Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ВІКОВА_ПСИХОЛОГІЯ(семінари).doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
439.3 Кб
Скачать

Тема: психічний розвиток

у дошкільному дитинстві

Основні поняття теми: ієрархія мотивів, супідрядність мотивів, дитячий егоцентризм, негативізм, контекстне мовлення, сенситивні та кризові періоди розвитку, рольова гра, режисерська гра, сюжетно-рольова гра, ігрова дія, роль, правила гри, уявна ситуація (заміщення), тема гри, зміст гри, сюжет гри, конструювання, сенсорні еталони, позаситуативно-пізнавальне спілкування.

Методичні вказівки

Приступаючи до вивчення цієї теми слід звернути увагу на істотні зміни умов психічного розвитку дошкільника і особливості формування його особистості в порівнянні з попереднім періодом розвитку. Дошкільний вік - це період первинного фактичного складу особистості (О.М.Леонтьєв). В процесі підготовки до семінарського заняття слід усвідомити роль гри як провідної діяльності дитини в дошкільному віці в психічному розвитку дитини. Необхідно проаналізувати основні закономірності розвитку ігрової діяльності, основні види ігор (режисерська, образна, сюжетно-рольова, дидактична, гра з правилами) і визначити їх специфічні характеристики. Окрім того, відповідаючи на питання про особливості провідної діяльності в дошкільному віці студенти повинні вміти розкрити значення гри для психічного розвитку дитини.

В процесі самостійної підготовки слід проаналізувати соціальну ситуацію розвитку дошкільника: відбувається розширення умов життя (рамки сім'ї розсуваються до меж вулиці, міста, країни), відбувається відкриття світу людських відносин, різних функцій людей, різних видів їх діяльності. Детального розгляду потребує й питання про особливості спілкування дошкільників, їх взаємини з батьками, а також вплив батьків на психіку дітей. Слід розглянути також проблему наслідування і його значення для розвитку особистості дошкільника.

Характеризуючи пізнавальну сферу дитини дошкільного віку, студенти повинні навчитися визначати особливості розвитку сприйняття та роль сенсорних еталонів в цьому процесі. Слід звернути увагу й на

включення мислення у формі аналізу і синтезу сенсорної інформації в процес сприйняття. В цьому віці відбувається перехід від зовнішніх дій до внутрішніх, розумових. На семінарському занятті студенти повинні проаналізувати особливості сприйняття дошкільниками казки та її роль в розвитку психічних процесів і особистості дитини.

Розкриваючи особливості пізнавальної діяльності дошкільника, необхідно звернути увагу й на те, що відбувається вдосконалення уваги, перехід від мимовільної уваги до довільної під впливом мовлення. В процесі підготовки необхідно визначити зв'язок розвитку пам'яті з вдосконаленням мислення дитини, розкрити особливості репродуктивної уяви, становлення довільності уяви, її зв'язок з пам'яттю й мисленням. При аналізі особливостей розвитку мовлення дошкільника студенти повинні зупинитися на питанні виникнення внутрішнього мовлення, використання його як засобу мислення. В цьому віці відбувається вдосконалення мовлення, перехід від ситуативного до контекстного мовлення, виникає монолог.

Аналізуючи новоутворення дошкільного віку слід детально зупинитися на проблемі виникнення супідрядності мотивів і їх вольової регуляції. В цьому віці вперше виникають соціальні мотиви, прагнення до самоствердження, орієнтація на думки навколишніх людей, схвалення, похвалу. Студентам слід усвідомити й особливості самосвідомості дошкільника, звернути увагу на її виникнення у формі адекватної оцінки власних особистісних якостей (розвиток здатності правильно оцінювати успіхи і невдачі) і розвиток на цій основі інших сторін особистості та корисних якостей. В процесі роботи з рекомендованою літературою слід зрозуміти особливості емоційно-вольової сфери дошкільника.

План

  1. Передумови та умови розвитку дитини дошкільного віку.

  2. Соціальна ситуація розвитку в дошкільному віці. Основні новоутворення дошкільного віку. їх характеристика.

  3. Провідна діяльність дошкільника. Види ігор. Етапи розвитку ігрової діяльності.

  4. Психологічна характеристика гри.

  5. Рівні розвитку гри в дошкільному віці.

  6. Сюжетно-рольова гра як основна форма дитячої самодіяльності та привласнення суспільного досвіду. її структура.

  7. Розвиток продуктивних видів діяльності в психічному розвитку дошкільника: малювання (етапи та стадії його розвитку); конструювання та його види.

  8. Особливості спілкування з дорослими й однолітками.

  1. Когнітивний розвиток. Мовленнєвий розвиток.

  2. Розвиток особистості дошкільника.

  1. Розвиток мотивів у дошкільному віці. Види мотивів дошкільника. Супідрядність мотивів.

  1. Розвиток емоцій. Особливості змін в емоційній сфері.

  1. Розвиток самосвідомості та самооцінки. Особливості самооцінки дошкільника.