Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПД2.docx
Скачиваний:
63
Добавлен:
08.03.2016
Размер:
147.06 Кб
Скачать

Апеляційний суд харківської області ухвала про відкриття апеляційного провадження та поновлення строку апеляційного оскарження

25 липня 2010 року м. Харків

Суддя-доповідач Апеляційного суду м. Харкова Жмур О.П., перевіривши матеріали апеляційної скарги Голови правління ВАТ «Автолюбитель» на рішення Харківського районного суду Харківської області від 24 червня 2010 року по цивільній справі за позовом Петрова О.Ю. до ВАТ «Автолюбитель» про поновлення на роботі, стягнення зарплати та відшкодування моральної шкоди, -

В С Т А Н О В И В:

20.06.2010 Петро Олег Юрійович звернувся до суду із позовною заявою до ВАТ «Автолюбитель» про поновлення на роботі, стягнення зарплати та відшкодування моральної шкоди. 24.10.2010 рішенням Харківського районного суду позов було задоволено у повному обсязі. В апеляційній скарзі голова правління ВАТ просить скасувати рішення суду першої інстанції та одночасно просить поновити строк на апеляційне оскарження рішення суду, посилаючись на те, що суд після розгляду справи ухвалив лише вступну та резолютивну частини, а повний текст судового рішення їм не направив.

Перевіривши законність та обґрунтованість рішення суду в межах доводів апеляційної скарги та заявлених вимог, дотримання вимог щодо процесуальної форми та змісту судового рішення колегія суддів приходить до висновку, що апеляційна скарга підлягає задоволенню з таких підстав.

Апеляційна скарга відповідає вимогам ст.295 ЦПК, а також підстав для залишення її без руху, повернення чи відмови у прийнятті та розгляді. Відповідно до ч.1,3 ст.209 ЦПКУ, суди ухвалюють рішення іменем України негайно після закінчення судового розгляду. У виняткових випадках залежно від складності справи складання повного рішення може бути відкладено на строк не більш як п'ять днів з дня закінчення розгляду справи, але вступну і резолютивну частини суд має проголосити в тому самому засіданні, в якому закінчився розгляд справи. Рішення суду, що містить вступну та резолютивну частини, має бути підписане всім складом суду і приєднане до справи.

Згідно із ч.1 ст.218 ЦПК, рішення суду або його вступна та резолютивна частини проголошуються негайно після закінчення судового розгляду і прилюдно, крім випадків, встановлених цим Кодексом. Головуючий роз'яснює зміст рішення, порядок і строк його оскарження. У разі проголошення у судовому засіданні тільки вступної та резолютивної частин судового рішення суд повідомляє, коли особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитися з повним рішенням суду.

Вимоги статей 209, 215 та 218 ЦПК щодо порядку ухвалення рішення суду, його змісту, а також проголошення рішення суду як єдиної процесуальної форми вирішення справи є обов'язковими для позовного та окремого провадження.

Відповідно до ст.215 ЦПК України, ухвалене у справі рішення має бути гранично повним, ясним, чітким і обов'язково містити вступну, описову, мотивувальну та резолютивну частини.Разом з тим рішення не повинно містити зайвої деталізації, яка не має правового значення в даній справі, а також незрозумілих словосполучень, занадто довгих речень, через які викладення фактичних обставин важко сприймається.

Згідно з п.4 Постановою ВСУ від 18.12.2009 № 14«Про судове рішення у цивільній справі», правила частини третьої статті 209 ЦПК застосовуються лише у виняткових випадках, коли внаслідок складності справи складання повного рішення потребує багато часу та може бути відкладено на строк не більше ніж п'ять днів з дня закінчення розгляду справи. В іншому разі суд має ухвалити повне рішення і проголосити його негайно після закінчення судового розгляду. Якщо складання повного рішення відкладається, його вступна і резолютивна частини викладаються у письмовому вигляді, підписуються всім складом суду, відразу проголошуються; цей процесуальний документ приєднується до справи і суд повідомляє, коли особи, які беруть участь у справі, зможуть ознайомитися з повним рішення суду, що має бути зафіксовано в журналі судового засідання.

Відкладення проголошення вступної і резолютивної частин рішення після закінчення розгляду справи не допускається.

Суди повинні суворо дотримуватися визначеного строку складання повного рішення.

На підставі вищевикладеного та керуючись ст.ст. 72, 222, 295, 297, 209, 215, 218 ЦПК, суддя, -

У Х В А Л И В:

Поновити строк на апеляційне оскарження на рішення Харківського районного суду Харківської області від 24 червня 2010 року по цивільній справі за позовом Петрова О.Ю. до ВАТ «Автолюбитель» про поновлення на роботі, стягнення зарплати та відшкодування моральної шкоди.

Відкрити апеляційне провадження у цій справі.

Надіслати копію апеляційної скарги Голови правління ВАТ «Автолюбитель» на рішення Харківського районного суду Харківської області від 24 червня 2010 року по цивільній справі за позовом Петрова О.Ю. до ВАТ «Автолюбитель» про поновлення на роботі, стягнення зарплати та відшкодування моральної шкоди, встановивши йому термін на подання заперечень на апеляційну скаргу до 11 серпня 2010 року.

Призначити судове засідання на 15 серпня 2010 року, яке відбудеться о 10 год 00 хв у залі судового засідання Апеляційного суду м. Харкова за адресою: м. Харків, вул.Володарського,46, корп.1.

Ухвала оскарженню не підлягає.

Суддя ­_______________________Жмур О.П.

33

Справа №7877/9