Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Tema_21n.doc
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
335.87 Кб
Скачать

Види прибутку за різними класифікаційними ознаками

Ознаки класифікації прибутку підприємства

Види прибутку за відповідними ознаками класифікації

1. Характер відображення в обліку

Бухгалтерський прибуток

Економічний прибуток

2. Характер діяльності підприємства

Прибуток від звичайної діяльності

Прибуток від надзвичайних подій

4. Основні види діяльності підприємства

Прибуток від операційної діяльності

Прибуток від інвестиційної діяльності

Прибуток від фінансової діяльності

5. Склад формуючих елементів

Маржинальний прибуток

Валовий прибуток

Чистий прибуток

6. Характер оподаткування

Оподаткований прибуток

Прибуток, який не підлягає оподаткуванню

7. Характер інфляційного очищення

Прибуток номінальний

Прибуток реальний

8. Достатність рівня формування

Низький прибуток

Нормальний прибуток

Високий прибуток

9. Даний період формування

Прибуток попереднього періоду

Прибуток звітного періоду

Прибуток планового періоду

10. Характер використання

Прибуток, що капіталізується

Спожитий прибуток

11. Ступінь використання

Нерозподілений прибуток

Розподілений прибуток

12. Значення підсумкового результату господарювання

Позитивний прибуток

Негативний прибуток (збиток)

Економічний прибуток є різницею між сумою доходів підприємства, з одного боку, і сумою не лише явних, а й неявних витрат, що не відображаються в бухгалтерському обліку (наприклад, витрати на утримання основних засобів, що належать власнику фірми) з іншої.

Прибуток від звичайної діяльності характеризує фінансовий результат від всіх традиційних для даного підприємства видів діяльності і господарських операцій, сформований на регулярній основі.

Прибуток від надзвичайних подій характеризує незвичайне або дуже рідкісне для даного підприємства джерело його формування.

Прибуток від операційної діяльності є сукупним обсягом прибутку від реалізації продукції і прибутку від інших операцій, що не відносяться до інвестиційної або фінансової діяльності.

Прибуток від інвестиційної діяльності характеризує підсумковий фінансовий результат від операцій з придбання (спорудження, виготовлення) і продажу майна, що амортизується, — основних фондів, нематеріальних активів і інших необоротних активів, а також короткострокових фінансових інвестицій, які не є еквівалентами грошових коштів.

Прибуток від фінансової діяльності характеризує фінансовий результат операцій, які призводять до зміни розміру і складу власного капіталу і позик підприємства (залучення додаткового акціонерного або пайового капіталу, емісії облігацій і інших боргових цінних паперів, залучення кредиту в різних його формах, погашення зобов'язань по основному боргу і тому подібне).

Маржинальний прибуток характеризує суму чистого доходу від операційної діяльності (валового доходу підприємства від цієї діяльності, зменшеного на суму податкових платежів за його рахунок) за вирахуванням суми змінних витрат.

Валовий прибуток характеризує суму чистого доходу від операційної діяльності за вирахуванням всіх операційних витрат, як постійних, так і змінних.

Чистий прибуток характеризує суму валового прибутку, зменшену на суму податкових платежів за її рахунок.

Реальний прибуток характеризує розмір номінально отриманої суми прибутку, скорегований на темп інфляції у відповідному періоді.

Нормальний прибуток характеризує такий рівень його формування, коли після покриття зовнішніх і внутрішніх поточних витрат, залишається дохід, рівний мінімальній ставці депозитного відсотка (по відношенню до суми використовуваного власного капіталу). Низький і високий прибуток характеризує рівень формування прибутку, який відповідно нижче або вище за рівень нормального прибутку.

Капіталізований прибуток характеризує ту суму, яка направлена на фінансування приросту активів підприємства, а спожитий прибуток - ту його частину, яка витрачена на виплати власникам (акціонерам), персоналу або на соціальні програми підприємства.

Нерозподілений прибуток підприємства характеризує ту частина сформованого прибутку підприємства, яка ще не використана на конкретні господарські потреби.

Розподілений прибуток характеризує ту частина сформованого прибутку, яка на дану дату вже розподілена та використана в процесі господарської діяльності.

Не дивлячись на досить значний перелік розглянутих класифікаційних ознак, він, проте, не відображає всього різноманіття видів прибутку, використовуваних в науковій термінології і підприємницькій практиці.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]