Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б.В. ПРАКТ.ІІІ КУРС, РОБ.ПР..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

Розділ іі зміст модуля і «аудиторна робота»

Аудиторна робота включає всі види діяльності студента під час педагогічної практики, які він виконує в навчальному закладі. Це участь у роботі настановчої та підсумкової конференцій, знайомство зі школою, класом, вивчення шкільної документації, опрацювання методичної літератури, наявної на базі практики, спостереження за ходом уроків англійської мови вчителів, відвідування уроків та позакласних заходів інших студентів-практикантів, проведення уроків англійської мови, робота з класним журналом, робочими та контрольними зошитами, розробка додаткових матеріалів, допомога в оформленні методичного кабінету, спостереження за індивідуальною роботою класного керівника та роботою з батьками, виконання обов’язків класного керівника (проведення годин спілкування, виховних заходів, індивідуально роботи з учнями, участь у роботі з батьками та щоденній роботі).

Участь у настановчій та підсумковій конференціях є обов’язковою, оскільки на цих заходах студенти можуть отримати роз’яснення з усіх питань, що їх цікавлять, висловити свої зауваження і побажання. Їхня активність під час роботи конференцій обліковується у балах.

Головним завданням настановчої конференції є ознайомлення студентів із програмою педагогічної практики та тими загальними завданнями, які їм належить виконати за відведений для цього час, налаштування студентів на успішне виконання програми, створення психологічної готовності до діяльності в ролі вчителя англійської мови та класного керівника, попередження можливих труднощів і помилок, роз’яснення їхніх прав та обов’язків, організаційних та інших питань. Про активну рецептивну діяльність студентів під час настановчої конференції свідчать їх уточнюючі запитання, аргументи, нотатки тощо.

На підсумковій конференції студенти заслуховують звіт керівника педагогічної практики, виступи методистів та вчителів шкіл, яких запрошують на конференцію. Студенти виступають з відгуками про свої враження від педагогічної практики, аналізують набутий ними педагогічний досвід, наголошують на своїх успіхах та помилках, вносять рекомендації та побажання щодо покращення проведення педагогічної практики.

Знайомство зі школою, класом, вивчення шкільної документації є невід’ємною складовою педагогічної практики, адже це перший крок до занурення студентів у шкільне життя, уявлення себе в ролі вчителя англійської мови та класного керівника, ознайомлення зі специфікою роботи в школі. Слід приділити особливу увагу першій зустрічі з класом і ретельно до неї підготуватися. Перше враження, яке учні отримають від нового вчителя, насправді має велику силу і значення у подальшій роботі. Якщо воно буде позитивним, це допоможе швидшому налагодженню контакту з класом і сприятиме продуктивнішій роботі дітей на уроках. Саме тому рекомендується почати з бесіди з учнями, в якій би можна було розкрити власні інтереси, здібності, інші сторони своєї особистості. Спілкування між людьми успішніше, якщо вони знають і довіряють один одному. Не треба робити помилку деяких учителів, які якраз спілкуванню з учнями не приділяють достатньої уваги, або й узагалі не вважають за необхідне ділитися з ними власними інтересами, нахилами, почуттями, іншими сторонами своєї особистості. Це й стає власне причиною непорозумінь та ворожості між учителем та дітьми.

Ознайомлення зі шкільною документацією, в тому числі з класним журналом, особовими справами, медичними картками учнів надає можливість дістати швидко багато необхідної інформації про кожного з учнів. Так, з журналу можна з’ясувати ставлення учнів до навчання, їх успіхи та проблеми, участь у гуртках та секціях, дістати загальні відомості про батьків. Дуже важливо переглянути медичні картки учнів, з яких дізнаємося про хронічні захворювання, травми, інші проблеми, які можуть негативно впливати на навчальну діяльність, міжособистісне спілкування та взагалі всі сфери особистості школяра. Слабке здоров’я може спричинити порушення пам’яті, уваги та сприймання.

Також студентам-практикантам на першому ж тижні слід зустрітися зі шкільним психологом та отримати консультацію щодо учнів даного класу. Психолог володіє дуже важливою інформацією як про клас у цілому (його лідерів, аутсайдерів, тобто соціометрію класу), так і про особливості окремих учнів, що надасть можливість студентові враховувати індивідуально-психологічні особливості учня у навчальному процесі та виховній роботі.

Опрацювання методичної літератури, наявної на базі практики. Студентам доцільно ознайомитися з методичною літературою, наочними посібниками, дидактичними матеріалами, наявними в школі, де вони мають виконувати обов’язки вчителя англійської мови та класного керівника.

З цього питання можна звернутися до вчителя АМ, який виконує обов’язки голови методоб’єднання вчителів з предмету та заступника директора школи з виховної роботи. Вони можуть допомогти студентові у виборі необхідних матеріалів, ознайомити практиканта з літературою, в тому числі періодичними виданнями, які передплачуються школою і можуть бути в бібліотеці чи в кабінеті АМ.

Спостереження за ходом уроків вчителів англійської мови та позакласних заходів, в першу чергу, допомагає студенту перейти від теорії навчання до практики, а також сприяє розвитку у студентів умінь аналізувати та узагальнювати педагогічний досвід. Це дозволяє йому збагатити й урізноманітнити власну практику ефективними прийомами навчання, сприяє реалізації дослідницької функції вчителя. Спостереження за ходом уроків ведеться за визначеним планом аналізу уроку (див. Додаток).

Спостереження за роботою класного керівника передбачає з’ясування студентом організації чергування в класі та по школі, функції чергового вчителя та учнів; проведення контролю відвідування учнями занять, робота з попередження початкового рівня навчальних досягнень; аналіз поведінки учнів на уроках та на перервах, причини її порушення (можна звернутися за допомогою до шкільного психолога та соціального педагога); визначення методів педагогічного впливу на учнів, їх ефективність. Крім того, студенти-практиканти мають також спостерігати за роботою класного керівника з батьками учнів.

Проведення виховних заходів є основною роботою студента-практиканта. План-конспект виховного заходу складається за зразком (Додаток). В першу чергу, студент визначає актуальну тему, мету, форму проведення заходу які мають бути чітко відображені в плані-конспекті, добирає матеріал, обирає методи роботи з аудиторією та форми проведення, продумує використання наочності, дидактичних матеріалів. Студент-практикант допускається до проведення виховного заходу лише при наявності плану-конспекту. Всі плани-конспекти мають бути узгоджені з класним керівником та перевірені методистом за день до проведення занять.