Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

4. Вибір і затвердження теми та плану

Дипломної роботи

Тема дипломної роботи повинна бути актуальною, мати теоретичне і практичне значення, відповідати вимогам сучасного стану та перспективам розвитку економіки, економічних наук та господарської практики.

Право вибору теми дипломної роботи надається студенту в межах орієнтованої тематики, яка розробляється і щорічно оновлюється кафедрами. Проте студент може запропонувати свою тему, яка не передбачена запропонованою тематикою, керуючись у своєму виборі власними науковими інтересами з необхідним обгрунтуванням її дослідження або ж, виходячи з потреб конкретного суб’єкта господарювання – на його замовлення. У більшості випадків, вибір теми та напрями її розкриття в дипломній роботі обумовлюються виконанням курсових робіт з відповідних фахових дисциплін, матеріалами виробничої практики, орієнтацією на характер майбутньої професійної діяльності.

Обираючи тему дипломної роботи, слід враховувати її актуальність для суб’єкта дослідження, можливість одержання відповідних матеріалів, наявність літературних джерел, власних напрацювань тощо. При цьому виконання дипломної роботи на абстрактну тему без використання й аналізу матеріалів, які характеризують діяльність конкретного підприємства, не допускається.

Вибір теми дипломної роботи оформляється письмовою заявою студента на ім’я завідувача кафедри, в якій зазначається тема і повне найменування підприємства, за матеріалами якого буде виконуватися дипломна робота, та науковий керівник (додаток Б). На підставі таких заяв кафедра розглядає та затверджує наукових керівників дипломних робіт, а у разі необхідності – консультантів.

У випадку, якщо замовником дипломного дослідження є підприємство (організація), то підставою для закріплення відповідної теми за студентом є письмове звернення зацікавленої сторони на ім'я ректора академії з чітким формулюванням теми і зобов’язань замовника у сприянні проведення дослідження та впровадження його результатів у свою практичну діяльність (додаток В).

Закріплення за студентами тем дипломних робіт та призначення наукових керівників і консультантів оформляється наказом ректора академії протягом 20 календарних днів з початку поточного навчального року за відповідними програмами підготовки спеціаліста або магістра.

Після закріплення теми студент повинен скласти робочий план дипломної роботи. При цьому обсяг і структура плану залежить від важливості визначеної проблеми та теми дослідження. Дипломна робота складається із вступу, окремих розділів (трьох розділів для студентів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень спеціаліста та чотирьох розділів, які здобувають освітньо-кваліфікаційний рівень магістра; розділи можуть містити від двох до чотирьох параграфів кожен), висновків, списку використаних джерел та додатків.

У подальшому науковий керівник, відповідно до затвердженої теми та підготовленого студентом робочого плану, протягом 20 днів після затвердження теми наказом ректора академії, видає студентові завдання до дипломної роботи (додаток Д). Завдання використовується студентом як визначення основних напрямів дослідження, змісту і послідовності виконання дипломної роботи, а науковим керівником – як підстава для контролю своєчасності та якості виконання дипломної роботи. У процесі проведення дослідження можливі деякі зміни та доповнення до завдання. Невиконання завдання до дипломної роботи та систематичне відхилення від затвердженого графіку його виконання є підставою для недопущення студента до захисту дипломної роботи.