Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Семінарське заняття 3 Право власності на землю в Україні

  1. Земля як об'єкт права власності.

  2. Поняття та особливості права власності на землю в Україні.

  3. Форми власності на землю України.

  4. Право власності на землю за Конституцією України.

  5. Права та обов'язки власників землі.

  6. Спільна власність на землю.

  7. Гарантії прав на землю.

  8. Поняття та види обмеження прав на земельну ділянку.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: право власності на землю, суб’єкти права власності на землю, зміст права власності на землю, об’єкт права власності на землю, форми права власності на землю.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

- місце інституту права власності на землі в системі сучасного земельного права України;

- розмежування поняття об'єктивного та суб'єктивного права власності на землі в Україні;

- критерій розмежування права державної та комунальної власності на землі;

- обмеження права приватної власності на землі;

- порядок припинення права власності на землі.

Практичні завдання

Задача 1. Громадянин Міщенко звернувся із заявою до селищної Ради про приватизацію земельної ділянки з розташованими на ній житловим будинком та господарськими будівлями, на які перейшло його право власності за заповітом у спадщину.

Селищна Рада передала заяву приватизаційній комісії для підготовки висновку на сесію. У процесі вивчення справи з'ясувалося, що гр. Міщенко вже приватизував земельну ділянку в садівничому товаристві за місцем роботи у районному інституті, де він працював заступником директора об'єднання по заготівлі сільськогосподарської продукції. Крім того, йому належить земельна ділянка розміром 0,30 га, розташована на околиці райцентру, на якій він закінчує будівництво 3-повер-хового житлового будинку. Виходячи з цього, приватизаційна комісія підготувала негативний висновок, на підставі якого селищна Рада відмовила гр. Міщенку у приватизації земельної ділянки, на якій розташований житловий будинок, що перейшов гр, Міщенку у спадщину. Вважаючи це рішення незаконним, гр. Міщенко звернувся до суду.

Визначити коло суспільних правовідносин. Яке рішення має ухвалити суд? Вирішити справу.

Задача 2. За рішенням колективу колишнього колгоспу створено сільськогосподарське акціонерне товариство, яке внесло клопотання до сільської Ради про передачу їм безплатно у колективну власність земель у розмірі 1045 га, що раніше були у користуванні колгоспу. Сільська Рада це клопотання задовольнила, і акціонерному товариству було видано державний акт на право колективної власності, а кожному члену товариства вручено сертифікат на право приватної власності 7,3 га в умовних кадастрових гектарах.

Члени новоствореного сільськогосподарського товариства Зарільський і Підлуганський не погодилися з таким рішенням, вважаючи, що їм безпідставно відмовили у виділенні земельних ділянок у визначеному в заяві місці. Ці землі у свій час належали їхньому дідусеві на праві приватизації, які у часи колективізації були незаконно, на їх погляд, реквізовані.

Вони звернулися із скаргою до районної Ради і просили задовольнити їх заяву. В разі ж відмови вони бажали б одержати належні їм частини землі в обсязі, необхідному для ведення сільського (фермерського) господарства.

Визначити коло суспільних правовідносин.

Чи підлягають заяви громадян задоволенню?

Вирішити справу.

Література: 2; 3; 30; 41-44; 71; 74; 84; 108; 109; 111; 118.

Законодавство: 1-3; 42-48.