Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Семінарське заняття 7 Розгляд земельних спорів. Відповідальність у земельному праві

  1. Поняття та види земельних спорів.

  2. Підвідомчість земельних спорів.

  3. Поняття, склад, особливості та види земельних правопорушень.

  4. Земельно-правова відповідальність та її особливості.

  5. Застосування загальноюридичних видів відповідальності за земельні правопорушення (кримінальна, адміністративна, цивільна, дисциплінарна).

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: підвідомчість земельних спорів, підсудність земельних справ, позитивна відповідальність у земельному праві, види відповідальності за порушення земельного законодавства.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • органи уповноважені розглядати земельні спори;

  • порядок розгляду земельних спорів;

  • проблеми підсудності земельних спорів;

  • особливості земельно-правової відповідальності;

  • кримінальна відповідальність за порушення земельного законодавства.

Практичні завдання

Задача 1. Громадянин Щадрін звернувся із заявою до міської ради про надання земельної ділянки для будівництва гаража. Однак виконком відмовив йому в наданні земельної ділянки, оскільки гр. Щадрін не має власного автомобіля та не є членом гаражного кооперативу.

Це рішення виконкому гр. ІЦадрін оскаржив до суду.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи підлягає скарга задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 2. Громадянин Клинко обміняв свою 2-кімнатну приватизовану квартиру на приватний будинок і земельну ділянку розміром 0,50 га у с. Шустівці гр. Захарова.

Однак голова сільської ради на передачу у власність всієї ділянки не погодився, зазначивши, що гр. Захаров є пенсіонером, активної участі у кооперативному господарстві місцевої селянської спілки брати не зможе, а тому за його розпорядженням гр. Клинку було виділено тільки 0,06 га для утримання житлового будинку і господарських будівель. Гр. Захаров поставив питання про розірвання договору обміну, однак гр. Захаров повідомив, що вказану квартиру він подарував своїй доньці, яка його утримує.

Громадянин Захаров звернувся до суду про визнання цієї угоди недійсною.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи є підстави для визнання цієї угоди недійсною?

Вирішити справу.

Задача 3. На підставі рішення облдержадміністрації новоствореній фінансово-промисловій групі було надано в користування 38 га землі за рахунок орних земель колективного сільськогосподарського підприємства "Славутич" та 79 га спеціалізованого плодоягідного сільськогосподарського кооперативу "Яблунька".

Фінансово-промислова група згідно з рішенням оціночної комісії відшкодувала збитки первинним власникам землі, однак відмовилася відшкодувати втрати сільськогосподарського виробництва. Сільськогосподарський кооператив "Яблунька" звернувся з позовом до господарського суду про відшкодування втрат сільськогосподарського виробництва на його користь.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 4. Бахчисарайський районний суд Автономної Республіки Крим - справу за позовом О. до С. про поділ прибудинкової території залишив без розгляду, пославшись на те, що згідно з положеннями гл. 25 ЗК 2001 р. земельні спори вирішують органи місцевого самоврядування, тобто передбачено позасудовий порядок розгляду земельних спорів.

Визначіть коло правовідносин, що склалися.

Чи правомірні дії районного суду?

Задача 5. Новоодеський районний суд Миколаївської області розглянув справу за заявою Л. в порядку окремого провадження. Заявниця зазначала, що її мати з 1964 по 1990 р. працювала в колгоспі "Шлях до комунізму", але при розпаюванні землі в 1995 р. не була внесена до списку осіб, які мають право на земельну частку, а в 1996 р. померла. П. просила встановити факт, що мати набула право власності на земельну частку (пай). Суд задовольнив заяву, постановивши рішення, в резолютивній частині якого зазначено про встановлення факту набуття права власності на земельну частку матері заявниці.

Визначіть коло правовідносин, що склалися.

Чи правомірні дії районного суду?

Задача 6. До Берегівського районного суду Закарпатської області надійшло 11 позовних заяв з вимогами про видачу сертифіката про право власності на земельну частку (пай) і відведення цієї частки в натурі. При цьому в п'яти з них позови пред'явлено до районного відділу земельних ресурсів та реорганізаційної комісії КСП, в інших чотирьох - до районної державної адміністрації, сільської ради та комісії по реорганізації КСП і в двох справах - до районного відділу земельних ресурсів та ліквідаційної комісії сільськогосподарських підприємств.

Усі позови суд задовольнив. Але оскільки відповідачами за позовами були різні органи, то суд відповідно постановив рішення, згідно з якими в одних випадках видати сертифікати на земельну частку (пай) та виділити земельну ділянку в натурі зобов'язав Берегівський районний відділ земельних ресурсів, а в інших районний відділ земельних ресурсів та ліквідаційну комісію, або райдержадміністрацію - видати сертифікат, а сільську раду і ліквідаційну комісію (комісію з реформування КСП) - виділити земельний пай в натурі.

Визначіть коло правовідносин, що склалися.

Чи правомірні дії районного суду?

Література: 2; 41-44; 47; 58; 99; 102; 107; 108; 130; 162; 180.

Законодавство: 1-10.