Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Мікро денна, 2011.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 4. Теорії вибору споживача.

Теорії споживацького вибору та їх структурні елементи. Кардиналістська та ординалістська теорії поведінки споживача, їх зміст і відмінності.

Вибір споживача в кардиналістській теорії. Концепція граничної корисності, її зміст і складові елементи. Корисність, функція корисності, гранична корисність, сукупна корисність. Сутність закону спадної граничної корисності і взаємозв’язок його із законом попиту. Рівновага споживача в кардиналістській теорії. Правило максимізації корисності.

Вибір споживача в ординалістській теорії. Передумови, на яких базується ординалістська теорія. Сутність кривої байдужості та її властивості. Карта кривих байдужості. Гранична норма заміщення. Бюджетна лінія, її властивості і фактори, які впливають на її розташування. Рівновага споживача в ординалістській теорії.

Тема 5. Моделювання поведінки споживача в ринковій економіці.

Моделювання поведінки споживача на ринку товарів. Побудова кривої “доход-споживання”, її зміст і значення. Крива Енгеля та її сучасна інтерпретація.

Побудова кривої “ціна-споживання” та її взаємозв’язок з кривою попиту.

Специфічні особливості споживацького попиту. Функціональний попит та його особливості. Сутність і види нефункціонального попиту. Товар Гіффена. Ефект приєднання до більшості. Ефект снобу. Ефект Веблена.

Модуль 2. Теорія підприємства: виробництво і витрати.

Тема 6. Підприємство та його організаційно-правові форми.

Сутність підприємства в ринковій економіці. Загальні ознаки підприємства та його основні принципи функціонування. Способи класифікації підприємств та їх зміст.

Організаційно-правові форми невеликих підприємств, їх зміст, переваги і недоліки. Одноосібне підприємство, господарче товариство, кооператив.

Організаційно-правові форми великих підприємств. Акціонерне товариство, його зміст, особливості створення і переваги. Державне підприємство.

Тема 7. Моделювання вибору виробника.

Сутність процесу виробництва та його основні фактори. Поняття і властивості виробничої функції.

Вибір виробника в короткостроковому періоді. Стадії граничної віддачі факторів виробництва і сутність закону спадної граничної продуктивності.

Вибір виробника при зміні використання двох видів ресурсів. Ізокванта, її зміст і властивості. Сутність ізокости та її властивості. Рівноважний стан виробника та його умови.

Модель напрямку розвитку фірми.

Тема 8. Витрати виробництва.

Економічні витрати, їх природа та зміст. Внутрішні і зовнішні витрати виробництва. Співвідношення економічних та бухгалтерських витрат. Економічний, нормальний та бухгалтерський прибуток.

Витрати в короткостроковому періоді. Зміст і визначення постійних, змінних і загальних витрат, середніх постійних, середніх змінних і середніх загальних витрат та граничних витрат. Взаємозв’язок різних видів короткострокових витрат виробництва.

Витрати виробництва у довгостроковому періоді. Ефект масштабу, його види і фактори.

Модуль 3. Теорія ринкових структур.

Тема 9. Поведінка фірми в умовах досконалої конкуренції.

Порівняльна характеристика основних ринкових структур (моделей ринку): чистої конкуренції, монополістичної конкуренції, олігополії, чистої монополії.

Відмінність ринкового попиту та попиту на продукт конкурентної фірми. Визначення загальної (валової), середньої та граничної виручки фірми в умовах досконалої конкуренції.

Визначення рівня виробництва конкурентної фірми в короткостроковому періоді у разі максимізації прибутку або мінімізації збитків двома способами: співставлення загальної виручки і загальних витрат та співставлення граничної виручки і граничних витрат. Крива граничних витрат та крива пропозиції конкурентної фірми в короткостроковому періоді

Рівновага галузі в довгостроковому періоді. Масовий вступ фірм у конкурентну галузь та ліквідація прибутків. Масовий відтік фірм з галузі та ліквідація збитків.

Досконала (чиста) конкуренція та її ефективність. Умови рівноваги конкурентної фірми. Виробнича ефективність і ефективність розподілу ресурсів.