Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_TsZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

Перевірте себе:

  1. Як класифікуються надзвичайні ситуації?

  2. Що відноситься до стихійних лих?

  3. Які існують види пожеж?

4. Що є надзвичайна ситуація?

Характеристика осередків ураження виникаючих при застосуванні сучасних засобів ураження

Р екомендована література: 16, c. 64-72.

1. Характеристика осередку ядерного ураження

Осередком ядерного ураження називається територія, в межах якої внаслідок ядерного вибуху відбувається масова загибель людей, сільськогосподарських тварин, рослин та руйнування споруд.

Осередок ядерного ураження характеризується:

• кількістю уражених;

• розмірами площі ураження;

• зонами ураженості з різними потужностями доз та дозами випромінювання;

• зонами пожеж, затоплення, руйнування та пошкоджень будинків і споруд;

• частковим пошкодженням та руйнуванням захисних споруд.

Ураження людей та тварин виникає внаслідок дій ударної хвилі, світлового випромінювання, проникаючої радіації та радіоактивного ураження місцевості, тобто від комбінованого ураження.

Розміри осередку ядерного ураження залежать від потужності, виду вибуху та рельєфу місцевості.

Для виявлення характеру ураження від ядерного вибуху його осередок умовно поділяють на чотири зони: повних, сильних, середніх та слабких руйнувань.

З они руйнувань від дії надмірного тиску в осередку ядерного ураження

Зона слабких руйнувань

Зона середніх руйнувань

Зона сильних руйнувань

Зона повних руйнувань

Надмірний тиск Збитки

Δ Рф =10 кПа 15-20%,

Δ Рф =20 кПа 45-50%,

Δ Рф =30 кПа 65-70%,

Δ Рф =50 кПа 90-100%.

Зона повних руйнувань виникає там, де надмірний тиск у фронті ударної хвилі 50 кПа (0,5 кг/кв.см) і більше. Ця зона в осередку становить близько 12%. У цій зоні повністю зруйновані будинки, промислові споруди, протирадіаційні сховища та утворюються суцільні завали.

Зона сильних руйнувань виникає при надмірному тиску від 50 до ЗО кПа (0,5—0,3 кг/кв.см) і становить 10% усієї площі осередку ураження. Будинки та споруди будуть сильно зруйновані, сховища вціліють. Для цієї зони характерна масова загибель людей, а люди, які залишилися в будинках, будуть завалені й отримають травми та опіки.

Крім цього, можливе ураження людей уламками скла, камінням та іншими предметами. В цій зоні, утвореній наземним та підземним ядерними вибухами, населення буде під впливом радіації.

Зона середніх руйнувань характеризується надмірним тиском у фронті ударної хвилі від ЗО до 20 кПа (0,3—0,2 кг/кв.см) і займає 18% осередку. Дерев'яні будинки будуть повністю зруйновані, кам'яні отримають середні та слабкі пошкодження. Сховища та підвальні приміщення будинків уціліють. На вулицях утворяться завали, від світлового випромінювання виникнуть масові пожежі. Для зони характерні масові санітарні ураження.

Зона слабких руйнувань утворюється при надмірному тиску від 20 до 18 кПа (0,2—0,1 кг/кв.см), і становить 60% осередку ураження. В межах цієї зони будинки зазнають слабких руйнувань (тріщини, зруйновані перекриття дверних та віконних заповнень). Від світлового випромінювання виникнуть пожежі дерев'яних споруд. При наземному ядерному вибуху в цій зоні утвориться радіоактивне зараження місцевості.

За межами зон руйнувань осередку ядерного вибуху можуть виникати небезпечні руйнування різних споруд та в напрямку поширення вітру — зони радіоактивного зараження.