Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
НМР_12-ОФФ doc.doc
Скачиваний:
22
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.56 Mб
Скачать

3. Критерії оцінки ефективності організаційної діяльності.

Оцінювання організаційної ефективності має потребу в точних економічних критеріях. Однак, єдина і цілісна методологія не створена і зараз. Зокрема, тривалий час як критерій ефективності використовували критерій прибутковості. Дуже багато організацій не є прибутковими, але займають свою нішу на ринку. Значно ближче до істини є цільовий підхід, відповідно до якого кожна організація — цілеспрямована система, головною метою якої є досягнення попереднє визначених цілей.

Тому для оцінювання організаційної ефективності необхідна сукупність параметрів ефективності, що відображають міру (ступінь) наближення організації до бажаного стану.

Параметри ефективності — це найважливіші показники функціонування системи, що дають можливість оцінити якість рішення проблеми і досягнення поставлених перед системою цілей. Параметри ефективності вказують, наскільки реальний стан системи відповідає представленню про те, який вона повинна бути в спроектованих умовах діяльності.

Формування критеріїв ефективності організації залежить від мети її створення. У залежності від кількості параметрів оптимізації виділяють наступні підходи - моно крітеріальний та полі крітеріальний .

При моно крітеріальному підході оптимізують (максимізують, мінімізують) один з параметрів ефективності (наприклад, прибуток) .

При полі крітеріальному підході здійснюють оптимізацію декількох параметрів ефективності. Така оптимізація передбачає, що деякі з визначених параметрів можуть бути на прийнятному рівні (не нижче визначеної величини), при цьому інші повинні прагнути до чи максимуму мінімуму (наприклад, максимально можлива частка ринку при наявних техніко-технологічних умовах і прийнятному рівні рентабельності).

Полі крітеріальним підходом менеджерам варто користуватися для підтримки всіх підсистем організації на такому рівні, який би забезпечував її життєдіяльність. Однак застосування цього підходу жадає від менеджерів уміння чітко розмежовувати головні і другорядні фактори, що впливають на стан бізнесу. Це необхідно для обліку важливості визначеного часткового критерію для забезпечення такого функціонування організації, яке б давало можливість досягти визначених цілей. Систему критеріїв щодо оцінки ефективності діяльності організації наведено у таблиці 9.1.

З таблиці видно, що майже всі названі критерії спрямовані на оцінювання внутрішнього середовища організації. Але успіхи організації завжди оцінюються по обсягах її діяльності, що залежать не тільки від здатності фірми раціонально використовувати наявні ресурси, але і від її поводження в зовнішнім середовищі. Ефективна організація здатна змінювати його у свою користь. У той же час зовнішнє середовище може бути сприятливої і несприятливий для організації, тому необхідно говорити і про критерії глобальної ефективності економіки. Вони показують, як функціонування економічної системи (у більшому ступені національної, але при умовах її взаємодії зі світовим) впливає на діяльність фірм.

Таблиця 9.1 - Критерії оцінки ефективності діяльності організації.

Класифікаційний ознак

показнику

Зміст показника

Кількісні показники

Загальні критерії ефективності

1. Темпи росту загальних результатів діяльності (обсягів виробництва і реалізації продукції , суми валового прибутку, частки ринку)

2. Рівень загальної рентабельності

3. Коефіцієнт фінансової стійкості

4. Коефіцієнт платоспроможності

5. Зниження витрат на 1 грн. товарної продукції

Часткові критерії

ефективності

Показники ефективності використання

трудових ресурсів

1.Темпи зросту продуктивності праці

2. Коефіцієнт співвідношення темпів зросту продуктивності праці і темпів росту заробітної плати

3. Частка приросту обсягу виробництва в результаті зросту продуктивності праці

Показники ефективності використання

матеріально-технічних ресурсів

1. Фондовіддача

2. Коефіцієнт обертання оборотних коштів

3. Коефіцієнт співвідношення зросту товарної продукції до зросту оборотних коштів

4. Матеріалоємність продукції

Якісні

показники

1. Підвищення рівня якості продукції і послуг

2. Стабільність персоналу організації

3. Поліпшення умов праці персоналу

Наприклад, незначна присутність іноземних інвесторів в Україні наприкінці 90-х років XX ст. (незважаючи на високу привабливість ринку) значною мірою обумовлено несприятливим інвестиційним кліматом, що сформувався в результаті нестабільності законів, корумпованості чиновництва, складними і незрозумілими для західних підприємців «правилами гри». Отже, оцінювання організаційної ефективності варто здійснювати з обліком і внутрішніх, і зовнішніх аспектів її діяльності. Однак здатність організації впливати на стан зовнішнього середовища по більшій частині не може бути чітко визначена, тому методологія оцінювання організаційної ефективності ґрунтується переважно на показниках внутрішньої ефективності і, зокрема, ефективності системи менеджменту .