Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Державна політика метод 14.06.12.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.11.2019
Размер:
391.68 Кб
Скачать

Тема 9. Фінансування культури та мистецтва (2 год.)

Порядок фінансування соціо-культурних заходів в Україні. Соціально-культурні видаткі держави. Особливості фінансування галузі культури та мистецтва в Україні 2001-2011 рр. : стан і тенденції. Порядок фінансування освіти і науки. Видатки на культуру і мистецтва: джерела фінансування, система розподілу фінансів. Фінансування культури приватним сектором. Світовий досвід багатоджерельного фінансування культури: європейська, британська і американська моделі. Податкові преференції та парафіскальні джерела фінансування. Фандрейзінг. Роль культури як фактору стійкого економічного і соціального розвитку.

Семінарське заняття 4. Тема 10. «Культура та ринок».

Тема 11. Підтримка участі і творчості (2 год.)

Підтримка митців та інших творчих працівників: види та інструменти. Стратегія, програми, прямі і непрямі форми підтримки. Указ Президента України «Про державну підтримку культури і мистецтва в Україні» (1996, 1998 рр.). Державні стипендії видатним діячам культури; система грантів та інші схеми підтримки; пенсії за вислугу років; щорічні державні закупівлі в галузі культури і мистецтва. Спеціальні програми підтримки митців. Національна премія України імені Тараса Шевченка у галузі культури, літератури і мистецтва. Програма підтримки публікації творів молодих талановитих авторів Національної спілки письменників України. Присудження звання заслуженого чи народного діяча культури. Підтримка творчих асоціацій та спілок.

Семінарське заняття 5. Тема 12: «Державна політика в галузі культурологічної і мистецької освіти» (2 год.)

Семінарське заняття 6. Тема 13. «Проблема автора і митця в сучасному суспільстві».

Тема 13. Міжнародна культурна політика і співпраця (2 год.)

Основні пріоритети і цілі міжнародного культурного співробітництва. Міжкультурне співробітництво в Європі: французька, британська, німецька моделі. Міжнародне культурне співробітництво в Україні: загальна характеристика, головні здобутки і проблеми. Двостороннє культурне співробітництво та інтеграція України у світовий культурний простір. Співпраця України в галузі культури та мистецтва з ЮНЕСКО, Радою Європи, ЄС та іншими міжнародними організаціями. Участь України в міжнародних мистецьких фестивалях та конкурсах, міжнародних наукових і освітніх програмах і обмінах. Культурне співробітництво з національними меншинами. Культурні зв’язки з українською діаспорою.

VII. МЕТОДИЧНІ РЕКОМЕНДАЦІЇ ДО СЕМІНАРСЬКИХ ЗАНЯТЬ ТА САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ СТУДЕНТІВ

Завдання до семінарських занять та самостійної роботи студентів

Заліковий модуль 1.

ЗМІСТОВНИЙ МОДУЛЬ 1. ОСНОВИ ДЕРЖАВНОЇ ПОЛІТИКИ В ГАЛУЗІ КУЛЬТУРИ ТА МИСТЕЦТВА

Тема 1. Концептуальні засади аналізу державної політики в галузі культури та мистецтва

Самостійна робота студентів: «Сучасні дискусії щодо статусу та структури державної політики в галузі культури та мистецтва» (6 год.)

Мета: засвоїти сутність поглядів представників різних наукових шкіл на предмет та структуру державної політики в галузі культури та мистецтва, її співвідношення з іншими дисциплінами політико-правового та культурологічних циклів.

Завдання: виявити основне коло наукових шкіл щодо визначення державної політики в галузі культури та мистецтва; визначити термінологічні стандарти, словники, довідники, енциклопедіїта ін., які містять терміни і поняття предметної галузі; скласти глосарій основних термінів дискурсу державної політики в галузі культури та мистецтва та записати їх визначення, подані у термінологічних словниках, довідниках, енциклопедіях та ін.

Література: [2, 7, 44, 67, 74, 81, 86, 116, інші словники, довідники, енциклопедії України та ін. країн СНД].