Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Kursova_z_agrokhimiyi_pravlena.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
1.55 Mб
Скачать

3.3. Приготування компостів у господарстві

Компостування - один із заходів збільшення нагромадження місцевих органічних добрив. Це біотермічний процес мінералізації і гуміфікації органічних речовин, що проходить в аеробних умовах під дією мікроорганізмів.

Якщо у господарстві виготовляють, чи планують виготовляти ком посій на рік складання плану удобрення у сівозміні, необхідно показати які види компостів (торфо-гнойові, торфо-гноївкові, торфофекальні, гноємінеральні , гноє-солом'яні та ін). і які компоненти та в якому співвідношенні беруть їх для компостування. Потрібно підрахувати вихід кожного виду компосту, визначивши втрати взятої маси при компостуванні, які становлять у середньому 15%.

В умовах Степу та Південного лісостепу часто є залишки невикористаної соломи, її доцільно використати для виготовлення гноє-солом'яних компостів. Для компостування доцільно використовувати 15-25% соломи від можливої заготівлі. Розрахувати таку кількість можна так. В сівозмінах зони Степу біля 50% площ засівають зерновими та зернобобовими культурами. Якщо середня врожайність зернових складе 3 т/га, то можна заготовити таку ж кількість соломи з гектара. Для компостування, наприклад, беремо 20% від заготовленої, тобто 0,6 т/га. Знаючи площу посіву зернових, можна визначити кількість соломи, що використовується для компостування.

3.4. Заготівля інших видів органічних добрив

Якщо у господарстві планується заготовляти і використовувати для удобрення промислові органічні відходи, інші органічні добрива, або ж вирощувати сидерати, необхідно показати які добрива і скільки їх планується заготовити на рік складання плану удобрення. При цьому одиниця використаної соломи безпосередньо на добриво відповідає трьом одиницям підстилкового гною. Потрібно розуміти, що мале нагромадження гною характеризується недостатнім поголів'ям худоби. А це означає, що частину соломи можна використати безпосередньо як органічне добриво.

Сидеральні культури в умовах Лісостепу та Степу доцільно висівати пожнивно чи в сидеральному пару (замість чорного пару). Висівають культури, що швидко формують зелену масу (при сівбі пожнивно - ріпак, гірчиця, суріпка, олійна редька). При вирощуванні таких культур на фоні мінеральних добрив можна отримувати 30-40 т/га зеленої маси.

3.5. Нагромадження і розподіл органічних добрив

В процесі розрахунку виходу гною потрібно правильно врахувати стійловий період худоби. Розраховану кількість органічних добрив, готових для внесення (гній, компости. сидерати, солома, інші органічні добрива) в сумі розділяють на площу ріллі та багаторічних насаджень і отримують насиченість органічними добривами в господарстві. Для підтримання вмісту гумусу в ґрунтах Степу цей показник повинен складати 6-8 т/га, в Лісостепу - 8-12т/га.

Середня насиченість польової сівозміни повинна бути такою, як в середньому по господарстві, ґрунтозахисної - може бути меншою, а овочевої повинна бути більшою, ніж по господарстві.

Тут необхідно обчислити всю кількість органічних добрив, що планується заготовити у господарстві і обґрунтовано розподілити їх між сівозмінами та іншими сільськогосподарськими угіддями. Окремо треба показати, яких і скільки органічних добрив виділяється для сівозміни, в якій планується розробити систему удобрення всіх культур.

Порівнявши рекомендації, викладені в підручнику та рекомендованій літературі, з фактичним станом справ заготівлі і використання органічних добрив у господарстві, необхідно зробити обґрунтовані пояснення, висновки для кожного пункту.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]