Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІКОВА_ПСИХОЛОГІЯ(семінари).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

Семінарське занятті* №17 тема: психічний розвиток в період ранньої юності

Основні поняття теми: ранній юнацький вік, соціальне самовизначення, моральне, професійне самовизначення, світогляд, профвідбір, профорієнтація, статево-рольова диференціація, громадська позиція, соціальна установка, юнацька субкультура.

Методичні вказівки

При вивченні цієї теми необхідно звернути увагу на розкриття поняття «юнацький вік», на те, що саме в цей період завершується підготовка до самостійного життя людини, формування світогляду, ціннісних орієнтації, вибір професійної діяльності і затвердження громадської зрілості особистості. В результаті і під впливом цих соціально-особистісних чинників перебудовується уся система стосунків юнака з навколишніми людьми і змінюється його відношення до самого себе. У світлі цієї нової соціальної позиції змінюється відношення до школи, до власної навчальної і суспільно корисної діяльності, встановлюється певний взаємозв'язок між інтересами майбутньої професії, навчальними інтересами і мотивами поведінки.

Старший шкільний вік- це вік інтенсивного формування світогляду. У старшокласників вже є не лише достатній запас знань, але і виразно проявляється прагнення і можливість до їх систематизації, впорядко­вування. У цей період різко зростає інтерес до теоретичних знань, бажання узагальнити окремі факти, встановити загальні принципи і закономірності. Таке становище підготовлене усім ходом попереднього психічного розвитку, і передусім розвитком понятійного мислення. При розгляді закономірностей становлення особистості старшого школяра на семінарських заняттях слід звернути увагу студентів на те, що для формування наукового мислення істотне значення має характер і зміст навчальної діяльності старших школярів, наявність навчальних предметів, що синтезують знання про природу і суспільство. Проте важливо підкреслити, що системність і узагальненість знань, інтерес до питань теорії, розвиток понятійного мислення, пізнавальна активність старших школярів лише одна з умов розвитку світогляду.

Слід звернути увагу на те, що саме у старшому шкільному віці інтенсивно розвивається самосвідомість. Причому розвиток самосвідомості, як і в попередні вікові періоди, йде по всіх напрямах: по лінії усвідомлення свого фізичного існування, власного тіла; усвідомлення себе в діяльності, у взаєминах з людьми. Проте змінюється глибина і характер усвідомлення. Слід звернути увагу на те, що різко зростає прагнення до самостійності усіх оцінок, проте оцінки і самооцінки старшого школяра далеко не завжди адекватні.

При характеристиці психологічних особливостей старшого шкільного віку слід відмітити, що в цей період спостерігається значний ріст соціальної активності. Це знаходить своє вираження в прагненні старшокласників до суспільно корисної праці, до усе більш широкого включення в громадське життя, в розширенні сфери спілкування. При цьому змінюється характер контактів, які виявляються значущими для старшого школяра. Якщо раніше було досить самого факту спільної діяльності, участь в колективних справах, то тепер на перший план висувається спільність поглядів, авторитет серед однолітків. Дуже істотним моментом є те, на які групи і колективи орієнтується юнак або дівчина, які стосунки визначають його духовні цінності і оцінки.

Розглядаючи особливості спілкування старшокласників, слід звернути увагу на різноманітність його функцій. По-перше, спілкування старшокласника є дуже важливим каналом інформації. По-друге, спілкування - це вид діяльності, яка здійснює значний вплив на розвиток особистості юнаків і дівчат. І, по-третє, це вид емоційного контакту, який сприяє розвитку емоційної сторони особистості, формуванню юнацької самоповаги, яка так важливо в цьому віці.

При вивченні цієї теми слід спеціально зупинитися на особливостях взаємин старшокласників з учителями. Ці особливості визначаються в першу чергу індивідуальними якостями учителів, такими, як здатність до розуміння, емоційного відгуку. Істотне значення має рівень знань учителя і якість викладання. Виділяють старшокласники і таку якість учителя, як справедливість. Тут же слід зупинитися ще на одній особливості взаємин старшокласників і учителів. Як показують дані спеціальних досліджень, спостерігається значний розрив в оцінці особливостей цих взаємин з боку одних і інших.

