Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_z_agrokhimiyi_pravlena.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

Завдання 6. Екологічна експертиза системи удобрення сівозміни

Важливим завданням розширеного відтворення родючості ґрунтів с забезпечення оптимального поживного режиму, який поки - що в переважній більшості ґрунтів нашої країни, знаходиться не на оптимальному рівні. Необхідно ретельніше регулювати кругообіг поживних речовин у системі грунт - рослини - добрива. При цьому забезпечення позитивного балансу азоту, фосфору і калію в землеробстві сприятиме не лише зростанню врожайності сільськогосподарських культур та підвищенню родючості ґрунтів, але і може вести до забруднення продукції та довкілля.

Завдання студента полягає в тому, щоб володіючи розрахованими матеріалами, він правильно оцінив виконану за пропонованими методиками систему застосування добрив у сівозміні. В даному разі пропонують оцінити можливий баланс елементів живлення у сівозміні при застосуванні рекомендованих норм добрив та досягненні запланованої врожайності.

Наскільки відповідає вимогам розроблена система удобрення в сівозміні потрібно порівняти розрахований баланс з рекомендованим для відповідного за вмістом рухомих елементів живлення рослин. Перед тим, як робити підрахунки, студент мас вивчити розділи агрохімії, в яких розглядаються питання кругообігу, трансформації та балансу поживних речовин у ґрунті.

6.1. Винос поживних речовин урожаєм

Винос елементів мінерального живлення - це вміст їх в одиниці урожаю основної та відповідній кількості побічної продукції. Винос елементів мінерального живлення культурою прямо пропорційний величині врожайності культури. Розрахунки проводять так.

Культуру і номер поля, на якому вона розміщується, переписують із завдання 1,5., а заплановану врожайність із завдання 1.4. Винос поживних речовин на І ц основної з відповідною кількістю побічної продукції беруть з методичних вказівок до завдання 4.2. табл. 10. Для визначення виносу поживних речовин з 1 га показник виносу даного елементу кг/ц продукції множать на заплановану врожайність та на площу культури. При цьому потрібно враховувати азотфіксацію бобовими культурами. Тому винос азоту горохом буде нульовим, конюшиною та еспарцетом - мінусовим і складатиме 1,2 кг/ц сіна, люцерною - 1,4 кг/ц сіна.

Суму виносу азоту, суму фосфору та калію ділять на площу сівозміни і отримують винос елементів з одного гектара сівозміни в кілограмах.

6.2. Плановий баланс поживних речовин у сівозміні

Надходження поживних речовин з органічними добривами підраховують множенням кількості гною, що припадає на 1 га сівозмінної площі (див. завдання 4.4) на вміст в 1 т гною азоту, фосфору, калію (5; 2,5; б кг). Надходження поживних речовин з мінеральними добривами - це кількість азоту, фосфору і калію, що заплановано внести з мінеральними добривами в сівозміні, кг/га (див. завдання 4.4) Винос поживних речовин беруть із завдання 5.1. Баланс визначають відніманням цифрових показників виносу від надходження з органічними та мінеральними добривами (всього). Якщо надходження поживних речовин у грунт переважає винос, то баланс позитивний (+), а якщо менше виносу - то негативний (-). Інтенсивність балансу - це кількісне відношення між надходженням даного елемента в грунт до виносу його урожаєм, виражене в процентах. Вона може бути менше 100% (коли баланс негативний), дорівнювати 100% (коли баланс нульовий) і більше 100% (коли баланс позитивний).

Дефіцит поживних елементів веде до того, що формування врожаїв сільськогосподарських культур відбувається за рахунок мобілізації цих елементів із ґрунтових запасів, внаслідок чого родючість ґрунту з часом зменшується. Позитивний баланс сприяє підвищенню рівня забезпеченості ґрунтів рухомими формами поживних речовин, але надмірний баланс веде до забруднення ґрунту, продукції та довкілля.

Якщо грунт у сівозміні 1-2 агрохімічної групи, то баланс всіх елементів живлення повинен бути позитивним. Якщо грунт 3-4 агрохімічної групи, то допускається інтенсивність балансу азоту до 90%, фосфору 100-120%, калію 85-90%. Якщо грунт у сівозміні 5-6 класу. то баланс всіх показників повинен бути нульовим, або негативним.

За складеним балансом елементів живлення та планом внесення добрив проводять аналіз раціонального застосування добрив у сівозміні, показують позитивну та негативну роль добрив з точки зору охорони ґрунтів, одержання екологічно чистої продукції та охорони довкілля в цілому. Від правильності зробленого висновку залежатиме оцінка захисту даного проекту студентом.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]