Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Б.В. ПРАКТ.ІІІ КУРС, РОБ.ПР..doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
12.11.2019
Размер:
250.37 Кб
Скачать

Розділ іі зміст модуля іі «самостійна робота»

Згідно з навчальною програмою, побудованою за кредитно-модульною системою організації навчання, на самостійне опрацювання під час педагогічної практики виносяться ті види роботи, які студент може виконувати за межами навчального закладу. До таких видів роботи належать:

  1. Вивчення, аналіз та узагальнення досвіду роботи класного керівника.

  2. Вивчення, аналіз та узагальнення досвіду роботи вчителя англійської мови.

  3. Виконання творчого завдання (письмові рекомендації для майбутніх студентів – практикантів щодо проходження педагогічної практики.)

Вивчення, аналіз та узагальнення досвіду роботи класного керівника студент-практикант здійснює впродовж всього терміну виробничої практики. Він з’ясовує який вищий навчальний заклад закінчив класний керівник, яку має освіту, кваліфікацію. Чи відвідував курси підвищення кваліфікації або курси особистісного зростання? Чи проходив атестацію? Над якою проблемою працює вчитель? Чи має він друковані твори? (статті, власні авторські програми, методичні рекомендації тощо). Коло інтересів. Специфіка роботи класного керівника з колективом учнів та їхніми батьками. Також студент –практикант зазначає анкетні дані класного керівника – прізвище ім’я по-батькові, домашню адресу, телефон.

Вивчення, аналіз та узагальнення досвіду роботи вчителя англійської мови студент-практикант здійснює впродовж всього терміну виробничої практики. Він з’ясовує який вищий навчальний заклад закінчив класний керівник, яку має освіту, кваліфікацію. Чи відвідував курси підвищення кваліфікації або курси особистісного зростання? Чи проходив атестацію? Над якою проблемою працює вчитель? Чи має він друковані твори? (статті, власні авторські програми, методичні рекомендації тощо). Коло інтересів. Участь учителя в роботі предметних секцій або методичних об’єднань школи. Проведення факультативів або групових занять з учнями. Також студент –практикант зазначає анкетні дані класного керівника – прізвище ім’я по-батькові, домашню адресу, телефон.

Виконання творчого завдання передбачає написання рекомендації для майбутніх студентів – практикантів щодо проходження педагогічної практики. В рекомендаціях слід вказати як краще підготуватися до проходження виробничої практики, які складності можуть виникнути, як їх попередити, на що потрібно звернути особливу увагу. Бажано виділити літературні джерела, які можуть допомогти майбутнім студентам-практикантам у підготовці та проведенні уроків англійської мови та виховних заходів.

Розділ ііі контроль педагогічної практики

Упродовж педагогічної практики здійснюється три види контролю – поточний, модульний та підсумковий.

Поточний контроль

Поточний контроль здійснюється у ході практики та негайно фіксується в журналі студента-практиканта у відповідній графі за кожний окремий вид роботи згідно з визначеним навчальною програмою розподілом балів за видами навчальної діяльності. Поточному контролю підлягає як аудиторна, так і самостійна робота студента-практиканта.

Як зазначалося у Розділі ІІ, до аудиторних форм роботи належать: участь у роботі настановчої та підсумкової конференцій, знайомство зі школою, класом, вивчення шкільної документації, опрацювання методичної літератури, наявної на базі практики, спостереження за ходом уроків англійської мови та зарубіжної літератури, інших уроків вчителів-предметників, відвідування уроків та позакласних заходів інших студентів-практикантів, проведення виховних заходів, робота з класним журналом, робочими та контрольними зошитами, розробка додаткових матеріалів, допомога в оформленні методичного кабінету, спостереження за індивідуальною роботою класного керівника та роботою з батьками, виконання обов’язків класного керівника (проведення годин спілкування, виховних заходів, проведення індивідуально роботи з учнями, участь у роботі з батьками та щоденній роботі).