У процесі навчально-виховної роботи зі старшими школярами в єдності мають бути вирішені такі завдання: підготовка до трудової діяльності, до активного виконання громадських і цивільних обов'язків, підготовка до сімейного життя. Аналізуючи і даючи психологічне

обгрунтування можливих шляхів рішення цих завдань, слід підкреслити три важливі умови, які мають вирішальне значення:

  1. Педагогічний вплив в цей віковий період буде тим ефективніше, чим більшою мірою виховання переростатиме в самовиховання.

  2. Формування активної життєвої позиції, виховання справжнього громадянина своєї Батьківщини, розвиток усіх сторін особистості можливі В процесі активної власної діяльності і різнобічного спілкування.

  3. Навчання і виховання в юнацькому віці повинні здійснюватися з урахуванням елементів дитинства, що зберігаються, але спиратися і орієнтуватися слід на дорослість, що розвивається.

План

  1. Анатомо-фізіологічний розвиток старшого школяра.

  2. Соціальна ситуація розвитку в старшому шкільному віці.

  3. Провідна діяльність та її характеристика.

  1. Центральне новоутворення юнацького віку. Інші новоутворення. їх характеристика.

  1. Особливості розвитку самосвідомості та самооцінки.

  2. Формування світогляду та переконань старшого школяра.

  3. Особливості емоційного життя.

8. Навчальна діяльність та розумовий розвиток в ранній юності. |, Криза 17 років. її причини.

10. Соціалізація і спілкування в ранній юності.

Запитання для самоперевірки

  1. Коли наступає юнацький вік і що є основою для його визначення?

  1. На чому ставиться акцент у періодизаціях О.М. Леонтьєва, Д.Б. Елько-ніна і Л.І. Божович?

  2. З чим пов'язаний перехід до юнацтва у сфері соціальних ролей і життєдіяльності?

  3. Які найважливіші новоутворення інтелектуальної сфери в юнацькому віці?

  4. Поясніть причини виникнення інтересу до спілкування з дорослими у старших школярів.

  5. Проаналізуйте особливості навчальної діяльності в ранньому юнацькому віці.

  1. Визначте провідні мотиви учіння старшого школяра.

  1. Яка життєва позиція, як проявляється самовизначення в юнацькому віці?

  1. Яка суть професійного самовизначення?

  1. У чому проявляється проблема особистісного самовизначення і розвитку самосвідомості в юності?

  1. Дайте характеристику Я- концепції юнацького віку.

  1. Чим характеризується емоційно-особистісний розвиток юнацького віку?

  1. Яке центральне новоутворення юнацького віку у особистісній сфері?

  2. Що характерно для прояву індивідуальності в юнацькому віці?

  3. Які особливості пізнавальної сфери в юнацькому віці?

  4. Що є найбільшою небезпекою цієї стадії згідно Е. Еріксона?

Вирішіть психологічну задачу

Аіда Н. і Люда С. - учениці IX класу. У них приблизно однакова успішність і однакове становище в колективі. Коли на початку навчального року вони дізналися, що їх клас буде розформований, то Аіда із задоволенням заявила, що нарешті вона розлучиться з школярами, які її образили. Люда ж з досадою помітила, що тепер вона буде знову в одному класі з Р. і У., з якими вона дружила і порвала дружбу. Проте після розформування класу Люда в перші ж дні познайомилася з усіма, а Аіда довго навіть не підходила до нових учнів. Які особливості товариськості проявляються тут у Люди і Аіди? Чи відносяться ці особливості до темпераменту або до характеру? Чому?

