Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка Мікро денна, 2011.doc
Скачиваний:
25
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.17 Mб
Скачать

Тема 10. Модель чистої монополії.

Зміст і основні ознаки чистої монополії. Причини існування та види монополій.

Крива попиту на продукт монополіста та її відмінність від графіку попиту на продукт конкурентної фірми. Визначення монополістом рівня виробництва і ціни у разі максимізації прибутку або мінімізації збитків. Випадок закриття фірми.

Економічні наслідки монополізму. Показники монопольної влади.

Цінова дискримінація, її зміст, умови і наслідки.

Тема 11. Поведінка фірми в умовах монополістичної конкуренції та олігополії.

Сутність монополістичної конкуренції та її основні ознаки. Особливості визначення ціни та обсягів виробництва при монополістичній конкуренції. Оцінка ефективності монополістичної конкуренції. Нецінова конкуренція, її зміст та основні форми. Сутність реклами, аргументи на користь і проти її проведення.

Поняття олігополії та її характерні ознаки. Особливості поведінки фірми щодо ціни та випуску на олігополістичному ринку. Моделі олігополістичного ціноутворення. Ламана крива попиту, лідерство в цінах, таємна змова, ціноутворення за принципом “витрати плюс”.

Оцінка економічної ефективності олігополістичного ринку.

Модуль 4. Загальна рівновага і ефективність.

Тема 12. Виробництво та попит на економічні ресурси.

Ринки ресурсів та їх особливості. Похідний характер попиту на ресурси. Загальне правило використання ресурсів фірмою. Особливості формування попиту на ресурс та реалізації продукту в умовах недосконалої конкуренції.

Цінова еластичність попиту на ресурси, визначення і фактори, які впливають на її величину. Зміни у попиті на ресурс і фактори, які їх викликають.

Оптимальне співвідношення ресурсів: правило мінімізації витрат і правило максимізації прибутку, та їх взаємозв’язок.

Тема 13. Ціноутворення на ринках ресурсів та формування доходів.

Ринок праці і встановлення рівноважної ставки заробітної плати. Особливості встановлення ставки заробітної плати в різних моделях ринку праці.

Підходи до визначення сутності заробітної плати. Форми, види та системи заробітної плати. Диференціація рівня ставок заробітної плати і її причини.

Ціноутворення на ринках з фіксованою пропозицією ресурсів. Визначення економічної ренти і фактори, які впливають на її величину. Види земельної ренти, їх зміст та умови утворення. Орендна плата і ціна землі.

Позичковий відсоток та його основа. Визначення ставки позичкового відсотку та фактори, які впливають на її величину. Зміст процедури дисконтування і визначення складного відсотка.

Підприємницький доход на економічний прибуток. Джерела і функції економічного прибутку.

Навчальний модуль 1.

Теорія поведінки споживача.

Тема 1. Вступ до мікроекономіки.

ПЛАН СЕМІНАРСЬКОГО ЗАНЯТТЯ.

1. Предмет мікроекономіки.

2. Елементи аналізу економічного вибору.

3. Методи досліджень мікроекономічних явищ.

ТЕМИ РЕФЕРАТІВ.

1.Етапи розвитку мікроекономічного аналізу.

2. Мікроекономіка в системі економічних наук.

3. Економіко-математичне моделювання в мікроекономіці.

ОСНОВНІ ПОНЯТТЯ ТА КАТЕГОРІЇ.

Мікроекономіка, домашнє господарство, фірма (підприємство), держава, економічні ресурси, обмеженість (рідкісність) ресурсів, потреби, безмежність потреб, економічні блага, проблема вибору, економічний вибір, альтернативна вартість, раціональність поведінки, ефективність, метод дослідження, економіко-математичне моделювання, економічна модель, функціональний аналіз, граничний аналіз, рівноважний підхід, оптимізаційний метод, економічний експеримент.