Добавил:
Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Лачинов В.М., Поляков А.О. Інформодинаміка [укр.язык].doc
Скачиваний:
31
Добавлен:
02.05.2014
Размер:
5.23 Mб
Скачать

16.5. Відповідальність людини

Saeculorum novus nascitur ordo.

{289. Народжується нова череда століть (лат.).}

А чи треба? Чи треба пристосовувати себе, коли ми вже про інтелектуальні побудови серйозно говоримо і шлях реалізації їх описаний, а вони, системи такі, теж по шляху розвитку підуть, але в іншому темпі і часі, і нас обженуть практично відразу.

І закони у них того ж пірамідального порядку будуть, і навіть середовище для їх сукупності вже зараз є видимим – елементна база дозволяє. Один цей факт чого вартує. А з особистою гігієною і Вірою як буде? Або вони (воно?!) без цього обійдуться? Підкорятимуться законам А. Азимова? А навіщо їм це? “Чудисько вобло, пустотливо і лаяв”.

Пам’ятаєте інтерв’ю:

Питання. Д-р Вінер, чи існує небезпека, що машини коли-небудь візьмуть верх над людьми?

Відповідь. Така небезпека, поза сумнівом існує, якщо не засвоїмо реалістичного погляду на речі. Власне кажучи, це небезпека розумової лінивості (виділено нами - авт.).

Ось ми “до Вінера” знову прийшли. Тільки вже не бунт попереду...

* * *

Хто до цього місця прочитав ВСЮ книгу і основи інформодинаміки сприйняв – може далі продовжити чи виправити, якщо ми щось пропустили або не так сказали.

А книга хай залишається Відкритою, якою тільки і може бути.

Кінець кінцем, ця книга для тих, хто не потребує глобальних пояснень і висновків, для рухомих і створених із руху, для тих, що творять, а не для заперечуючих все, окрім офіційно затверджених догм предків. Шукайте розуміння Природи, яке вище за будь-яку аксіоматику. Пам’ятайте знаменитий вислів: “Ви піймаєте мене на суперечностях? Не варто трудитися, коли Ви будете готові, я сам вкажу їх”.

Але пам’ятатимемо: догмати і слідування ним – внутрішній механізм підтримки стабільності Світу і людини, як інформаційної машини, як ми з’ясували це, виходячи безпосередньо з ТСУ. У цьому сенсі ТСУ і інформодинаміка – механізм творення, комплементарний запереченню. Ми вважаємо, що це ще одне підтвердження Великої розумності створення Природи.

Тому тут, у кінці книги – тільки маленький “зовсім не загальний” висновок. Так би мовити “заключна дужка” до першого абзацу нашої авторської передмови, нагадування інженерам і творцям дня завтрашнього з дня сьогоднішнього:

Початок же Шляху в Світ інформаційний був таким.

В галузі інформаційної архітектури людина загордилася себе настільки великою, що узявся за адресацію кожного окремого біта інформації. Цим він “перевершив” Творця, якого цілком задовольнила безадресна архітектура.

В галузі “інформаційної екології” людина уявила себе настільки економною, що узялася за мінімізацію апаратних затрат на всіх етапах робіт з інформацією. Цим вона “перевершила” Творця, який взагалі не ставив таке завдання.

В результаті чоловік “обслужив” своє породження – принцип чистої абстракції і модельного сприйняття Світу, а Творець забезпечив існування самого Світу, у тому числі і інформаційного, обійшовшись в останньому “нескінченно великим” числом елементарних структуроутворюючих інформаційних частинок і нікому не заборонивши слідувати Його шляхом – Шляхом Світу відкритих систем.

Далі була технологія...

P. S. Втім, людина на цьому шляху “розщеплюватиме” вже не атоми і гени {290. Якраз сьогодні, 24.10.1999 нам попалося цілком серйозне повідомлення: “Міжнародна група учених заявила, що скоро відбудеться видатна наукова подія – буде розшифрований генетичний код людини”. І тут же поряд: “Нейрони можна примусити рости – учені з Йельского університету заявили, що їм вдалося знайти спосіб стимулювати ріст клітин мозку”. Посилатися на джерело безглуздо – повідомлення розтиражовані в Інтернеті. І ми не сумніваємося – адже розшифрують і виростять, просто стежте за пресою і оцінюйте витікаючі перспективи.

До речі, позавчора учені приступили до клонування мамонта. В результаті обіцяно отримати щось середнє між слоном і мамонтом – мамона або сломама, нам більше подобається мамона. Створити Мамона – це звучить асоціативно!}, а інфокварки, реалізує альтернативну самому собі “вертикальну машину”, влаштує гонку за поздовжньою хвилею і за іншими цікавими речами, в цьому виданні книги не описаними (багато чого ще можна натворити, вірніше “випливає із структурної взаємодії”) – добре випереджати свій час, знаючи, що чекати його доведеться в відносно спокійних умовах procul negotiis.

Хто має, тому дано буде і примножиться...

Всьому свій час, і час всякої речі під небом

Демон – важливий елемент уявного експерименту Максвелла. Призначався для нападу на другий принцип термодинаміки. Проте тільки порівняно недавно вдалося виявити сім’ю таких і припустити можливості їх використання і боротьби з ними в Світі інформаційному, де вони з віртуальних перетворюються у дуже навіть актуальних...

За А. і Б. Стругацькими