Вирішіть психологічну задачу

У бесіді з вчителькою один старшокласник зізнався: «Розумію, що хімія - дуже важлива наука, тому і стараюся, але не лежить до неї душа, нецікаво мені нею займатися. Усі формули вчи напам'ять, реакції заучуй, елементів пітьма. На підготовку до уроків витрачаю багато часу, усе повторюю, повторюю без кінця, а результату позитивного все одно немає». Які особливості особистості юнака проявляються в тому, що він так наполегливо учить хімію, хоча вона йому і зовсім не подобається? Які дії з боку педагога могли б змінити відношення учня до предмета?

Вирішіть психологічну задачу

Шістнадцятирічна Таня повідомила вчительці таке: «Батьки мене не розуміють! Говорять, що люблять, але хіба так люблять? Вічно підозри, питання з ким була, де, листи мої читають потайки. І вічно лають. П'ятірку принесеш - не похвалять, так і потрібно, а за трійку такий скандал завжди! І не запитають чому. Просто лають. І усе від любові, так?». Поясніть, в чому причина нездорових взаємин між Танею і її батьками. Які якості особистості повинні мати батьки, щоб між ними і дітьми були здорові взаєминиі

ЗАВДАННЯ ДЛЯ САМОСТІЙНОЇ РОБОТИ

  1. Визначте особливості та відмінність підліткової та юнацької дружби.

  2. Розгляньте етапи професійного самовизначення.

  3. Прочитайте третю главу повісті Л.М. Толстого «Юність» і порівняйте з характеристикою кризи юнацького віку в концепції Е.Еріксона.

Анотування чи конспектування літератури

  1. Круглов Б.С. Правовое сознание как злемент психологической подготовки молодежи к семейной жизни / Б.С. Круглов // Вопросьі психологии. - 1986. — №4.

  2. Законспектувати в словник основні поняття теми.

  3. І Іредставити матеріал до теми у вигляді таблиці чи схеми.

  4. ('кладіть кросворд на основі термінологічного словника курсу вікової психології.

Томи рефератів та доповідей

І. Товариство, дружба і кохання в старшому шкільному віці. 2.1 Іроблеми підготовки старшокласників до сімейного життя.

  1. Емоційна сумісність в контактних юнацьких групах.

  2. Особливості формування світогляду старшокласника. 5.1 Іроблема сенсу життя в ранньому юнацькому віці.

(). І Іроблема професійного самовизначення на сучасному етапі.

  1. Сучасні цінності та ідеали юнацького віку.

  2. Юні батьки. Наслідки раннього материнства і батьківства.

Теми курсових досліджень

  1. Особливості взаємин старшокласників з учителями, однокласниками, батьками.

  2. Психологічний аналіз професійних інтересів старших школярів.

  3. Роль самооцінки в самовихованні старшого школяра.

  4. Мотиви навчальної діяльності старших школярів.

  5. Естетичні інтереси сучасних старших школярів.

Рекомендована література Основна

  1. Вікова та педагогічна психологія / О.В. Скрипченко, Л.В. Долинська. -К: Каравела, 2006. - 344 с. - С. 173-199.

  2. Кулагина И.Ю., Колюцкий В.Н. Возрастная психология. - М.: ТЦ Сфера, 2004. - 464 с. - С. 315-331.

  1. Мухина В.С. Возрастная психология: феноменология развития, детство, отрочество. -М., 1998. - С. 420-431.

  2. Немов Р.С. Психология: В 2 кн. Книга 2. - М., 1994. - СІ 14-122, 193-203.

  3. Швалб Ю.М., Муханова И.Ф. Возрастная психология. - Донецк: Норд-пресс, 2005. - 305 с. - С. 231 -250.

Додаткова

  1. Волков Б.С. Психология ранней юности: Учебн. пособие для студ. педвузов. - М.: Сфера, 2001.

  2. Зинченко В.П., Мещерякова Б.Г. Психологический словарь. - М, 1997.

  3. Клейберг Ю. А. Психология девиантного поведения: Учебн. пособие для вузов. - М., 2001.

