Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект частина 1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

3.4 Опосередковані вимірювання опору

Крім прямих вимірювань опорів електромеханічними, електронними, цифровими омметрами та мостами, засто­совують опосередковані вимірювання, наприклад за допо­могою амперметра і вольтметра.

На рисунку 8 наведено дві схеми опосередкованого вимірювання опору — за допомогою амперметра і вольтмет­ра. Значення опору Rx визначають за результатами вимірю­вання струму І та напруги U відповідно до закону Ома:

(13)

Рис 8

Власне споживання енергії амперметром і вольтметром впливає на режим роботи електричного кола і призводить до методичної похибки взаємодії, відносне значення якої визначається:

для схеми (а) за формулою:

(16)

для схеми (б):

(17)

4. Вимірювання електричного опору, ємності, індуктивності мостами змінного струму

У колах змінного струму не­обхідно вимірювати, крім еле­ктричного опору, такі фізичні ве­личини, як індуктивність, єм­ність, реактивний, активний та повний опори, добротність, кути втрат тощо. Для вимірювання та­ких параметрів широко засто­совують мости змінного струму (рис. 9). Структура моста змінного струму аналогічна структурі моста постійного стру­му. На відміну від моста постійного струму у мості змінно­го струму слід враховувати під час врівноваження мосту не тільки амплітудні, а й фазові співвідношення, що значно ускладнює процес урівноважування. Сучасні мости змінно­го струму — це складні вимірювальні комплекси, до складу яких входить мікропроцесор. Це дає змогу авто­матизувати процес врівноважування, вибирати автоматич­но оптимальну схему заміщення і діапазон вимірювання та виконувати інші сервісні функції.

Рис.9

Схеми заміщення. Схеми заміщення реальних котушок індуктив­ності, обмоток, соленоїдів. Індуктивність — це фізич­на величина, яка характеризує властивість електротех­нічних пристроїв (котушок, обмоток, дроселів, соленоїдів тощо) нагромаджувати енергію в магнітному полі під час проходження по них електричного струму.

У реальних котушках, обмотках, соленоїдах, крім на­громадження енергії в магнітному полі, відбувається втрата електричної енергії на нагрівання, тому вони характеризуються двома параметрами: індуктивністю і активним опором.

На рисунку 10 наведено послідовну, а на рисунку 11 – паралельну схему заміщення реальної котушки або обмотки.

Рис.10 Рис.11

Добротність котушки Q — це параметр, який характеризує ступінь наближення реальної котуш­ки до ідеальної і обчислюється за формулою

Схеми заміщення реальних конденсаторів. Єм­ність — це фізична величина, яка характеризує здатність фізичних тіл нагромаджувати електричний заряд. Реаль­ний конденсатор, крім ємності, характеризується втрата­ми енергії і тому має схему заміщення з двох ідеальних елементів : ідеальних ємнісного та резистивного, які можуть з’єднуватися або послідовно (рис.12) - послідовна схема заміщення, або паралельно (рис. 13) – паралельна схема заміщення.

Рис. 12 Рис. 13

Параметри схеми заміщення (Сх та Gx для паралельної і Сх та Rx для послідовної) вимірюють у більшості ви­падків за допомогою мостів змінного струму. Для конден­саторів з великими втратами доцільно застосовувати першу схему (рис.12), а для конденсаторів з малими втратами – другу (рис.13).

Мости змінного струму. Застосування мостів для вимірювання параметрів конденсаторів. Міст (рис. 14) врівноважують, змінюю­чи ступенями ємність cn послідовно за декадами, почина­ючи зі старшої і закінчуючи молодшою. Після зрівнова­ження моста вихідні напруги вимірювальних перетворю­вачів Ux і UN стануть однаковими:

UX=UN

Виразивши напруги UX і UN. через параметри моста і підставивши їх у попереднє рівняння, і виконавши нескладні перетворення отримаємо:

Точність вимірювання Сх і Rx залежить від співвідно­шення опорів R1 і R2 і від точності, з якою відомі опір Rn та ємність Cn, і не залежить від напруги живлення. Ана­логічні залежності можна отримати і для іншої схеми (рис. 15).

Рис.14 Рис. 15

Вимірювання індуктивності і добротності. За допомогою моста (рис. 16) параметри реальної котушки і вимірюють методом порівняння зі зразковою котушкою з відомими параметрами і .

Рис.16 Рис.17

Врівноважують такий міст зміною опору резистора R, який можна ввімкнути послідовно зі зразковою або досліджуваною котушкою. У зрівноваженому мості параметри і досліджуваної котушки визначаються за параметрами зразкової котушки і згідно з залежностями:

Крім зразкової котушки, часто використовують також зразковий конденсатор, ємність якого зручніше змінювати ніж індуктивність котушок (рис. 17). Врівноважують міст зміною опору і ємності Cn . Параметри досліджуваної котушки визначаються за формулами:

Останнім часом дедалі частіше застосовують універ­сальні мости, за допомогою яких можна вимірювати такі параметри, як опір, ємність, індуктивність, втрати в кон­денсаторах, добротності котушок тощо. Такі мости, як правило, автоматичні, тобто врівноважування такого моста здійснюється не вручну, а автоматично — під керуван­ням мікропроцесора.