Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державна політика метод 14.06.12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
391.68 Кб
Скачать

Інтернет-ресурси і лінії зв’язку в Інтернеті

Органи, відповідальні за політику та стратегію:

Міністерство культури України: http://www.mincult.gov.ua

Верховна Рада України: http://www.rada.gov.ua

Адміністрація Президента: http://www.president.gov.ua/content/300.html

Професійні об’єднання:

Всеукраїнська асоціація недержавних неприбуткових культурно-мистецьких організацій «Український Мистецький форум»: http://www.artforum.kiev.ua

Асоціація українських письменників: http://www.aup.iatp.org.ua

Національна спілка письменників України: http://www.nspu.kiev.ua

Статистика і дослідження в галузі культури:

Міністерство культури України: http://www.mincult.gov.ua

Державний комітет статистики України: http://www.ukrstat.gov.ua

Центр розвитку «Демократія через культуру»: http://www.model21.in.ua

Міжнародний центр перспективних досліджень: http://www.icps.com.ua

Український центр культурних досліджень: http://www.culturalstudies.in.ua

R&B Group – Research and Branding: http://www.rb.com.ua

Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова: www.uceps.com.ua

Мережа аналітичних центрів України: www.intellect.org.ua

Організації-грантодавці:

Портал «Громадський простір»: http://www.civicua.org

Міжнародний фонд «Відродження»: http://www.irf.kiev.ua

Британська Рада в Україні: http://www.britishcouncil.org.ua

Представництво ЄС в Україні: http://www.delukr.coe.eu.int

Фонд «Розвиток України» Ріната Ахмєтова: http://www.fdu.org.ua/en/

Фонд «Open Ukraine»: http://www.openukraine.org/en

XI. Основні терміни та поняття

Базова мережа закладів культури - комплекс підприємств, установ, організацій і закладів культури державної та комунальної форми власності, діяльність яких спрямована на створення умов для забезпечення розвитку творчості людини, збирання, збереження, використання і поширення інформації про матеріальні та духовні культурні цінності, наукові розробки, а також на забезпечення цілісності культурного простору України, доступності національного культурного надбання, дотримання прав громадян у сфері культури.

Глобалізація - процес всесвітньої економічної, політичної, інформаційної та культурної інтеграції та уніфікації.

Грант - фінансові ресурси, що надаються на безповоротній основі суб'єкту, який провадить діяльність у сфері культури, для реалізації культурно-мистецького проекту.

Гуманітарна безпека — стан захищеності людини, сім'ї, народу; їхніх цілей, ідеалів, цінностей і традицій, укладу життя та культури; стійке необхідне та достатнє заохочення та розвиток прав та обов'язків людини та основних свобод для всіх, незалежно від раси, статі, мови та релігії.

Державна політика - політичний процес управлінського впливу головним чином інститутів виконавчої влади держави на основні сфери суспільства, що спирається на безпосереднє застосування державних владних повноважень як при розробці, так і при здійсненні стратегії і тактики регулюючого і організуючого впливу на всі компоненти та аспекти функціонування та розвитку економіки, соціальної сфери та інших підсистем суспільства за допомогою розміщення ресурсів, розподілу, перерозподілу суспільних благ та інших заходів.

Діяльність у сфері культури (культурна діяльність) - творча, господарська, наукова, бібліотечна, інформаційна, музейна, освітня, культурно-дозвіллєва та розважальна діяльність, спрямована на створення, тиражування, розповсюдження, демонстрування, популяризацію, збереження і використання культурних благ та культурних цінностей для задоволення культурних потреб громадян.

Заклад культури - юридична особа, основною діяльністю якої є діяльність у сфері культури, або структурний підрозділ юридичної особи, функції якого полягають у провадженні діяльності у сфері культури.

Культура - сукупність матеріального і духовного надбання певної людської спільноти (етносу, нації), нагромадженого, закріпленого і збагаченого протягом тривалого періоду, що передається від покоління до покоління, включає всі види мистецтва, культурну спадщину, культурні цінності, науку, освіту та відображає рівень розвитку цієї спільноти.

Культурна політика - комплекс операційних принципів, адміністративних і фінансових видів діяльності та процедур, що забезпечують основу дій держави у сфері культури; це діяльність влади і держави в галузі культури і мистецтва, яка ставить за мету збереження та розвиток національної культури і мистецтва в інтересах національної спільноти.

Культурна самобутність - сукупність неповторних і незамінних цінностей, традицій і форм вираження народу, за допомогою яких він репрезентує себе у світовому співтоваристві.