  4. Кон И.С Психология ранней юности: Кн. для учителя. - М.: Просвещение, 1989.

  5. Кон И.С. Психология старшеклассника. - М.: Академия, 1980. -295 с.

  6. Кулагина И.Ю. Личность школьника: От задержки психического развития до одаренности: Учебн. пособие для студентов и преподавателей. - М.: Сфера, 1999.

  7. Курганов СЮ. Психологические проблемьі учебного диалога / СЮ. Курганов // Вопросьі психологии. - №2. - 1988. - С 87.

  8. Петровский А.В. Личность. Деятельность. Коллектив. - М.: Знание, 1982.-369 с.

14.Пиаже Ж. Зволюция интеллекта в подростковом и юношеском возрасте / Ж. Пиаже // Психологическая наука и образование. - 1997. -№4. - С. 56-64.

15.Пряжников Н.С Профессиональное и личностное самоопределение. -М. - Воронеж, 1996.

  1. Рибалка В.В. Особистісний підхід у профільному навчанні старшокласників. - Київ, 1998.

  2. Зриксон 3. Идентичность: юность и кризис. - М., 1996.

НАВЧАЛЬНО-ДОСЛІДНА РОБОТА

Навчально-дослідна робота є одним із видів самостійної роботи. І Ісршим етапом цього виду самостійної роботи є формулювання завдань спостереження або експериментального дослідження (на основі аналітичного огляду літератури). Наступними кроками може бути знаходження експериментальної методики, складання плану сч і остереження, проведення спостереження або експерименту, аналіз і узагальнення отриманих даних.

Окрім досягнення лише навчального ефекту (оволодіння певними психологічними експериментальними методиками, навичками

спостереження, елементарними способами обробки матеріалу), виконання такої роботи переслідує і наукові цілі - отримання, перевірку і повторну перевірку психологічних фактів, а також з'ясування достоїнств і недоліків тієї або іншої методики. Добре, якщо проведення експериментів з психології матиме і практичні цілі (вивчення психологічних причин неуспішності або відхилень в поведінці окремих учнів тощо). Поєднання навчальних, наукових і практичних цілей найбільш сприяє виробленню дослідницьких якостей особистості майбутнього вихователя чи учителя.

Оформлюючи письмові звіти по проведеному експериментальному дослідженню, необхідно дотримувати ряд загальних вимог:

а) в роботі мають бути протоколи експериментів (прикладені);

б) потрібно досить детально і повно описати методику експерименту і вказати особливості досліджуваних, їх кількість, а також умови проведення дослідження;

в) усі висновки мають бути аргументовані посиланнями на конкретні дані (таблиці, графіки);

г) у кінці роботи необхідно проаналізувати можливі побічні чинники, що знижують достовірність висновків, зробити власний висновок про можливі шляхи уточнення, перевірки, розширення і використання отриманих даних.

Написання письмового звіту вчить грамотно викладати результати проведених досліджень. Письмовий звіт повинен мати титульний аркуш, зміст з вказівкою сторінок і список використаної літератури (приводяться тільки ті роботи, на які є посилання в тексті). Слід пам'ятати, що надрукований текст сприймається чіткіше, ніж рукописний. Тому бажано, щоб звіт був віддрукований. На основі навчально-дослідницької роботи може бути підготовлений усний виступ-доповідь.

Завдання 1. Вивчення самооцінки дітей різного віку.

Інструкція. Продумайте систему питань, що дозволяють отримати уявлення про самооцінку дитини. Проведіть бесіду з цих питань із молодшим і старшим дошкільником (чи старшим дошкільником та молодшим школярем). Перевірте відповіді шляхом спостереження за поведінкою обох дітей. Визначте, якою мірою їх самооцінка відповідає їх реальній поведінці і чи є вікові особливості.

Завдання 2. Вивчення мотивації до навчання старших дошкільників.

Інструкція. Підготуйте анкету на виявлення мотивації до навчання у школі старших дошкільників.

