Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ІФК Павлів І.Я..doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
15.11.2019
Размер:
1.08 Mб
Скачать

4. Періодизація та джерела вивчення історії фізичної культури.

Історія фізичної культури як частина історичної науки підпорядковується загальним історичним принципам. Саме тому періодизація історії фізичної культури відповідає загальноприйнятій в історичній науці та включав чотири періоди:

  1. Фізична культура стародавнього світу (часу) – від появи людини до V ст. н.е.

  2. Фізична культура епохи середніх віків - з V ст. по XVІІ- XVІІІ ст.

  3. Фізична культури нового часу XVII - ХIX сг.

  4. Фізична культура новітнього часу – з початку ХХ ст. до сьогодні.

Якщо звернути увагу на тривалість історичних періодів, то можна зауважити їх нерівномірність у часі : чим ближчий період до сьогодення, тим він коротший. При цьому недопустимою є думка, що причина такого явища полягає у кращому розвитку людства в останніх епохах. Адже розвиток кожного наступного історичного періоду базується на досягненнях минулих поколінь, таким чином зрозуміло, що з часом простежується відповідний прогрес у винайденні нового. Таким чином, некоректним буде твердження, що сучасне покоління людства розвивається краще, аніж, наприклад, в середні віки. Науково-технічний прогрес кожного періоду є неповторним і відповідає розвитку людства на цьому етапі.

Необхідно зауважити також таку особливість відносно історичних періодів, як наявність інформації про цю епоху. ява дійшла до наших днів.

Відповідно щодо найдавніших часів збереглося найменше історичних джерел, що ж до сьогодення ми маємо найбільше відомостей. Тому, скажімо, у період до нашої ери ми оперуємо для визначення тієї чи іншої події тисячоліттями та століттями. Для визначення часу факту, який відбувається у середині вже можна оперувати роками, а у новий час і датами. Що ж до сьогодення з точністю до години й хвилини сказати, коли відбулася подія.

Матеріали та дані, з яких дослідники черпають інформацію про розвиток історії фізичної культури називають історичними джерелами.

Джерела вивчення історії фізичної культури поділяються на чотири групи:

1.Письмові джерела – все, що коли-небудь написано людиною (підручники, книжки, журнали, газети, рукописи, літописи, наскельні написи, папіруси і т.п.);

2.Етнографічні джерела – все, що пов’язано із життєдіяльністю кожного народу (елементи народної творчості, легенди, танцювальна культура, культура харчування, культура одягу, архітектура і т.п.);

3.Археологічні джерела – предмети добуті за допомогою археологічних розкопок (спортивні споруди, атлетичні знаряди, твори мистецтв із зображенням сюжетів спортивного життя і т.п.). Археологічні джерела найбільш сприяють дослідженню історичної фізичної культури найдавніших часів.

4.Дотичні або суміжні джерела – інформація, яка надається нам засобами сучасної техніки (фотографії, кінозйомки, відео зйомки, магнітофонні записи, комп’ютерні технології і т.п.).

Рекомендована література

1.История физической культуры и спорта: Учебник для институтов (физической культуры / Под ред. В.В.Столбова - Москва: Физкультура и спорт,1983. – 359с.

2.История физической культуры: Учебник для студентов пед. институтов, - Москва: Просвещение, /998 – 288с.

3.Кун Л. Всеобщая история физической культуры и спорта: Пер. с венгерского. – Москва: Радуга, 1982. – 39с.

4. Платонов В.Н., Гуськов С.И. Олимпийский спорт: Учебник. – К.: Олимпийская литература,1994. – Кн. 1 – 496с.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]