Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
конспект частина 1.doc
Скачиваний:
46
Добавлен:
10.11.2019
Размер:
4.71 Mб
Скачать

Контрольні запитання:

  1. Які технічні пристрої належать до засобів вимірювання?

  2. Як класифікують засоби вимірювання?

  3. Що таке міра фізичної величини?

  4. Для чого призначені компаратори?

  5. Для чого призначені вимірювальні перетворювачі?

  6. Що називається вимірювальним приладом?

  7. Що називається інформаційно-вимірювальною системою?

  8. Що називається вимірювально-обчислювальним комплексом?

  9. Які метрологічні характеристики засобів вимірювання Вам відомі?

  10. Що таке ціна поділки приладу?

  11. Що таке клас точності вимірювального пристрою?

Тема 2.1 Вимірювання струмів і напруг

План

  1. Загальні поняття.

  2. Вимірювання струмів і напруг приладами прямої дії.

  3. Схеми ввімкнення амперметрів та вольтметрів.

  4. Електронні аналогові та цифрові вольтметри та амперметри.

  5. Вимірювання струмів і напруг компенсаторами (потенціометрами) постійного та змінного струмів.

  6. Міри електричних величин.

  7. Електромеханічні вимірювальні перетворювачі.

  8. Вимірювальні трансформатори струму і напруги

1. Загальні поняття

Фізичні величини напруга і струм є одними з найважливіших у таких галузях промисловості, як електротехніка, радіоелектроніка тощо. Вони характеризують інтенсивність протікання електромагнітних процесів. Одиниця струму - ампер (А) є однією з основних одиниць міжнародної системи СІ.

В електричних колах, зокрема виготовлених у вигляді мікросхем, зручніше вимірювати саме напругу, оскільки вольтметр вмикають паралельно досліджуваному елементу кола і не змінюють режиму кола. Для увімкнення амперметра довелося б розривати досліджуване коло, що неможливо зробити у сучасних пристроях, побудованих на основі мікросхем і друкованого монтажу.

2. Вимірювання струмів і напруг приладами прямої дії

Струми і напруги вимірюються вимірювальними приладами – амперметрами і вольтметрами. За принципом дії ці прилади поділяються на електромеханічні, електромеханічні з вимірювальними перетворювачами, електронні аналогові, цифрові.

У процесі розвитку вимірювальної техніки спочатку було винайдено, розроблено і запроваджено у практику електромеханічні амперметри і вольтметри магнітоелектричної, електромагнітної, електродинамічної та інших систем. Але у зв'язку з бурхливим розвитком електроніки і запровадженням її досягнень у вимірювальну техніку електромеханічні прилади поступово витісняються електронними, а останнім часом цифровими вольтметрами і амперметрами.

Електромеханічні вольтметри і амперметри порівняно з електронними і цифровими мають такі недоліки: невисока точність і швидкодія, незначний діапазон вимірювання, великі габарити і маса, велике споживання енергії, складна технологія виготовлення, низька надійність. Проте в експлуатації ще знаходиться велика кількість електромеханічних приладів.

Застосування досягнень електронної техніки для побудови електронних аналогових амперметрів і вольтметрів, зокрема операційних підсилювачів у вигляді інтегральних мікросхем, дало змогу значно розширити діапазони вимірювання, підвищити точність і чутливість електронних амперметрів і вольтметрів

Розробка мікросхем аналого-цифрових і цифро-аналогових перетворювачів і запровадження їх у вимірювальну техніку дало можливість випускати цифрові амперметри і вольтметри, які подають результат вимірювання у цифровій формі, обробляти таку інформацію високопродуктивними процесорами цифрових сигналів.