієнт витривалості серцево-судинної системи робітника за такими параметрами її діяльності: артеріальний систолічний тиск до початку роботи – 125 ммюртюст., після 4 годин роботи – 135 мм.рт.ст., діастолічний тиск відповідно 65 і 60 ммюрнт.ст.; частота пульсу відповідно 70 і 76 ударів за хв. Визначити, про що свідчать зміни коефіцієнта витривалості.

6.6 Визначити коефіцієнт якості реакції серцево-судинної системи робітника на фізичні навантаження, якщо відомо, що артеріальний систоличний тиск до і після навантаження дорівнював відповідно 115 і 120 мм.рт.ст., діастоличний тиск відповідно 75 і 80 мм.рт.ст. частота пульсу відповідно 73-75 уд. за хв. Дати оцінку стану серцево-судинної системи робітника.

6.7 Дати оцінку серцево-судинної та дихальної системи робітника. Відомо,що до початку роботи частота його пульсу становила 76 уд. за хв., частота дихання – 17. Після 6 годин роботи частота пульсу – 80 уд. за хв., частота дихання – 22 вд. за хв. Визначити, наскільки злагоджено функціонують серцево-судинна і дихальна системи.