Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Zbirn_lektsiy_Bioorganichna_khimiya_1.doc
Скачиваний:
100
Добавлен:
16.11.2019
Размер:
5.6 Mб
Скачать

2. Біологічне значення кетокислот та їх похідних. Кетонові тіла, діагностичне значення, їх визначення при цукровому діабеті.

Оксокислоти (альдегіде- і кетокислоти) — похідні карбо­нових кислот, у молекулах яких крім карбоксильної групи міститься альдегідна або кетонна група. Найпростішими пред­ставниками альдегіде- і кетокислот є оксоетанова (гліоксалева) та 2-оксопропанова (піровиноградна) кислоти, яким належить важлива роль у перетворенні вуглеводів, білків та ліпідів у живих організмах:

О О

Н – С – С СН3 - С –С

║ ОН ║ ОН

О О

Гліоксалева кислота Піровиноградна кислота

За кількістю оксогруп розрізняють такі альдегіде- і кето­кислоти: моноальдегідо- і діальдегідокислоти, моно- і дикетокислоти тощо. За кількістю карбоксильних груп оксокислоти поділяють на одно, двох- і багатосновні.

Оксокислоти — гетерофункціональні сполуки. Вони од­ночасно мають властивості карбонових кислот і оксосполук. Як карбонові кислоти, вони здатні утворювати солі, галоген-ангідриди, естери, ангідриди кислот. Маючи в складі своїх молекул карбонільну групу, вони здатні утворювати оксими, гідразони, ціангідрини тощо.

Кетокислоти :

СН3 – С – СООН СН3 – С – СН2 - СООН НООС – С – СООН

║ ║ ║

О О О

2-оксопропановая 3-оксобутановая оксопропандиовая

(пировиноградная) (ацетуксусная) (мезоксалевая)

НООС – С – СН2 - СООН НООС – СН2 - С – СН2 - СООН

║ ║

О О

2-оксобутандиовая 3-оксопентандиовая (щавелевоуксусная) (ацетондикарбоновая)

Кетонові тіла

Кетонові тіла - ацетон, ацетооцтова кислота, бета-оксиолійна кислота, за добу з сечею виділяється 20-50 міліграм кетонових тіл, які в разових порціях не виявляються. У нормі в кетонурія відсутня.

При виявленні кетонових тіл в сечі можливі два варіанти: У сечі разом з кетоновими тілами виявляється цукор - з упевненістю можна ставити діагноз діабетичного ацидозу, прекоми або коми залежно від відповідних симптомів. У сечі виявляє тільки ацетон, а цукру немає - причиною кетонурії є не діабет. Це може бути: ацидоз, пов'язаний з голодуванням (унаслідок зменшення спалювання цукру і мобілізації жиру); дієта, багата жирами (кетогенна дієта); віддзеркалення ацидозу, пов'язаного з шлунково-кишковими розладами (блювота, діарея), з важким токсикозом, з отруєнням і гарячковими станами.

Визначення кетонових тіл в сечі - також вельми чутливий показник стану компенсації цукрового діабету. Кетонові тіла утворюються, якщо в організмі недостатньо інсуліну для повного засвоєння глюкози. Вони легко проникають в сечу з плазми крові. Наявність кетонових тіл в сечі - ознака погіршення стану хворих діабетом. Кетонурія на фоні раніше добре компенсованого діабету указує на загострення хронічних захворювань, зокрема пієлонефриту, гнійних процесів в організмі.

Оскільки обмін кетонових тіл тісно пов'язаний із станом печінки, наявність їх в сечі є свідоцтвом пошкоджень цього органу. Окрім цукрового діабету кетонові тіла в сечі спостерігаються під час голодування, при блювоті і отруєннях ацетоном. Особливої уваги заслуговує так званий синдром кетонемічеській блювоти у дітей. Захворювання виявляється нападами блювоти і кетонурією. Дітям в цьому випадку не потрібно обмежувати прийом простих сахаров, а іноді, навпаки, збільшити їх надходження з їжею.

Визначення глюкозурії, кетонурії, рн сечі легко визначати повсякденно, використовуючи тест-смужки Київського проїзводствено-внедренчеського підприємства "Норма". Смужки "Глюкотест", "Ацетонтест", "рН-тест" надійні і прості у використанні і найбільш доступні хворим як за ціною, так і по наявності їх в торговій мережі.