Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Методичка дипломні.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
2.51 Mб
Скачать

8.4. Ілюстрації

Текст дипломної роботи супроводжується ілюстраціями.

Ілюстрації (графіки, схеми, діаграми тощо) розміщуються в дипломній роботі безпосередньо після тексту, де вони згадується вперше, або на наступній сторінці. В роботі наводяться лише ті ілюстрації, які відображають її зміст. Кожна ілюстрація має відповідати тексту, а текст – ілюстрації.

Вибір виду ілюстрації залежить від змісту матеріалу та поставленої мети.

Під ілюстрацією розміщується її номер та назва (наприклад: Рис.3.3. Структура матеріальних витрат ТзОВ “Фабрика меблів ВЕЕМ” за 2003 – 2005 роки (додаток М)). За необхідності ілюстрації доповнюють пояснювальними даними (під рисунковий підпис).

Не слід оформляти посилання на ілюстрації як самостійні фрази, в яких лише повторюється їх назва. У тексті, де викладається основна думка, пов’язана з ілюстрацією слід робити посилання на неї у вигляді виразу взятого в круглі дужки “(рис. 3.3)” або звороту на зразок: “…як це видно з рис. 3.3”.

Ілюстрації повинні бути виконані чорним кольором. При необхідності, можна застосовувати штрихове оформлення окремих об'єктів ілюстрацій.

8.5. Таблиці

Цифровий матеріал доцільно подавати у вигляді таблиць. Таблиця є способом подання інформації, при якому цифровий чи текстовий матеріал групується в колонки, відокремлені одна від одної вертикальними і горизонтальними лініями.

Розрізняють аналітичні і неаналітичні таблиці. Аналітичні таблиці є результатом обробки і аналізу цифрових показників. Як правило, після таких таблиць роблять узагальнення як нове, одержане з аналізу, знання. Воно вводиться в текст словами : “Табл. 3.2 дає змогу зробити висновок, що…”, “З табл. 3.2 видно, що…” і т.п. Такі таблиці дозволяють виявити і сформулювати певні закономірності. В неаналітичних таблицях розміщують, як правило, необроблені статистичні дані, необхідні лише для інформації або констатації фактів.

Кожна таблиця повинна мати назву (заголовок), яку розміщують посередині над таблицею та друкують симетрично до тексту з великої літери без підкреслень та крапки в кінці. Назва повинна бути стислою і відображати зміст таблиці (наприклад: Динаміка доходів ВАТ “Маяк” за 2003-2005 роки* (додаток М)).

Заголовок таблиці не повинен дублюватися в заголовках граф. Заголовки граф і рядків повинні бути короткими і починатися з великої букви, підзаголовки - з маленької, якщо вони складають із заголовком одне речення, і з великої - якщо вони є самостійними. Всі слова в заголовках, як правило, наводять без скорочень в називному відмінку однини. Крапка в кінці заголовка і підзаголовка не ставиться. Кожен заголовок над графою стосується всіх даних цієї графи, а кожен заголовок рядка – всіх даних цього рядка. Графа з порядковим номером рядків до таблиці не включається.

В таблиці повинні бути вказані одиниці виміру всіх показників. Якщо розмірність всіх показників однакова, то вона вказується в круглих дужках під назвою таблиці справа. Якщо розмірність показників неоднакова, то вони вказуються після заголовків граф або рядків.

Всі дані, наведені в таблиці, повинні бути достовірні, однорідні та співставимі. В основі їх групування повинні бути суттєві ознаки.

Якщо числа в таблиці подають з десятковими і сотими частками, то після коми у всіх числах має бути одна і та ж сама кількість цифр. Це доцільно здійснювати ще й для того, щоб довести, що всі величини обчислені з однаковою точністю.

Якщо в будь-якому рядку немає даних, то проставляються три крапки. Якщо ознака відсутня – проставляється риска. Якщо ознака є, але не суттєва – проставляються нуль.

Посилання на джерело цифрових даних наводиться у примітках до таблиці або в основному тексті.

Таблицю розташовують після першої згадки про неї або на наступній сторінці таким чином, щоб її можна було читати без повороту або з поворотом за годинниковою стрілкою (в горизонтальному вигляді). Не рекомендується розміщувати дві або більше таблиць одну за одною (за винятком таблиць, поданих в додатках). Їх необхідно розділяти текстом.

У тексті роботи повинні бути посилання на всі таблиці. Будь-яка таблиця повинна бути проаналізована. При цьому не слід переказувати її зміст. Необхідно узагальнити дані, сформулювати основні висновки або внести додаткові показники, які найбільш повно розкривають явища або процеси.

При перенесенні частини таблиці на наступну сторінку пишуть “Продовження табл. 3.2” і повторюють шапку таблиці. Якщо шапка громіздка, можна її не повторювати. У такому випадку графи таблиці нумерують і повторюють в подальшому тільки їх нумерацію.

При побудові таблиці висота рядків повинна бути не меншою від 9 мм, а кегель шрифту – 10.

Приклад побудови таблиці наведено в додатку М.