Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Земельне право.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
1.01 Mб
Скачать

Семінарське заняття 5 Право землекористування

  1. Право землекористування та його види.

  2. Суб'єкти права землекористування. Їх права та обов’язки.

  3. Особливості права орендного землекористування:

а) істотні умови договору оренди земельної ділянки

б) форма договору оренди земельної ділянки

в) суборенда земельної ділянки

  1. Підстави виникнення, зміни, припинення та поновлення права землекористування.

  2. Право земельного сервітуту.

  3. Поняття добросусідства.

Методичні вказівки

Ключові терміни та поняття: право постійного землекористування, договір оренди землі, емфітевзис, право земельного сервітуту, припинення права землекористування.

Особливу увагу слід звернути на такі питання:

  • суб’єкти права постійного землекористування;

  • зміст договору оренди землі;

  • посвідчення права землекористування;

  • підстави припинення права землекористування.

Практичні завдання

Задача 1. У судовій практиці виникло питання про можливість задоволення позовів окремих громадян-власників земельних часток (паїв), котрі не отримували земельних ділянок у натурі, не укладали договорів оренди своєї частки, але вимагали стягнення орендної плати з підприємств, які фактично користуються всією землею колишнього КСП.

Городоцький районний суд Хмельницької області задовольнив позов Б. і стягнув з приватного орендного підприємства "Вікторія" пеню на суму 13508 грн. за користування земельним паєм у розмірі 2,06 (в умовних кадастрових гектарах) без наявності договору оренди землі між сторонами.

Визначіть коло правовідносин, що склалися.

Чи правомірні дії районного суду?

Задача 2. Голопристанський районний суд за позовом Ж. до ПСП "Першотравень" про дострокове розірвання договору оренди земельної частки (паю) та зобов'язання виділити земельну частку (пай) у натурі. Суд з'ясував, що відповідно до договору оренди земельної частки (паю) від 1 квітня 2000 р. позивачка передала ПСП "Першотравень" в оренду строком на п'ять років земельну частку (пай) розміром 8,74 гектара (в умовних кадастрових гектарах) вартістю 22305 грн., право на яку їй належить на підставі одержаного в установленому порядку сертифіката. Зазначена в договорі земельна частка (пай) увійшла в земельну ділянку, що була виділена в натурі єдиним масивом групі власників земельних часток (паїв) з метою надання цієї ділянки в оренду (фактично її було здано в оренду ПСП "Першотравень" у квітні 2000 р.).

Суд відмовив у задоволені цього позову виходячи з того, що відсутність плану (схеми) належної позивачці земельної ділянки не є підставою для дострокового розірвання договору оренди, оскільки сторони уклали договір оренди не земельної ділянки, а земельної частини (паю) в складі єдиного масиву, на який було складено план. Доводи позивачки про порушення відповідачем чинного законодавства про розмір орендної плати суд також визнав такими, що не відповідають дійсності, оскільки згідно з договором орендар зобов'язаний сплачувати орендодавцю щороку орендну плату в розмірі не менше 1 % від вартості земельної частки, і фактично орендна плата була нарахована й виплачена виходячи з грошової оцінки земельної частки, вказаної в договорі, із застосуванням відповідних коефіцієнтів індексації на підставі постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2000 р. "Про проведення індексації грошової оцінки земель".

Визначіть коло правовідносин, що склалися.

Чи правомірні дії районного суду?

Задача 3. Фермер Москаленко К. використовує на праві власності земельну ділянку в розмірі 45 га сільськогосподарських угідь. Перед проведенням весняно-польових робіт він звернувся до районної державної адміністрації із заявою про надання йому у користування ще 60 га з метою організації літніх відгінних пасовищ.

Районна рада розглянула подану заяву і відмовила Москаленку в наданні додаткової земельної ділянки для цієї мети, мотивуючи відсутністю ділянок земельного запасу.

Фермер Москаленко оскаржив це рішення районної ради до господарського суду.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 4. Міська рада прийняла рішення про повернення, земельної ділянки розміром 47 га районним міжгосподарським будівельним трестом "Міжколгоспбуд" та передачу на її баланс міських очисних споруд, розміщених на землях житлової та громадської забудови, які були передані вказаному тресту при його створенні у 1978 році. "Міжколгоспбуд" звернувся з позовом до господарського суду про визнання незаконним рішення міськради про припинення користування землями, переданими йому в постійне користування та зміну форми власності на будівлі очисних споруд.

Представник міськради заперечував проти скарги, вважаючи, що рішення міськради про припинення права землекористування базується на вимогах земельного законодавства. У рішенні, прийнятому в 1978 році не вказано терміну, на який передані землі та відповідні споруди. До того ж "Міжколгоспбуд" за вказаний період неефективно використовував землі, очисні споруди з природо-охоронного об'єкта вже самі перетворились на джерело підвищеної небезпеки, внаслідок чого більше половини земель можна вважати деградованими.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 5. Мешканцю м. Славути К. Належить на праві власності с. Заліссі земельну ділянку розміром 0,37 га, на якій він збудував житловий будинок. Оскільки частину року він проживає у міській квартирі, то за пропозицією П. він уклав договір на право тимчасового користування земельною ділянкою на умовах оренди терміном на 5 років.

За умовами договору оренди К. передавав у тимчасове користування П. 0,32 га для розміщення теплиці, а останній зобов'язався сплачувати за земельну ділянку земельний податок, доглядати за житловим будинком у зимовий період та передавати щомісячно К. відповідну кількість овочевих культур пропорційно вартості 30% його доходу від використання землі.

Однак у серпні К. забажав достроково припинити чинність договору, вважаючи, що П. несумлінно виконує умови договору, передаючи йому сільськогосподарську продукцію не ліпшої якості.

Останній звернувся з позовом до суду про визнання незаконним одностороннє припинення строкового договору оренди земель.

Визначити коло суспільних правовідносин. Чи підлягає позов задоволенню?

Вирішити справу.

Задача 6. Відповідно до п. 1 ст. 5 Закону України «Про оренду землі» орендодавцями земельних ділянок є громадяни та юридичні особи України, у власності яких перебувають земельні ділянки. Чи має право власник земельної ділянки вимагати від орендаря збільшення орендної плати за здану в оренду земельну ділянку у разі збільшення розміру земельного податку?

Визначити коло суспільних правовідносин; Вирішити справу.

Література: 2; 4; 12; 13; 19; 40; 41-44; 48; 50; 69; 72; 103; 106-108; 120; 130; 164.

Законодавство: 1-10; 20.