Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

4.1 Робота з шарами

Інформація про поточний шар представлена на панелі «Шари» (рис. 30). У списку, що розкривається, 2 представлений поточний шар (якщо не вибрано жодного об'єкту). Якщо в даний момент вибрані об'єкти, що містяться на іншому шарі, то це поле покаже той шар, якому вони належать. Якщо вибрані об'єкти належать двом і більш шарам, то список 2 буде чистим.

І

Рис 30.– Панель роботи з шарами

кона 1 служить для виклику Диспетчера властивостей шарів, а ікона 3 запускає команду повернення до попереднього стану шарів. Праворуч від панелі «Шари» знаходиться панель «Властивості», яка містить три списки, що розкриваються: «Колір об'єкту» (4), «Тип лінії» об'єкту (5) і «Товщина лінії» об'єкту (6).

При роботі з шарами слід дотримуватися наступного правила: усередині даного шару основні атрибути всіх об'єктів повинні бути «Послою» (рис. 30 – списки 4, 5, 6). При цьому, якщо в Диспетчерові властивостей шарів змінити для даного шару, наприклад, товщину лінії, то цей параметр зміниться для всіх об'єктів даного шару.

Природно, що це правило не розповсюджується на особливі випадки, коли для одиничних об'єктів вибираються особливі значення параметрів.

5. Інструмент «Властивості»

Інструмент «Властивості» служить для зміни параметрів вже створених об'єктів AutoCAD. Для того, щоб їм скористатися, необхідно клацнути правою кнопкою миші при виділених об'єктах і в контекстному меню вибрати «Властивості». Також вікно «Властивості» можна викликати, натиснувши відповідну ікону на панелі «Стандартна». Вікно «Властивості» може існувати в трьох видах:

  • у вигляді плаваючого вікна;

  • у вигляді плаваючого вікна, яке згортається при виводі за його межі покажчика миші

  • у вигляді вбудованого вікна рис. 31

Рис. 31.– Вікно «Властивості»

На рис. 31 цифрами позначено:

1. Список, що розкривається, – фільтр по типах об'єктів

2. Категорії (групи) властивостей

3. Ім'я параметра і його значення

Фільтр по типах об'єктів необхідний з тієї причини, що для різних типів графічних об'єктів існують різні категорії властивостей. Якщо вибрані об'єкти різних типів, то для них відображаються тільки загальні властивості.

За допомогою властивостей можна легко настроювати такі об'єкти, як розміри, текст, штрихування, осьові лінії, лінії невидимого контура і так далі

Розглянемо декілька типових випадків застосування інструменту «Властивості».

Випадок 1: редагування параметрів отрисовки осьових ліній.

При створенні осьової лінії її штрихи можуть бути дуже великими (дуже маленькими). Для того, щоб це виправити, треба виділити потрібні осьові лінії, знайти у властивостях параметр «Масштаб типу лінії» і змінити його. Для того, щоб зробити штрихи частішими необхідно зменшити це число (0,9-0,6); довшими – збільшити (1,5-3).

Випадок 2: необхідно трохи зменшити розмір для того, щоб розмістити його на кресленні серед інших розмірів.

У

Рис. 32. – Зображення розміру отвіру.

властивостях розмірів є категорія «Вписаний», в якій є параметр «Глобальний масштаб розмірів». Зменшення цього параметра приводить до того, що всі елементи розміру (стрілки, текст) зменшуються в розмірах.

Випадок 3: необхідно проставити розмір отвіру, зображений на рис. 31.

Необхідно проставити звичайний лінійний розмір, а потім редагувати властивості його елементів. У властивостях розміру є категорія «Лінії і стрілки», в якій треба вимкнути параметри «Разм лінія 2» і «Вин лінія 2» (у випадку, якщо розмір проставлявся «від низу до верху»).