Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Звіт практика мелітополь.doc
Скачиваний:
12
Добавлен:
13.11.2019
Размер:
548.86 Кб
Скачать

Охорона навколишнього середовища

Природоохоронна діяльність - складова частина виробничої діяльності, яка включає комплекс технічних, правових та інших заходів. Мета здійснення природоохоронної діяльності - забезпечити дотримування норм та вимог, які обмежують небезпечний вплив процесів виробництва та готової продукції на навколишнє середовище, а також виконування планів та заходів по охороні навколишнього середовища та раціонального використання природних ресурсів.

Система екологічного контролю підприємства включає:

  • контроль виконання Законів України, постанов, рішень, наказів, вказівок центральних та місцевих виконавчих органів, спеціально уповноважених державних органів в галузі охорони навколишнього природного середовища та інших державних органів відповідно до законодавства, розпоряджень природоохоронних органів підприємств;

  • проведення експертизи проектної та технологічної документації;

  • контроль виконання заходів по охороні навколишнього середовища;

  • контроль дотримування встановлених норм і правил у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Контроль за станом оточуючого природного середовища, що включає охорону атмосферного повітря, контроль за викидом січних вод, охорону ґрунтів.

Експлуатація обладнання повинна здійснюватись згідно з ГОСТ 12.2.003.

Ведення технологічного процесу відповідно до вимог ГОСТ 12.3.002 і ДСП 4.4.4.089.

Очищені стічні води повинні відповідати санітарно-гігієнічним, а також технологічним вимогам СанПиН 4630.

Охорона ґрунту від забруднення побутовими та промисловими відходами здійснюється відповідно до вимог СанПиН 42-128-4690

Контроль за викидом шкідливих речовин у атмосферу здійснюється згідно з ГОСТ 17.2.3.02 та ДСП201

Повітря робочої зони повинно відповідати вимогам ГОСТ 12.1.005, мікроклімат повинен відповідати ВСН 3.3.6.037, вібрації ДСН

Рівень шуму не повинен перевищувати норми ДСН 3.3 6.037, вібрації - ДСН 3.3.6.039.

Охорона земельних ресурсів

В сфері поводження з відходами підприємство керується Законом України «Про відходи».

На підприємстві проводиться інвентаризація відходів виробництва, яка представляє собою комплекс разових організаційно-технічних заходів по виявленню, ідентифікації, опису та реєстрації відходів, облік їх об’ємів утворення, утилізації та видаленні, а також виявлення та обстеження місць утворення відходів і об’єктів поводження з ними.

При поводженні з відходами,що утворюються в результаті виробничої діяльності, підприємство керується «Інструкцією щодо поводження з промисловими відходами» погодженою органами місцевого самоврядування, Мінприроди та МОЗ.

З метою охорони земельних ресурсів від забруднення Державне управління охорони навколишнього природного середовища в Запоріжскій обл. щорічно видає ліміт на утворення та розміщення відходів виробництва та дозвіл на розміщення відходів. Відходи, що не утилізуються на підприємстві повинні передаватись на договірних умовах іншим суб’єктам підприємницької діяльності договорена на утилізацію, переробку та розміщення відходів.

В процесі виробничої діяльності утворюються відходи власного виробництва - відходи від очищення насіння, гідратаційний осад, шрот, лушпиння.

Гідратаційний осад використовується на власному виробництві при виготовленні фосфатидного концентрату,який використовується в подальшому в харчовій промисловості та сільському господарстві.

Шрот соняшниковий – реалізується як продукт для корму худоби. Лушпиння - використовується як паливо при виробництві технологічної пари, залишок у вигляді гранул в якості твердого біопалива.

Виробництво гранульованої продукції та фосфатидного концентрату є практично безвідходним. Відходи, що утворилися, повертаються назад у виробничий процес.

Технологічне устаткування ліній гідратації та грануляції встановлене в закритих приміщеннях і не утворює забруднення ґрунтів.

Повний перелік і характеристика твердих відходів, які утворюються в процесі виробничої діяльності не підприємстві ПрАТ (Мелітопольський оліє екстракційний завод – Кернел Груп) приводиться в матеріалах інвентаризації відходів та реєстрові карті об’єкта утворення оброблення та утилізація відходів.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]