Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
GRAVIMETRIChNIJ_TA_TITRIMETRIChNIJ_ANALIZ.doc
Скачиваний:
24
Добавлен:
11.11.2019
Размер:
680.96 Кб
Скачать

Стандартизація розчину калію тіоціанату.

Реагенти: KSCN, ~0,05 М розчин;

AgNO3, стандартизований 0,05 М розчин;

HNO3, 6 М розчин;

ферум-амонійний галун, насичений розчин.

Методика визначення. У конічну колбу місткістю 100 мл відбирають піпеткою 10 мл титрованого розчину AgNO3, додають 1 мл розчину індикатора, 35 мл розчину HNO3 і титрують розчином калію тіоціанату, додаючи його повільно невеликими порціями, постійно перемішуючи, до появи червоного забарвлення. Титрування повторюють декілька разів і обчислюють концен-трацію та титр розчину KSCN за формулами (3.11), (3.9), fE(Ag) = fE(KSCN) = 1.

Визначення хлоридів. Для визначення хлоридів тіоціанатометричним методом у кислому середовищі необхідно мати два стандартні розчини: AgNO3 та KSCN або NH4SCN. Визначення проводять методом залишків. Іони хлориду осаджують відомим об’ємом стандартного розчину AgNO3, взятого в надлишку. Залишок AgNO3 відтитровують стандартним розчином KSCN при наявності ферум-амонійних квасців, як описано вище. Під час титрування послідовно перебігають три реакції:

Ag+ + Cl-  AgCl,

Ag+ + SCN-  AgSCN,

Fe3+ + n SCN-  [Fe(SCN)n]3-n .

Титрування залишку AgNO3 розчином калію тіоціанату при наявності осаду AgCl пов’язане з труднощами. Розчинність AgCl (K ) більша від розчинності AgSCN (K ), тому надлишок іонів SCN- може, хоч і повільно, реагувати з осадом аргентуму хлориду за реакцією

AgCl + SCN- AgSCN + Cl-.

У зв’язку з цим фіксація точки еквівалентності дещо ускладнена поступовим знебарвленням комплексів феруму тіоціанату. Якщо до розчину додати нітро-бензол або хлороформ, які не змішуються з водою, то вони змочують поверхню осаду AgCl і перешкоджають його взаємодії з іонами SCN-.

Метод титрування за залишком придатний не тільки для визначення хлоридів у кислому середовищі, а й для визначення бромідів та йодидів. Осади AgBr та AgJ менш розчинні, ніж осад AgSCN, тому, визначаючи ці іони, залишок аргентуму відтитровують розчином KSCN безпосередньо при наяв-ності броміду (йодиду) в розчині. Під час титрування йодидів треба мати на увазі, що солі Феруму (III) окиснюють їх до вільного йоду, тому індикатор додають після осадження йодиду і доливають надлишок аргентуму нітрату.

Реагенти: KSCN, стандартизований 0,05 М розчин;

AgNO3, стандартизований 0,05 М розчин;

HNO3, 6 М розчин;

ферум-амонійний галун, насичений розчин;

хлороформ або нітробензол.

Методика визначення. Із контрольного зразка, який містить ~50% хлори-ду, готують розчин у мірній колбі на 100 мл, так щоб концентрація хлориду в ньому була 0,05 М, використовуючи для обчислень формулу (3.13) (дивись приготування розчинів у розд. 3.1).

У конічну колбу об’ємом 100 мл піпеткою відбирають аліквоту розчину (10 мл). Підкислюють 510 мл розчину HNO3, додають з бюретки точно відомий надлишковий об’єм титрованого розчину AgNO3, 1 мл розчину індика-тора і суміш сильно збовтують. Потрібно додати такий надлишок розчину AgNO3, щоб на наступне його титрування витрачалося не менше ніж 1015 мл розчину KSCN, інакше помітною стає помилка відліку об’єму по бюретці.

Осад AgCl відфільтровують або застосовують інші заходи, щоб запобігти реакції між тіоціанатом і осадом. Залишок AgNO3 титрують розчином KSCN. Вміст хлориду (Cl) обчислюють за формулою (3.17) з урахуванням (3.18), fE(AgNO3) = fE(KSCN) = fE(Cl) = 1.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]