Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державна політика метод 14.06.12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
391.68 Кб
Скачать

VI. Зміст курсу заліковий модуль 1. Змістовний модуль 1. Основи державної політики в галузі культури та мистецтва

Тема 1. Концептуальні засади аналізу державної політики в галузі культури та мистецтва.

Державна політика як управління та сфера владних відносин. Компоненти державної політики: субстанціональні, людські, інституціональні, процесуальні, духовні. Види державної політики. Взаємодія держава – культура. Природа і сутність державної політики в галузі культури та мистецтва. Цільовий, інституційний, ресурсний, комплексний та управлінський підходи до визначення державної культурної політики. Складові культурної політики. Типи policy making. Зовнішня та внутрішня культурна політика. Моделі культурної політики: підстави для класифікації й регіональні варіанти. Суб’єкти, об’єкти, пріоритети та цілі державної політики в галузі культури та мистецтва. Основні способи впровадження культурної політики: «популістська» культурна політика, «патерналістська», «тоталітарна». Інструменти і методи державної культурної політики. Принципи культурної політики. Призначення та функції державної політики в галузі культури та мистецтва.

Тема 2. Культура як мета державної політики (2 год.)

Культура як фактор політики. Культура як об’єкт державного управління. Державна політика в контексті цілеспрямованого формування культурного змісту. Культурологічна парадигма культурної політики. Ціннісні орієнтири та норми соціальної взаємодії в державній культурній політиці. Політична культура і культурна політика: сутність, характеристики, відмінності. Структура, історичні типи та функції політичної культури. Політико-культурні універсалії.

Семінарське заняття 1. «Культура-держава-політика» (2 год.)

Тема 3. Історія формування світової та української культурної політики (2 год.)

Поява культурної політики як метода державного управління наприкінці XVІІІ ст. Культурна політика як конкретно-історичне соціальне явище. Історія політизації людського існування; культурна політика – принцип творення нових смислів. Етапи становлення культурної політики. Централізована державна політика «споживання культурних благ для всіх» кінця XIX- 60-х років XX ст.. Децентралізована культурна політика «для кожного» 70-х рр.. XX ст.. Інструменталістська культурна політика наприкінці XX ст.. «Поворот до культури», культура як стратегія розвитку. Історія становлення української культурної політики. Культурна політика на українських землях в IX -XVII ст.. Культурна політика щодо українського питання в Російській та Австро-Угорській імперіях. Культурна політика в радянській Україні.

Тема 4. Державна політики в галузі культури та мистецтва в незалежній Україні: пріоритети та проблеми (2 год.)

Культурна політика України 1991- початку 2000-х рр.. Пріоритети сучасної культурної політики України: розвиток національного мовно-культурного простору, збереження та актуалізація національної культурної спадщини, державний захист культурних індустрій та ін.. Концепція державної цільової національно-культурної програми підтримки культури і мистецтв на 2011-2015 рр. Головні проблеми української культурної політики і шляхи їх вирішення. Проблема збереження культурно-історичної спадщини. Культурні індустрії. Культурне розмаїття і проблема національних меншин. Мовні проблеми і мовна політика. Нові інформаційні технології і культурна політика. Політика зайнятості у культурному секторі; гендерна рівність.

Семінарське заняття 2. «Проблеми і пріоритети формуванні державної політики в галузі культури та мистецтва в незалежній Україні» (2 год.).