Завдання 3. Дослідження старшого дошкільника з метою визначення його готовності до шкільного навчання.

Інструкція. За основу побудови дослідження може бути узята подана схема. При плануванні дослідження враховується вивчення трьох груп чинників: а) пов'язаних з особливостями особистості дошкільника; б) пов'язаних з особливостями його пізнавальної діяльності; в) пов'язаних з вивченням фізичного і психомоторного розвитку.

Конкретизація плану дослідження залежить від тих результатів, які будуть отримані на етапі попереднього збору інформації про дитину (бесіда з батьками, встановлення контакту між дослідником і дитиною, бесіда з вихователем). Залежно від сформульованих гіпотез і конкретних завдань дослідження може бути проведене вивчення особистісної готовності до навчання в школі, інтелектуальній готовності до навчанню в школі тощо (див. схему). Результатом виконання цього дослідження повинні стати психолого-педагогічні рекомендації батькам і вихователям по підготовці дітей до навчання в школі.

Бесіда з батьками і вихователем дитячого садка (анамнез)

Встановлення

тсихологічного

контакту між дослідником та дитиною

"

"

Дослідження

Вивчення інтелекту-

Вивчення фізичної

особистісної

альної готовності:

зрілості:

Готовності:

□ визначення рівня

□ загальний фізичний

11 визначення провід-

розвитку пізнавальних

розвиток;

них мотивів дитини;

процесів;

□ моторні навички та

1 1 вивчення характеро-

□ вивчення корисних

координація рухів;

логічних особли-

звичок та навичок

□ дрібна моторика

востей;

(характеристика

1 1 вивчення морально-

відхилень);

польових якостей

□ мовленнєвий розвиток

1'

Узагальнююча оцінка готовності дитини

до шкільного навчання

і'

Психолого-педагогічні рекомендації

батькам і вихователям по підготовці дітей

до навчання в школі

Схема 1. Структурно-функціональна схема

вивчення психологічної готовності дитини

до шкільного навчання

Завдання 4. Дослідження пізнавальної сфери дошкільника.

Інструкція. Проведіть дослідження розвитку уваги (пам'яті, мислення) дошкільника (за вибором), самостійно підібравши методики дослідження. Здійсніть кількісний і якісний аналіз отриманих результатів. Зробіть висновки. Підготуйте письмовий звіт.

питання до іспита

  1. Об'єкт, предмет та завдання вікової психології. Поняття віку у віковій психології. Хронологічний, психологічний, суб'єктивний вік.

  2. Поняття онто- та філогенезу. Типи розвитку: преформований та непреформований розвиток; фізичний, когнітивний, психосоціальний розвиток.

  3. Зв'язок вікової психології з іншими науками.

  4. Основні розділи вікової психології.

  5. Методи дослідження вікової психології.

  6. Історичний розвиток та становлення вікової психології як самостійної науки.

  7. Основні напрямки, які пояснюють психічний розвиток. Біоло-гізаторська течія та теорія рекапітуляції. Соціологізаторська течія та теорія «чистої» дошки. Теорія конвергенції двох факторів.

  8. Рушійні сили психічного розвитку людини. Основні фактори розвитку психіки.

  9. Концепції зв'язку навчання і розвитку.

  10. Закономірності психічного розвитку (за Л.С.Виготським).

  11. Структура діяльності. Поняття провідної діяльності та її види. Ознаки провідної діяльності.

  12. Спілкування як вид діяльності. Форми спілкування та модель розвитку спілкування М.І. Лісіної.

  13. Стадіальність психічного розвитку за П.П.Блонським.

  14. Культурно-історична концепція Л.С. Виготського. Поняття соціальної ситуації розвитку, поняття новоутворення. Стабільні і критичні періоди розвитку. Поняття зони актуального та зони найближчого розвитку. Стадіальність психічного розвитку в теорії Л.С.Виготського.

