Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_TsZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

4. Режими захисту населення і виробничої діяльності об'єктів у надзвичайних ситуаціях

Для захисту населення і виробничої діяльності об'єктів в умовах радіоактивного, хімічного і бактеріологічного забруднення застосовуються режими захисту.

Під режимом радіаційного захисту розуміється порядок дій людей, застосовування засобів і способів захисту в зонах радіаційного забруднення. Режим радіаційного захисту вводиться під час довгострокового перебування людей в зонах радіаційного забруднення.

Під режимом хімічного захисту розуміється порядок дій людей, застосування засобів і способів захисту в зонах хімічного зараження виключаючи ураження людей СДОР.

Існує два режими хімічного захисту:

1. Термінове застосування робітниками і службовцями засобів індивідуального захисту (ЗІЗ), зупинка роботи у заражених цехах і перебування у сховищах до проведення робіт під час яких виключається ураження на робочих місцях (у випадку наявності СДОР типу Ві-ікс).

2. Термінове використання робітниками і службовцями протигазів з продовженням виробничої діяльності до особливої команди (у випадну наявності СДОР типу зарін).

Термін кожного з цих режимів задається начальником ЦО об'єкту у відповідності з хімічною обстановкою на території об'єкту.

У випадках сильного хімічного зараження об'єкту може бути проведена евакуація персоналу об'єкту і людей з зони зараження у чисті райони з зупинкою роботи окремих цехів або всього об’єкту до проведення повної дегазації території і приміщень об'єкту.

Під режимом бактеріологічного захисту розуміється порядок дій людей, застосування засобів і способів захисту людей в зонах зараження і осередках бактеріологічного ураження виключаючих їх захворювання або зменшуючих кількість захворілих до мінімуму.

Для зупинки розповсюдження інфекційних захворювань, локалізації і ліквідації зон і осередків бактеріологічного ураження розпорядженням начальника ЦО району (області) встановлюються режими бактеріологічного захисту; карантин і обсервація.

Карантин - це система протиепідемічних і режимно-санітарних заходів, направлених на повну ізоляцію всього осередку ураження і ліквідація в ньому захворювань.

На зовнішніх кордонах зони карантину встановлюються збройні охоронці, організовується комендантська служба і патрулювання, регулюється пересування. Забороняється вихід людей, тварин і вивіз речей. В'їзд може бути дозволений лише спецформуванням ЦО і медичному персоналу для надання допомоги й ліквідації наслідків бактеріологічного ураження.

Об'єкти в зоні карантину продовжують свою виробничу діяльність, переходять на особливий режим роботи а виконанням протиепідемічних заходів.

Обсервація - це проведення в осередку ураження ізоляційно-обмежувальних лікарняно-профілактичних заходів направлених на запобігання розповсюдження інфекційних захворювань.

Режимні заходи в зоні обсервації на відміну від карантину включають:

- максимальне обмеження в'їзду і виїзду, а також вивозу з осередку ураження речей без попереднього обеззаражування і дозволу епідеміолога;

- посилення медичного контролю за харчуванням і водопостачанням;

- обмеження пересування по зараженій території і спілкування між окремими групами людей.