Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Семінарське заняття 2 Тема: Правове регулювання земельної реформи в Україні

  1. Передумова реформування земельних відносин.

  2. Поняття та зміст земельної реформи.

  3. Основні етапи здійснення земельної реформи, їх особливості.

  4. Основні напрями земельної реформи в Україні.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: земельні правовідносини, земельна реформа, зміст земельної реформи, етапи земельної реформи, напрями земельної реформи.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • правове регулювання земельної реформи;

  • мета земельної реформи;

  • суб’єкти земельної реформи;

  • зміст земельної реформи.

Практичні завдання

Задача 1. Громадянка Нестеренко, що проживає у містечку Втішеному Київської області, звернулася до міської ради із заявою про приватизацію 0,25 га земельної ділянки, якою вона користується з 1978 року, отримавши у спадщину від свого батька житловий будинок. У процесі попереднього розгляду справи з'ясувалося, що згідно із планом земельної ділянки, за даними бюро технічної інвентаризації (БТІ) за нею закріплено лише 0,12 га.

Приватизаційна комісія схвалила передані їй матеріали про приватизацію 0,12 га землі Нестеренко, вважаючи, що такий порядок склався у процесі землекористування.

На підставі цього міська рада ухвалила рішення про приватизацію гр. Нестеренко 0,12 га. Це рішення Нестеренко оскаржила до суду.

Визначити коло суспільних правовідносин; чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 2. Дочка та мати Діденко займали квартиру № 2 у трьохквартирному одноповерховому будинку у с.м.т. Згурівка Київської області. В 1992 році квартири в цьому будинку було приватизовано. Мешканці будинку звернулись до селищної ради про приватизацію землі навколо будинку. Оскільки згоди про розділ землі між мешканцями досягнуто не було, рада на свій розсуд розділила земельну ділянку, зробивши це таким чином, що для сім'ї Діденко не було можливості дістатись до шляхів загального користування, а також до власного городу. Причому відразу ж після прийняття рішення радою сусіди побудували паркани навколо своїх ділянок.

Сім'я Діденко звернулась до суду про визнання рішення ради незаконним та про вилучення земельних ділянок з земель власників квартир № 1 та № 3.

Суд відмовив у прийнятті позовної заяви, мотивуючи це тим, що спори такого роду вирішуються радами.

Визначити коло суспільних відносин. Охарактеризувати об'єкти правовідносин у сфері земельної реформи, які виникли в даному казусі. Вирішити справу.

Задача 3. Міськвиконком м. Ніжин Чернігівської обл. делегував свої повноваження щодо приватизації земельних ділянок громадян та сільськогосподарських підприємств (які він у 1992 році отримав від міськради) міському відділу земельних ресурсів м. Ніжина. Останній відмовився прийняти такі повноваження, аргументуючи це тим, що до їх компетенції входить лише ведення земельно-кадастрової документації міста та розробка на замовлення проектів відводів земельних ділянок. Міськвиконком оскаржив цю відмову до міського суду.

Які правовідносини у сфері земельної реформи тут виникають? Вирішити справу.

Література: 1-2; 16; 20; 41-44; 76; 80; 108; 109; 118.

Законодавство: 1-3; 42-48.