Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_TsZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

Система цивільної оборони

Відповідно до законодавства ЦО організується за територіаль­но-виробничим принципом на всій території України.

До системи цивільної оборони належать:

  • Органи державної виконавчої влади всіх рівнів, до компетенції яких віднесені функції, пов'язані з безпекою та захистом населення;

  • Органи повсякденного управління процесами захисту населення у складі центральних та місцевих органів державної виконавчої влади і адміністрації підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності і господарювання;

  • Сили і засоби, призначені для виконання завдань ЦО;

  • Фонди фінансових, медичних та матеріально-технічних ресурсів, передбачені на випадок НС;

  • Системи зв'язку, оповіщення та інформаційного забезпечення.

Загальне керівництво цивільною обороною України покладається на Кабінет Міністрів України, Раду Міністрів Республіки Крим, центральні та місцеві органи державної влади, адміністрацію підприємств, установ і організацій незалежно під форм власності і господарювання.

Начальником цивільної оборони України є Прем'єр-міністр України, його заступником — керівник центрального органу виконавчої влади з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи; начальником цивільної оборони Автономної Республіки Крим є Голова Ради Міністрів АР Крим; начальниками цивільної оборони згідно з адміністративно-територіальним устроєм України є голови місцевих державних адміністрацій; начальниками цивільної оборони в міністерствах, інших центральних органах виконавчої влади, на підприємствах, в установах та організаціях є їх керівники.

Безпосереднє виконання завдань Цивільної оборони здійснюється постійно діючими органами управління у справах цивільної оборони, у тому числі створеними у складі підприємств, установ і організацій та службами ЦО.

Комісія з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС) є постійно діючим органом, який координує діяльність центральних та місцевих органів виконавчої влади, пов'язану з безпекою та захистом населення і територій, реагуванням на надзвичайні ситуації техногенного і природного походження. Комісії вирішують питання формування та реалізації державної політики у сфері техногенно-екологічної безпеки; координації діяльності центральних і місцевих органів виконавчої влади, з питань запобігання і реагування на надзвичайні ситуації; організації та керівництва проведення робіт щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій.

Комісії з ТЕБ та НС створюються на державному, регіональному, районному (міському) і об'єктовому рівнях. Головами комісій призначаються перші заступники голів обласних (районних) державних адміністрацій, інших органів самоврядування чи підприємств. Членами комісії є начальники управлінь, керівники великих підприємств.

Сили Цивільної оборони — оперативно-рятувальні підрозділи, спеціалізовані та невоєнізовані формування, призначені для захисту населення і територій, попередження та ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій. Правові основи створення і діяльності сил цивільної оборони складають: Конституція України, Закон і Положення про цивільну оборону України, інші закони та нормативні правові акти України.

Для проведення рятувальних та інших невідкладних робіт, пов'язаних з радіаційною та хімічною небезпекою, значними руйнуваннями внаслідок землетрусу, аварійних ситуацій, що потребують спеціальної кваліфікації і застосування спеціальних технічних засобів, створюються спеціалізовані формування ЦО.

В Україні діють спеціалізовані формування трьох рівнів підпорядкування:

  • центрального — створюються Кабінетом Міністрів України,

  • територіального — місцевою державною адміністрацією,

  • об'єктового — адміністрацією підприємства.

Формування центрального та територіального підпорядкування переважно створюються як самостійні підприємства різних організаційно-правових форм діяльності, що мають права юридичної особи, власний баланс і рахунок, а об'єктові — як структурні підрозділи підприємств.

Невоєнізовані формування ЦО створюються з робітників та службовців підприємств, установ і організацій незалежно від форм власності та підпорядкування у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України для ведення рятувальних та невідкладних робіт під час виникнення надзвичайних ситуацій.

Участь у невоєнізованих формуваннях не звільняє працівників від основної діяльності, за винятком тренувань та виконання рятувальних і аварійних робіт. До невоєнізованих формувань не зараховуються жінки, котрі мають дітей віком до 8 років, жінки з середньою або вищою медичною освітою, які мають дітей віком до 3 років та осіб, що мають мобілізаційні розпорядження.

За своїм призначенням формування можуть бути загального призначення та забезпечення, за підпорядкованістю — територіальні та об'єктові. Формування забезпечення створюються на базі підприємств або структурних підрозділів, виробнича діяльність яких найбільш відповідає характеру завдань цих формувань. Територіальні формування на відміну від об'єктових можуть створюватися на базі кількох підприємств.

Залежно від кількості осіб, оснащення і завдань формування можуть бути названі загонами, командами, колонами, бригадами, дружинами, групами, відділеннями, ланками, постами.

Функціонування системи цивільної оборони. З метою своєчасного проведення робіт, пов'язаних із запобіганням і реагуванням на надзвичайні ситуації, Кабінет Міністрів України постановою від 3 серпня 1998 р. № 1198 створив єдину державну систему запобігання і реагування на надзвичайні ситуації (ЄДСНС) техногенного та природного характеру.

Єдина система об’єднує діяльність центральних та місцевих органів виконавчої влади, виконавчих органів рад, державні підприємства, установи та організації з метою нагляду за забезпеченням техногенної та природної безпеки, організації проведення робіт із запобігання НС техногенного та природного характеру і реагування у разі їх виникнення з метою захисту населення і довкілля, зменшення матеріальних втрат від НС.

Єдина державна система складається з постійно діючих функціональних та територіальних підсистем і має чотири рівні — загальнодержавний, регіональний, місцевий та об'єктовий.