Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_21n.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

4. Управління прибутком

Головною метою управління прибутком є забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періоді. Ця головна мета покликана забезпечувати одночасно гармонізацію інтересів власників з інтересами держави і персоналу підприємства.

Виходячи з цієї головної мети, система управління прибутком покликана вирішувати наступні основні завдання (таблиця 3.).

Таблиця 3.

Система основних завдань, направлених на реалізацію головної мети управління прибутком

Головна мета

управління прибутком

Основні завдання управління прибутком, направлені на

реалізацію головної мети

Забезпечення максимізації добробуту власників підприємства в поточному і перспективному періодах

1.Забезпечення максимізації розміру формованого прибутку,

відповідного ресурсному потенціалу підприємства і ринковій

кон'юнктурі.

2.Забезпечення оптимальної пропорційності між рівнем

формованого прибутку і можливо допустимим рівнем ризику.

3.Забезпечення високої якості формованого прибутку.

4.3абезпечення виплати необхідного рівня доходу на

інвестований капітал власникам підприємства.

5.Забезпечення формування достатнього об'єму фінансових

ресурсів за рахунок прибутку у відповідності з завданнями

розвитку підприємства в наступному періоді.

6. Забезпечення постійного зростання ринкової вартості

підприємства.

7.Забезпечення ефективності програм участі персоналу в

прибутку

Кожна система, що здійснює управління прибутком, реалізує свою основну мету і головні задачі шляхом здійснення певних функцій. Склад основних функцій системи управління прибутком підприємства приведений на рис. 7.

Рисунок розглядає лише основні функції управління прибутком, характерні для підприємств всіх форм власності і організаційно-правових форм діяльності. Конкретизація функцій управління прибутком в значній мірі визначається галузевими особливостями підприємств, їх розмірами, а також конкретними організаційно-правовими формами діяльності.

Рис. 7. Основні функції системи управління прибутком підприємства

Побудова системи управління прибутком вимагає формування систематизованого переліку об'єктів цього управління. Така систематизація об'єктів управління повинна з одного боку відображати функціональну спрямованість цього управління, а з іншої - різні його рівні

Функціональна спрямованість об'єктів управління прибутком по загальноприйнятих стандартах виділяє два основних їх вигляду: 1) управління формуванням прибутку; 2) управління розподілом і використанням прибутку. Кожен з цих макрооб'єктів управління прибутком у свою чергу підрозділяється на об'єкти нижчого порядку, утворюючи певну ієрархічну систему. Принципова схема такої багаторівневої функціональної системи об'єктів управління прибутком підприємства приведена на рис. 8.

Рис. 8. Принципова схема багаторівневої функціональної системи управління прибутком підприємства

Процес управління прибутком підприємства базується на певному механізмі. У структуру механізму управління прибутком входять наступні елементи:

  1. Державне правове і нормативне регулювання питань формування і розподілу прибутку підприємства. Ухвалення законів і інших нормативних актів, регулююче формування і розподіл прибутку підприємства, є одним з напрямків економічної політики держави. Законодавчі і нормативні основи цієї політики регулюють освіту і розподіл прибутку підприємств в різних формах. До основних цих форм відносяться: податкове регулювання; регулювання механізму амортизації основних фондів і нематеріальних активів; регулювання розмірів відрахувань прибутку до резервного фонду; регулювання мінімальних розмірів заробітної плати та інші.

  2. Ринковий механізм регулювання формування і використання прибутку підприємства. Попит і пропозиція на товарному і фінансовому ринках формують рівень цін на продукцію, вартість залучення кредитів, прибутковість окремих цінних паперів, середню норму прибутковості капіталу і тому подібне У міру поглиблення ринкових відносин роль ринкового механізму регулювання формування і використання прибутку підприємства зростатиме.

  3. Внутрішній механізм регулювання окремих аспектів формування, розподілу і використання прибутку підприємства. Механізм такого регулювання формується в рамках самого підприємства, відповідно регламентуючи ті або інші оперативні управлінські рішення з питань формування, розподілу і використання прибутку. Так, ряд цих аспектів може регламентуватися вимогами статуту підприємства. Окремі з цих аспектів регулюються сформованою на підприємстві цільовою політикою управління прибутком. Крім того, на підприємстві може бути створена і затверджена система внутрішніх нормативів і вимог по питаннях формування, розподілу і використання прибутку.

4. Система конкретних методів і прийомів здійснення управління прибутком. В процесі аналізу, планування і контролю формування і використання прибутку використовується система методів, за допомогою яких досягаються необхідні результати. До основних з них відносять методи: техніко-економічних розрахунків, балансовий, економіко-статистичні, економіко-математичні, порівняння та інші.

Ефективний механізм управління прибутком підприємства дозволяє в повному об'ємі реалізувати поставлені перед ним цілі і завдання, сприяє результативному здійсненню функцій цього управління.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]