Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fondovy_rinok_metodichka (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
462.55 Кб
Скачать

Тема 8. Сучасний стан, проблеми та стратегічні перспективи розвитку фондового ринку України.

Основні напрями розвитку фондового ринку за 2001-2005 роки, основні напрями розвитку фондового ринку за 2006-2010 роки, стратегія розвитку фондового ринку на 2011-2015 роки, програма розвитку фондового ринку у 2011-2015 рр., про проблеми та стратегічні перспективи розвитку фондового ринку України. Результати виконання стратегій, концепцій функціонування та розвитку фондового ринку України за 1995-2010 роки.

Сучасна стратегія розвитку фондового ринку України, збільшення капіталізації, ліквідності та прозорості фондового ринку України через суттєве розширення пропозиції цінних паперів з високими інвестиційними характеристиками, удосконалення засад функціонування боргового ринку та запровадження нових видів інструментів, покращення інформаційної прозорості, сприяння розвитку та становлення потужних національних інституційних інвесторів, розширення спектру та підвищення якості послуг.

Перспективи удосконалення ринкової інфраструктури фондового ринку та забезпечення її надійного і ефективного функціонування. Консолідація інформаційної та технологічної біржової системи, модернізація депозитарної системи України, підвищення вимог до учасників ринку.

Ключові напрями удосконалення механізмів державного регулювання, нагляду на фондовому ринку та захисту прав інвесторів, саморегулювання, популяризація фондового ринку.

Податкове та валютне стимулювання подальшого розвитку фондового ринку України. Інтеграція національного фондового ринку у світовий фінансовий ринок.

Іі. Навчально-методичне забезпечення дисципліни

Тема 1. Сутність, функції та роль фондового ринку в економіці

План:

  1. Предмет, мета, завдання дисципліни, її місце в системі економічних знань.

  2. Поняття фондового ринку (ринку цінних паперів), його завдання, функції.

  3. Первинний і вторинний ринки цінних паперів. Біржовий, позабіржовий ринки.

  4. Інфраструктура, суб’єкти фондового ринку.

Ключові слова: фондовий ринок, цінні папери та їх похідні, біржовий та позабіржовий фондовий ринок, первинний та вторинний фондовий ринок, лістинг, делістинг, депозитарна система, розрахунково-клірингові установи, банки та небанківські фінансово-кредитні установи, емітенти, інвестори, професійні учасники фондового ринку, саморегулівні організації, інфраструктура фондового ринку, торговельно-інформаційні системи.

1. Предмет, мета, завдання дисципліни, її місце в системі економічних знань.

Предмет дисципліни - сукупність відносин цивільно-правового та фінансового характеру, що пов’язані з кредитними відносинами та відносинами із співвласності при допомозі цінних паперів та їх похідних, конкретні форми прояву економічних законів у сфері функціонування фондового ринку, коли відбувається розподіл і використання частки ВВП через систему обігу цінних паперів.

Мета дисципліни: формування системи знань щодо змісту, принципів, закономірностей та вимог функціонування фондового ринку, значення, ролі цінних паперів, фондових бірж, інших суб’єктів фондового ринку в умовах розвитку ринкової економіки.

Завдання дисципліни:

  • розкрити сутність фондового ринку;

  • дати можливість засвоїти основи теорії, методології і сучасної практики функціонування фондового ринку;

  • ознайомити студентів з системою і принципами організації фондового ринку, основами його формування і функціонування, можливими напрямками удосконалення діяльності;

  • розкрити сутність, місце і роль цінних паперів у функціонуванні системи інвестицій, інвестиційного механізму, ознайомити з методикою визначення курсової вартості і доходів цінних паперів;

  • ознайомити з особливостями взаємодії учасників фондового ринку в процесі вторинного і первинного обігу цінних паперів, особливостями професійної діяльності на фондовому ринку;

  • розкрити особливості та ризиковість використання фінансових ресурсів на фондовому ринку;

Вивчаючи тематику дисципліни, студенти повинні орієнтуватися:

  • у структурі, видах, сутності кожного виду фондового ринку;

  • у видах цінних паперів, порядку їх випуску та обігу;

  • в учасниках фондового ринку, особливостях їх функціонування і ролі на даному ринку;

  • у ролі депозитарної системи, основах депозитарної та інших видів професійної діяльності;

  • в особливостях біржового та позабіржового обігу цінних паперів;

  • в основах методики визначення курсової вартості цінних паперів та доходів від їх обігу;

  • у сучасній проблематиці фондового ринку України та шляхах їх вирішення;

  • у тенденціях, проблемах розвитку світового фондового ринку.

Вивчаючи тематику дисципліни, студенти повинні вміти:

  • розкривати основи функціонування фондового ринку, характеристики учасників фондового ринку, порядок, правила випуску та обігу цінних паперів;

  • аналізувати, оцінювати сучасні особливості, тенденції, проблеми, стан фондових ринків України та міжнародних фондових ринків.

Місце дисципліни в структурно-логічній схемі: базою для вивчення навчальної дисципліни “Фондовий ринок” є такі дисципліни як “Фінанси”, “Гроші та кредит”, “Політекономія”, “Державне регулювання економіки”, “Банківські операції”, “Казначейська справа”, “Бюджетна система”. У свою чергу навчальна дисципліна “Фондовий ринок” є базою для вивчення дисциплін “Ринок фінансових послуг”, “Міжнародні фінанси” та “Фінанси зарубіжних корпорацій”. Матеріал дисципліни також пов’язаний з навчальними дисциплінами “Фінансовий ринок”, “Фінанси підприємств” та “Фінансова діяльність суб’єктів господарювання”.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]