Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_21n.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Тема 21. Фінансово-економічні результати та ефективність діяльності

1. Зміст і форми фінансової діяльності підприємства (організації).

2. Сутність прибутку підприємства і його види.

3. Порядок формування фінансових результатів діяльності. Розподіл і використання прибутку підприємства

4. Управління прибутком

5. Оцінка фінансово-економічного стану підприємства та економічна ефективність виробництва.

6.Чинники зростання ефективності виробництва (діяльності підприємства).

7. Розрахунок беззбиткової діяльності підприємства.

  1. Зміст і форми фінансової діяльності підприємства (організації)

Основні завдання фінансової діяльності такі: вибір оптимальних форм фінансування, структури капіталу підприємства і напрямків його використання з метою забезпечення стабільно високої прибутковості.

Головний зміст фінансової діяльності підприємства (організації) полягає в належному забезпеченні фінансування.

Фінансова діяльність підприємства може бути організована такими методами:

  • комерційний розрахунок є раціональним і високоефективним методом фінансової діяльності, він націлює підприємство на пошук достатніх і дешевих фінансових ресурсів, раціональне їх розміщення, мінімізацію витрат і максимізацію доходів та прибутку;

  • неприбуткова діяльність є специфічною ознакою формування фінансових ресурсів, яка здійснюється за рахунок спонсорських та інших надходжень. Головна мета функціонування неприбуткового підприємства - забезпечення певних потреб суспільства, а не отримання прибутку;

  • кошторисне фінансування полягає у забезпеченні ефективного розподілу коштів, отриманих за рахунок зовнішнього фінансування за двома напрямками: з бюджету (бюджетні організації) і з централізованих фондів корпоративних об'єднань (відомчі підрозділи соціального спрямування).

Відмінність між окремими методами полягає у схемі організації фінансової діяльності, тобто у встановленні взаємозалежності між фінансовими результатами і джерелами їх формування

Відповідно до джерел коштів виокремлюють: внутрішнє фінансування - за рахунок коштів, одержаних від діяльності самого підприємства (прибуток, амортизаційні відрахування, виручка від продажу чи здавання в оренду майна); зовнішнє фінансування - кошти, не пов'язані з діяльністю підприємства (внески власників у статутний капітал, кредит, державні субсидії тощо).

Треба також розрізняти фінансування за рахунок власних і залучених коштів.

Важливою формою фінансування є кредит платне надання грошей або інших цінностей у борг на певний час. У діяльності підприємств виділяють:

грошовий (банківський) кредит – передача грошових коштів на умовах повернення та сплати відсотка;

товарний (комерційний) кредит — це короткостроковий кредит, який полягає у відстрочці платежу за поставлену продукцію (кредит постачальника). Як особливі форми товарного кредиту можна розглядати:

  • оренду — договірне строкове платне володіння і користування майном;

  • лізинг купівля лізинговою компанією (лізингодавцем) об'єктів орен­ди у підприємств-виробників і передача їх в оренду на певних умовах.

Важливим інструментом управління фінансами підприємства є фінансовий план.

Основна мета складання фінансового плану — узгодження доходів із витратами в плановому періоді. Виокремлюють такі види планів:

перспективний фінансовий план, у якому відображається фінансування капітальних вкладень, повернен­ня боргів, сплата відсотків за борговими зобов'язаннями тощо;

поточний фінансовий план на рік (квартал, місяць) визначає доходи і витрати з урахуванням їх календарної динаміки.

Фінансовий план підприємства (організації) складається у формі балансу доходів і витрат. Дохід поділяють на стабільний – з власних джерел (прибуток та амортизаційні відрахування), та нерегулярний до якого належать емісія і продаж акцій, виручка від продажу непотрібних активів тощо.

Різниця між плановими фінансовими потребами і власними коштами покривається за рахунок залучених коштів у вигляді кредитів, випуску облігацій, лізингу і т. п.

Важливою формою фінансового планування є складання оперативного балансу (бюджету) грошових надходжень і видатків.

Доходи і витрати підприємства приводять в звіті про фінансові результати з метою визначення чистого прибутку або збитку звітного періоду. У П(С) БО №3 визначається зміст і форма звіту про фінансові результати, а також загальні вимоги до розкриття його статей. Норми даного положення стосуються звіту про фінансові результати підприємств всіх форм власності.

Таблиця 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]