  15. Періодизація психічного розвитку за Д.Б.Ельконіним. Поділ психіки на мотиваційно-потребову сферу і сферу операційно-технічних можливостей. Закон чергування різних типів діяльності.

  16. Періодизація психічного розвитку за 3. Фрейдом.

  17. Періодизація психічного розвитку за Е. Еріксоном.

  18. Періодизація психічного розвитку за Л. Кольбергом.

  19. Періодизація інтелектуального розвитку за Ж. Піаже.

Психологічний аспект народження. Особливості новонародженості як критичного періоду. Психофізіологічні особливості новонародже­ності.

Основні безумовні рефлекси новонародженого і їх значення. Новоутворення новонародженості та їх характеристика. Показники закінчення періоду новонародженості. Розвиток моторики і сенсорики в немовлячому віці. Розвиток мовлення в немовлячому віці. Фактори розвитку мовлення. Соціальна ситуація розвитку й основні новоутворення немовлячого віку.

Розвиток емоційної сфери в немовлячому віці.

Соціальна ситуація розвитку й основні новоутворення у ранньому дитинстві. Характеристика провідної діяльності раннього віку. Мовленнєвий розвиток дитини в ранньому дитинстві. Когнітивний розвиток в ранньому дитинстві. Емоційний розвиток в ранньому дитинстві. Розвиток самосвідомості в ранньому дитинстві. Криза трьох років: її характеристика та основні симптоми Психологічна характеристика гри. Види ігор. Вікові особливості розвитку гри.

Рівні розвитку гри та їх характеристика.

Сюжетно-рольова гра як основна форма дитячої самодіяльності та привласнення суспільного досвіду. Структура сюжетно-рольової гри. Особливості образотворчої діяльності у дошкільному віці. Етапи розвитку образотворчої діяльності.

Особливості конструктивної діяльності у дошкільному віці. Види конструювання.

Спілкування з дорослими й однолітками в дошкільному віці. Когнітивний розвиток в дошкільному віці.

Розвиток особистості дошкільника. Особливості розвитку мотивації. Види мотивів дошкільника.

Розвиток самосвідомості. Особливості розвитку самооцінки. Соціальна ситуація розвитку й основні новоутворення дошкільного віку. їх характеристика. Характеристика провідної діяльності дошкіль­ника.

Криза 6-7 років: симптоматика, новоутворення, причини появи, особ­ливості перебігу.

Психологічна готовність до школи. її структура. Діагностика психологічної готовності до школи.

Становлення мотивації до навчання у молодшому шкільному віці. Види мотивів учіння.

  1. Характеристика провідної діяльності у молодшому шкільному віці. Структура навчальної діяльності.

  2. Когнітивний розвиток молодшого школяра.

  3. Особливості розвитку самосвідомості в молодшому шкільному віці.

  4. Соціальна ситуація розвитку в молодшому шкільному віці. Особливості спілкування з вчителем і однолітками.

  5. Основні новоутворення молодшого школяра та їх характеристика.

  6. Розвиток емоційно-вольової сфери молодших школярів.

  7. Загальна психологічна характеристика отроцтва. Криза отроцтва. Феноменологія кризи отроцтва.

  8. Новоутворення у підлітковому віці. Характеристика провідних діяльностей підлітка.

  9. Розвиток пізнавальної сфери у підлітковому віці.

  10. Психосексуальний розвиток у підлітковому віці. Стосунки з однолітками та дорослими.

  11. Особистісна нестабільність та основні підліткові проблеми. Проблема акцентуацій характеру.

  12. Проблема становленням Я-ідентичності в підлітковому віці. Етапи розвитку та види ідентичності.

  13. Соціальна ситуація розвитку в старшому шкільному віці. Особливості спілкування з дорослими та однолітками.

  14. Особливості розвитку самосвідомості в старшому шкільному віці.

  15. Навчальна діяльність та розумовий розвиток в ранній юності.

  16. Новоутворення ранньої юності та їх характеристика. Характеристика провідної діяльності.