Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

5. Основні типи графічних об'єктів AutoCad

Відрізок.

В

Рис 9. – Діалог з користувачем при побудові відрізка

ідрізок (або лінія) є основним графічним об'єктом AutoCAD. Команда «відрізок» будує серію відрізань з вказаної крапки, причому подальші відрізки починаються з кінців попередніх. У відрізання є три характерні крапки (рис. 8). За кінці його можна розтягувати і міняти напрями, а за центральну – переносити. При побудові відрізань по напрямах полярних відстежувань (наприклад, по діагоналі) досить, почавши відстежувати напрям, ввести з клавіатури довжину в мм. На рис. 9 а, б, в представлений лістинг діалогу з користувачем при побудові цих елементів.

Пряма.

Пряма – це лінія, нескінченна по обох напрямах. Прямі застосовуються для організації зв'язків між креслярськими видами (проекційні лінії), для зображення рівня ґрунту на фасадах будівель (до тих пір, поки неясні габарити будівлі) і так далі Надалі, за допомогою команд редагування, пряма може бути перетворена у відрізок.

Мультілінія.

Мультілінія – це набір паралельних прямих (дві і більш), які будуються по заданому маршруту (осьовій лінії). За умовчанням будуються дві паралельні прямі, осьова лінія яких проходить по верхній прямій.

Полілінія.

Полілінія – це об'єкт, що володіє змінною товщиною. Полілінія виводиться на друк тією ж товщиною, якою вона представлена на кресленні. Фактично, полілінія – це набір вершин, сполучених між собою лінійними (або дуговими) сегментами змінної товщини. Найбільш яскравим прикладом використання об'єкту «полілінія» служить зображення стрілок (наприклад, для мітки розрізу або позначення значка «повернено»).

Задавши початкову точку полілінія, необхідно задати ширину поточного сегменту. Вона може бути постійною або змінною (Початкова ширина; Кінцева ширина).

Кола і дуги.

Команда «Круг» створює об'єкт типу коло. Коло має п'ять характерних крапок (Центр і чотири Квадранти) і задається, наприклад, координатами центру і величиною радіусу. З інших способів побудови варто відзначити спосіб «ККР» («Дотична Дотична Радіус»). При виборі цієї опції відключаються всі прив'язки, за винятком «Касательность» і від користувача потрібно вказати зразкове положення точки стосуються нового кола з двома сусідніми об'єктами (лініями, колами і тому подібне) і задати радіус.

Дуги є об'єктами, подібними до кола в тому, що вони також можуть задаватися шляхом вказівки центру і два решти крапок (почало і кінець). В цьому випадку дуга будується проти годинникової стрілки щодо точки центру і початкової точки. Можна також задати центр, початкову точку і кут дуги (або довжину хорди). Також дугу можна задати по трьом крапкам.

Еліпси і еліптичні дуги.

Еліпс задається одним з двох способів: центр і величина обидва піввісь; або довжина першої осі і величина інша піввісь. Еліпс, подібно до кола, володіє п'ятьма характерними крапками (центр і чотири квадранти). При редагуванні «ручками» відбувається процес, аналогічний редагуванню кіл.

Еліптичні дуги задаються аналогічно еліпсам, при цьому необхідно задати інформацію про початковий і кінцевий кути (або внутрішній кут).

Сплайн.

Сплайн – це згладжена крива, що проходить через деякі крапки. Для визначення сплайна необхідно задати положення визначальних крапок і умови почала і кінця (тобто положення дотичної в початковій і кінцевій точках). Звернете увагу, що задані користувачем визначальні точки не співпадають з точками сплай, що управляють. Зазвичай сплайн застосовують, як лінію обриву (хвиляста лінія «від руки»).

Точка.

Точка є об'єктом, що не має фізичних розмірів. У зв'язку з цим, є поняття «Стиль відображення крапок» («Формат > відображення точок» )

Звернете увагу, що розмір відображення точок може бути заданий або у відносних одиницях (% від розміру екрану), або в абсолютних одиницях, тобто міліметрах. При завданні розмірів у відносних одиницях, розмір відображення точок міняється при кожній регенерації креслення. Точки існую не тільки для того, щоб відзначати які-небудь координати. Існує також спосіб розмітки (розділення) об'єктів на частини при допомозі точок:

Командою «Розмітити» («Рисованиє > Точка > розмітить ») можна розмістити уздовж будь-якого об'єкту крапки через заданий інтервал.

Команда «Поділити» («Рисованіє > Точка > поділити») ділить будь-який вибраний об'єкт на задане чисто частин.

Інші об'єкти: багатокутник, прямокутник, кільце.

В AutoCAD не існує об'єктів типу «Прямокутник», «Багатокутник» або «Кільце». Проте були створені команди для побудови цих геометричних фігур, оскільки вони часто зустрічаються на практиці. Побудова реалізована на основі поліліній, тому всі три команди у результаті створюють об'єкт типу «полілінія».

Багатокутник – це замкнута геометрична фігура, n однакових сторін, що має. Існує два способи завдання багатокутника: радіусом вписаного або описаного кола, або визначити положення сторони (опція «Сторона») за допомогою двох крапок.

Прямокутник – будується по координатах двох вершин, або по одній вершині і розмірам (опція «Розміри»). У останньому випадку, після завдання розмірів, необхідно вказати, в яку сторону від початкової точки будувати прямокутник.

Можна також вводити додаткові параметри побудови, такі як фаски на кутах (опція «Фаска») або округлення (опція «Сполучення»). Також поліліній, на основі якої побудований прямокутник можна призначити фіксовану товщину ліній (опція «Ширина»).

Кільце будується шляхом завдання внутрішнього і зовнішнього діаметрів і вказівкою точки центру. Кільце також утворене за допомогою поліліній.