Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Конкурсная работа (Москва).doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
878.08 Кб
Скачать

Висновки

Узагальнення досліджень вітчизняних і закордонних науковців кате­горії "конкурентна перевага" показали, що її визначення носить фрагмен­тарний характер і не містить основних критеріїв, які б відповідали сучас­ним вимогам ринку і підприємств. Проведений автором аналіз теоретич­них поглядів на конкурентні переваги підприємства дозволив визначити їх сутність і зміст, в наслідок чого отримало подальший розвиток поняття «конкурентна перевага підприємства» з точки зору максимальної ефективності використання ресурсів підприємства у порівнянні з аналогічними підприємствами.

Наступним етапом роботи було дослідження управління конкурентними перевагами підприємств на основі різних підходів, розглядалися відповідні моделі та механізми управління конкурентними перевагами та автором була удосконалена модель управління конкурентними перевагами підприємства дорожнього господарства за допомогою додаткового етапу оцінки та аналізу розвитку конкурентних переваг, яка забезбечує узгодженість та взаємозв`язок ресурсів підприємства дорожнього господарства.

В розділі «Методичні основи оцінки рівня розвитку підприємств дорожнього господарства» була удосконалена система показників аналізу конкурентних переваг шляхом доповнення її показниками, які більш глибоко характеризують ефективність діяльності підприємства. На основі цих показників був обраний доцільний метод аналізу конкурентних переваг, який, на думку автора, найбільш повно та системно охоплює усі ресурси підприємства дорожнього господарства та дасть можливість в подальшому провести максимально точну оцінку конкурентних переваг підприємств дорожнього господарства. Наприкінці розділу був удосконалений алгоритм оцінки конкурентних переваг підприємства, який адаптований для дорожнього господарства та враховує специфіку його діяльності.

В проектно-рекомендаційному розділі було здійснено формування інформаційної бази аналізу конкурентних переваг, тобто визначення основних показників та їх послідовного розміщення в матрицях використання ресурсів підприємства, яке дозволить контролювати використання кожного виду ресурсів підприємства шляхом обліку та співвідношення темпів росту прибутку, витрат, активів, власного капіталу тощо.

Інформаційна база аналізу конкурентних переваг підприємства отримала свій подальший розвиток і є необхідною передумовою для здійснення розрахунків показників оцінки конкурентних переваг підприємств дорожнього господарства, які дозволять об'єктивно оцінити явище, що вивчається, виявити «слабкі» сторони підприємства та розробити систему заходів для можливості практичного покращення стану підприємства дорожнього господарства та досягнення його конкурентоспроможності.

Останнім етапом дослідної роботи було здійснення інтегральної оцінки конкурентних переваг підприємства дорожнього господарства. Методика оцінки базувалась на кількісній оцінці показників ефективності конкурентних переваг за допомогою матричного методу з розрахунком інтегрального показника оцінки методом радара.

Слід зазначити, що система управління конкурентними перевагами передбачає об'єднання зусиль ресурсів під­приємства на єдиній інформаційній основі. Запропонована система показників на базі оцінки процесів формування і розвитку конку­рентних переваг підприємства забезпечує підвищення оперативності управлінських рішень і доведення конкретних цільових орієнтирів до кож­ного функціонального підрозділу підприємства.