Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
экономика предприятия-теория.doc
Скачиваний:
10
Добавлен:
19.11.2019
Размер:
1.02 Mб
Скачать

8.3. Показники використання оборотних засобів на підприємстві.

Оборотні засоби становлять значну частину виробничих фондів підприємства. Ефективність використання оборотних коштів характеризується швидкістю їхнього обертання, оборотністю. Прискорення оборотності цих коштів зумовлює: по-перше, збільшення обсягу продукції на кожну грошову одиницю поточних витрат підприємства; по-друге, вивільнення частини коштів і завдяки цьому створення додаткових резервів для розширення виробництва.

1. Коефіцієнт оборотності (Кобор) показує кількість оборотів за рік і визначається відношенням реалізованої за рік продукції (РП) до середньорічного залишку нормованих оборотних засобів (ОЗн.ср.)

(8.9)

Середньорічна вартість залишку оборотних засобів обчислюється за формулою.

(8.10)

2. Коефіцієнт завантаження – є величиною оберненою до коефіцієнту оборотності. Показує, скільки оборотних засобів припадає на одну гривню реалізованої продукції.

(8.11)

3. Тривалість одного обороту – характеризує тривалість одного обороту в днях.

(8.12)

Ця формула, а також висновки, які можна зробити на її основі дозволяють зазирнути в глибину економічних процесів, що відбуваються на підприємстві, наблизитися до розуміння однієї з основних таємниць економіки, що формує вислів: “час – це гроші”.

Реалізацію цього зв'язку можна прослідкувати в наступних викладках:

Однакового збільшення реалізації можна досягнути або збільшив величину оборотних засобів, або збільшив швидкість обігу оборотних засобів за незмінного їх обсягу;

За своїм економічним результатом економія часу рівноцінна економії грошей: зниження періоду обороту дозволяє без шкоди для обсягу реалізації відмовитися від частки оборотних засобів, або за незмінної величини ОЗ збільшити обсяг реалізації.

Недостатній обсяг оборотних засобів може бути певним чином компенсований часом: необхідно примусити оборотні засоби обертатися швидше, скорочуючи періоди постачань сировини, виготовленої продукції, реалізації готових товарів.

Будь-яке гальмування кількості оборотів оборотних засобів примушує розплачуватися за це грошима. Для того щоб не знизити обсяги реалізації підприємство вимушено збільшувати обсяги оборотних засобів (саме в цьому напрямку зазвичай прямує затримана заробітна плата, саме це заважає її своєчасній виплаті).

4. Рентабельність оборотних засобів характеризує ефективність використання підприємством оборотних засобів і показує, скільки прибутку припадає на 1 грн коштів, спрямованих на формування оборотних засобів.

У результаті прискорення оборотності оборотних засобів зменшується потреба в них, що діє змогу підприємству вивільнити певну суму коштів з обороту.

Розрізняють абсолютне зменшення – це пряме зменшення потреби в оборотних засобах.

Відносне зменшення. відображає як зміну обсягу ОЗ так і зміну обсягу реалізації.

Суму вивільнених в результаті прискорення оборотності оборотних засобів (∆ ОЗвив) можна обчислити за формулою:

(8.13)

де РПзв — обсяг реалізації у звітному році, грн;

Тбзв — середня тривалість одного обороту оборотних засобів відповідно у базовому і звітному роках, днів.