Культурний простір України - сфера, в якій відповідно до законодавства провадиться культурна діяльність та задовольняються культурні, інформаційні та дозвіллєві потреби громадян, що охоплює, зокрема, радіо і телебачення, періодичні друковані видання та книговидавничу продукцію, ринок культурних благ, а також культурно-мистецьке середовище.

Культурні блага - товари та послуги, що виробляються в процесі провадження діяльності у сфері культури для задоволення культурних потреб громадян (книги, художні альбоми, аудіовізуальні твори та їх демонстрування, аудіопродукція (музичні звукозаписи), твори та документи на новітніх носіях інформації, вироби художніх промислів, театральні та циркові вистави, концерти, культурно-освітні послуги тощо).

Культурні цінності - об'єкти матеріальної та духовної культури, що мають художнє, історичне, етнографічне та наукове значення і підлягають збереженню, відтворенню та охороні відповідно до законодавства.

Культурно-мистецька громадськість - митці та працівники закладів культури, інші працівники, об'єднані в професійні творчі спілки, національно-культурні товариства.

Культурно-мистецька освіта - спеціальна освіта у сфері культури і мистецтва.

Культурно-мистецький проект - форма культурної діяльності з визначеними метою і строком реалізації (досягнення мети), а також цільовим фінансуванням згідно з кошторисом (бюджетом).

Мистецтво - творча художня діяльність у сферах: літератури, архітектури, скульптури, живопису, графіки, декоративно-вжиткового мистецтва, музики, танцю, театру, кіно та інші види діяльності людини, що відображають дійсність у художніх образах.

Міністерство культури України - головний орган у системі центральних органів виконавчої влади щодо формування державної політики у сфері кінематографії, формування та забезпечення реалізації державної політики у сферах культури та мистецтв, охорони культурної спадщини, вивезення, ввезення і повернення культурних цінностей, державної мовної політики, а також спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері міжнаціональних відносин, релігії та захисту прав національних меншин України.

Національна безпека — захищеність життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства і держави, за якої забезпечуються сталий розвиток суспільства, своєчасне виявлення, запобігання і нейтралізація реальних та потенційних загроз національним інтересам.

Національне культурне надбання - сукупність унікальних культурних цінностей, об'єктів культурної спадщини, що мають виняткове історичне значення для формування культурного простору нації.

Національно-культурна державна цільова програма - програма, спрямована на створення сприятливих умов національно-культурного розвитку, збереження національно-культурної спадщини, задоволення інтелектуальних та духовних потреб людини, та цільова регіональна програма у сфері культури, що передбачають вирішення питань, пов'язаних з діяльністю та розвитком базової мережі закладів культури всіх рівнів або відповідного рівня, а також реалізацію культурно-мистецьких проектів і здійснення державними та недержавними закладами культури заходів, що фінансуються з державного та/або місцевих бюджетів.

Нематеріальна культурна спадщина - звичаї, форми показу та вираження, знання, навички, що передаються від покоління до покоління, постійно відтворюються спільнотами та групами під впливом їхнього досвіду, оточення, взаємодії з природою, історії та формують у них почуття самобутності та наступності, сприяючи таким чином повазі до культурного розмаїття і творчості людини;

Об'єкти культурного призначення - цілісні майнові комплекси клубних закладів (клубів, будинків культури, палаців культури тощо), парків культури та відпочинку, бібліотек, музеїв, архівів історико-культурних заповідників, театрально-видовищних закладів (театрів, філармоній, концертних організацій, музичних колективів, ансамблів тощо), кінотеатрів, інших закладів культури; пам'ятки культурної спадщини, предмети колекцій, зібрання, фонди, будівлі, споруди культурного призначення та інші культурні цінності.

Суб'єкти діяльності у сфері культури - фізичні та юридичні особи, що провадять культурну діяльність або реалізують владні повноваження у сфері культури;

Творча діяльність - індивідуальна чи колективна творчість, результатом якої є створення або інтерпретація творів, що мають культурну цінність.

Фандрайзинг - залучення спонсорських коштів та ресурсів (людських, матеріальних, інформаційних і т.д.) на здійснення конкретної програми, систематична і спрямована діяльність організацій, що включає такі способи залучення коштів, як звернення за грантами, організація благодійних заходів, збір пожертвувань і т . д.

ЮНЕСКО (UNESCO) - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) - Організація Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури. Основні цілі, декларовані організацією, - сприяння зміцненню миру і безпеки за рахунок розширення співробітництва держав і народів у галузі освіти, науки і культури, забезпечення справедливості та дотримання законності, загальної поваги прав і основних свобод людини, проголошених у Статуті Організації Об'єднаних Націй, для всіх народів, незалежно від раси, статі, мови або релігії.