Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект частина 1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

3. Параметри осцилографа

Коефіцієнт відхиленняи) — це відношення напруги вхідного сигналу Ux до відхилення променя lх, спричине­не цією напругою, тобто: mu=Ux/lx. У найбільш пошире­них осцилографах коефіцієнт відхилення знаходиться у діапазоні 50 мкВ/поділку... 10 В/поділку.

Смуга пропускання це діапазон частот, в межах якого коефіцієнт відхилення зменшується не більше, ніж 3 дБ (у 0,707 рази) порівняно з коефіцієнтом відхилення на деякій середній (опорній) частоті. Для низькочастотних осцилографів смуга пропускання знаходиться в межах від нуля до 5 МГц; для універсальних осцилографів верхня частота діапазону досягає десятків мегагерц, для високо­частотних — сотень мегагерц.

Час наростання перехідної характеристики () — час, упродовж якого промінь проходить від 0,1 до 0,9 усталеного значення, якщо на вхід осцилографа діє стри­бок напруги.

Коефіцієнт розгортки (mt) — відношення інтервалу часу t до відхилення променя І під дією напруги розгор­тки за цей час: mt=t/lx. Сучасні осцилографи мають ши­рокий діапазон коефіцієнтів розгортки від сотих часток мікросекунд на поділку до одиниць секунд на поділку.

Вхідний опір осцилографа визначається опором вхідно­го подільника напруги. Для зменшення похибки взаємодії вхідний опір має бути якомога більший.

Вхідний опір і вхідна ємність осцилографа характеризу­ють ступінь впливу осцилографа на режим роботи дослід­жуваного електричного кола і визначають похибку взаємо­дії. Щоб зменшити цю похибку, необхідно збільшувати вхідний опір і зменшувати вхідну ємність.

Підсилювачі каналу У вносять амплітудну і фазову динамічні похибки, зумовлені обмеженістю смуги пропу­скання підсилювачів. Нелінійність амплітудних характе­ристик підсилювачів також спотворює форму сигналу.

Візуальний відлік параметрів сигналів за осцилограма­ми призводить до похибок, зумовлених паралаксом, кінце­вою шириною променя і дискретністю відліку за шкалою. Паралакс може виникнути у процесі відліку за шкалою, розміщеною на деякій відстані від екрана трубки. У су­часних осцилографах застосовуються безпаралаксні екра­ни зі шкалою, нанесеною на внутрішній поверхні екрана трубки. Похибка зумовлена шириною променя оцінюється половиною його ширини, а похибка дискретності — половиною ціни поділки шкали.

Контрольні запитання:

  1. Яке призначення осцилографа?

  2. З яких основних вузлів складається електронний осцилограф?

  3. Яке призначення і будова каналу вертикального відхилення (канал Y)?

  4. Яке призначення і будова каналу горизонтального відхилення (канал Х)?

  5. Яке призначення і будова каналу синхронізації (каналS)?

  6. Яке призначення каналу керування яскравістю променя (канал Z)?

  7. Якими основними параметрами характеризується робота осцилографа?

Тема 3.3 Вимірювальні підсилювачі

План

  1. Вимірювальні підсилювачі.

  2. Принцип роботи.

  3. Основні параметри та характеристики електронних підсилювачів. Зворотний зв'язок у підсилювачах.

  4. Операційний підсилювач.

1. Вимірювальні підсилювачі

Вимірювальні підсилювачі напруги і струму — це мас­штабні вимірювальні перетворювачі, застосування яких дає змогу збільшити амплітуду змінної напруги у задану кількість разів. Вимірювальні підсилювачі є одними з най­важливіших складових частин сучасних електронних аналогових і цифрових вимірювальних пристроїв і в основ­ному визначають їх метрологічні характеристики. Слід за­значити, що останнім часом розширюються межі застосу­вання вимірювальних підсилювачів, побудованих на основі операційних, які виготовляються у вигляді інтегральних мікросхем і мають високі метрологічні характеристики.