Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Fondovy_rinok_metodichka (1).docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
22.11.2019
Размер:
462.55 Кб
Скачать

Тема 2. Цінні папери та похідні інструменти фондового ринку

План:

  1. Сутність цінних паперів, їх види та форми випуску.

  2. Основні характеристики, види, причини, умови випуску та особливості обігу: акцій; облігацій; векселів; інвестиційних та ощадних сертифікатів.

  3. Основні характеристики, види, причини, умови випуску та особливості обігу похідних цінних паперів.

  4. Рішення про випуск цінних паперів, інформація про емісію, особливості реєстрації цінних паперів.

Ключові слова: акції, прості та привілейовані акції, облігації підприємств, облігації місцевих позик, державні облігації України, іпотечні сертифікати, інвестиційні сертифікати, казначейські зобов’язання України, сертифікати фондів операцій з нерухомістю, емісійні та неемісійні цінні папери, пайові, боргові, приватизаційні, іпотечні, похідні та товаророзпорядчі цінні папери, вексель, опціон, ф’ючерс, форвард, варант, своп-контракт.

1. Сутність цінних паперів, їх види та форми випуску.

Цінні папери – це грошові документи, які свідчать про право власності чи відношення позики, визначають взаємовідносини між особою, яка їх випустила, та їх власником і передбачають, як правило, виплату доходу у вигляді дивідендів або відсотків, а також можливість чи неможливість передачі прав іншій особі.

Цінні папери – це документи встановленої форми з відповідними реквізитами, що посвідчують грошові або інші майнові права, визначають взаємовідносини особи, яка їх розмістила (видала), і власника, та передбачають виконання зобов’язань згідно з умовами їх розміщення, а також можливість передачі прав, що випливають із цих документів, іншим особам (Про цінні папери та фондовий ринок: Закон України від 23 лютого 2006 року № 3480-ІV). Сутність цінних паперів найповніше виявляється в їх властивостях (табл. 2.1).

Таблиця 2.1

Основні властивості цінних паперів

І. Обіговість

це здатність бути купленими і проданими; це властивість куплятися і продаватися на ринку, виступати як самостійний платіжний документ, бути об’єктом застави як матеріальна цінність

II. Доступність для цивільного обігу

можливість виконання всіх видів угод відповідно до статусу даного цінного папера

III. Стандартність

має стандартне оформлення і зміст, операції з цінними паперами також мають стандартну процедуру

IV. Серійність

можливість емісії більшості цінних паперів однорідними серіями з наступною їх реалізацією

V. Документарність

факт емісії означає, що емітент приймає на себе документарне оформлення обов’язків відповідно до умов, які є в інформації про емісію (або в іншому документі), відповідно до діючих норм або викладені в самому цінному папері (бездокументарна форма випуску має на увазі дію аналогічних правил)

VI, Урегульованість і сприйнятій державою

властивість виникає завдяки основній функції державних органів у цій сфері діяльності: державне правове регулювання основних правил випуску та обігу цінних паперів, ліцензування випуску, контроль за діяльністю всіх учасників ринку

VII. Ринковість

цінні папери – це унікальний товар, котрий має свої ринки, що спеціалізуються на ньому з присутніми на них організацією, правилами роботи, інфраструктурою, системами інформації, контролю і т.п.

Ш.Доходність

одна з головних причин вкладання капіталів - це можливість отримання доходів від володіння цими активами та від операцій з ними

IX. Ліквідність

можливість в умовах фондового ринку негайно продати цінні папери, при цьому процедури оформлення - дуже прості.

У світі ліквідність ринку цінних паперів найчастіше вимірюють величиною bid-ask spread (бід-аск cпред) - як різницю між цінами продавця і покупця.

X. Ризик

при операціях з цінними паперами обов’язково необхідно враховувати присутній їм ризик. Ризик характеризується ймовірністю частково чи повністю втратити сам капітал і очікувані доходи, тому існують методи розрахунків, прогнозування ризиків і зниження ймовірного ризику.

XI. Обов’язковість виконання

сторони, які беруть участь в операціях з цінними паперами, наперед беруть на себе зобов’язання виконати всі умови, що обговорені при випуску та при продажу цінних паперів. Контроль здійснює держава чи уповноважені державою організації (наприклад, фондова біржа)

XIІ. Строк існування цінних паперів

визначається умовами їх випуску, може бути вказаний; це строк, після якого цінні папери погашаються і втрачають свої функції (облігація), чи без вказівок конкретного строку обігу (акції); в останньому випадку цінний папір існує стільки, скільки існує емітент

Цінні папери класифікують за рядом ознак:

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]