Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodichka_po_TsZ.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
17.11.2019
Размер:
538.11 Кб
Скачать

Організація перевезень в інтересах цо

Р екомендована література: 16, c. 327-347.

Виконання перевезень в інтересах цо

Автомобільний транспорт, маючи високу маневреність і велику живучість, найбільш повно відповідає вимогам безперервності перевезень при виконанні завдань ЦО, забезпечує перевезення людей і матеріальних засобів безпосередньо до місця призначення.

Автомобільний транспорт в інтересах ЦО використовується для виконання наступних заходів:

  • розосередження робітників і службовців у безпечну зону;

  • евакуація населення з великих міст і важливих об'єктів в приміську зону;

  • підвезення робочих змін на об'єкти, які продовжують виробничу діяльність у місті під час надзвичайної ситуації;

  • вивіз матеріальних цінностей та засобів з міст на приміські бази і склади;

  • перевезення формувань ЦО;

  • підвіз будівельних матеріалів для будівництва захисних споруд;

  • забезпечення медичної евакуації.

Для планування, організації і виконання автотранспортних пере­везень ЦО при адміністраціях створюються автотранспортні служби (областей, міст, районів). При начальниках автотранспортних служб створюються технічні служби, які комплектуються з працівників уста­нов, які входять до складу служби.

Організація перевезень при розосередженні та евакуації.

Для виконання перевезень для розосередження та евакуації планується використання всіх автомобілів, на які покладене перевезення населення і, в першу чергу, автобусів, вантажних, бортових автомобілів і фургонів, обладнаних сидіннями, а також легкових автомобілів. В разі недостатньої кількості машин планується використання сідельних тягачів з напівпричепами та самоскидів, які повинні мати пристрої проти само перекидання кузовів.

Для евакуації медичних установ передбачається використання ав­тобусів та вантажних автомобілів з тентами.

Обладнання вантажних автомобілів, фургонів, сідельних тягачів напівпричепами та самоскидів для перевезення, посадки та висадки лю­дей виготовляється та накопичується в автогосподарствах, автомобілі яких залучаються до евакоперевезень.

Легкові автомобілі індивідуальних власників залучаються, як правило, для вивозу сімей власників. З цією метою вони прибувають на збірні пункти підприємств. Автомобілі зводяться в колони, забезпечу­ються перепустками установленого зразка і виводяться на маршрути згідно із загальним планом автотранспортної служби.

Для розсредоточення та евакуації населення використовується автотранспорт тих міст, з яких відбувається перевезення, при недос­татності транспорту рішенням начальника ЦО області залучаються автомобілі найближчих сільських районів.

Перевезення робітничих змін

Перевезення робітничих змін підприємств, які продовжують робо­ту у надзвичайних ситуаціях у великих містах відбувається залізни­цею, автомобільним транспортом та швидкохідними суднами річкового транспорту.

Переміщення робітничих змін з районів розміщення до підприєм­ств і зворотно повинно займати не більше 4-5 годин.

Підвіз робітничих змін автотранспортом планується автотранс­портною службою міста (району) на основі завдань відповідних штабів ЦО з урахуванням змінності роботи підприємств.

Для перевезення робітничих змін використовується, як правило, автотранспорт автогосподарств великих міст, що виведені у приміську зону. Перевезення робітничих змін здійснюється автобусами. При недостатності їх дозволяється використовувати вантажні бортові автомобілі, обладнані сидіннями, тентами та іншими пристосуваннями в залежності від пори року. Норми посадки при перевезенні робітничих змін повинні відповідати кількості місць сидіння в автомобілі.