Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

2.1 Команди і кнопки інструментальної панелі редагування

Зрушення виділених об'єктів.

Вкажіть курсором базову точку зрушення і її нове положення. Ви також можете ввести величину зрушення уздовж осей X і Y у відповідні поля Рядка параметрів об'єктів (рис. 44).

М

Рис. 49 Зрушення виділених об'єктів

ожна задати видалення або збереження початкових виділених об'єктів після виконання операції. Залишити початкові об'єкти (зрушення із збереженням початкових об'єктів еквівалентне копіюванню). Видалити початкові об'єкти.

Зрушення по куту і відстані.

Переміщення виділених об' єктів, задавши параметри вектора зрушення - довжину (відстань зрушення) і напрям (кут зрушення).

Введіть потрібні значення кута і відстані в полях Рядка параметрів об'єктів. Закінчивши вводпараметров, натисніть кнопку Створити об'єкт на Панелі спеціального управління для зрушення виділених об'єктів.

Рис. 50. – Поворот виділених об'єктів

Поворот виділених об'єктів.

Після виклику команди необхідно вказати центр повороту, базову точку і нове положення базової точки (рис. 50)

Масштабування

Задайте у відповідному полі введення Рядка параметрів об'єктів потрібне значення коефіцієнта масштабування виділених об'єктів і зафіксуйте курсор в точці центру масштабування. Ви можете також вручну ввести координати точки центру масштабування в рядку параметрів об'єктів рис 51. Початкове зображення і зображення після масштабування

Я

Рис. 51. – Масштабування

кщо серед масштабованих об'єктів є розміри, Ви можете промасштабировать виносні лінії розмірів з коефіцієнтом масштабування по осі X. Для цього використовуйте кнопку - перемикач в Рядку параметрів об'єктів:

Симетрія

Симетричне відображення виділених об'єктів документу.

Послідовно вкажіть першу і другу точки, через які проходить вісь симетрії. Ви можете явно задати параметри осі симетрії (кут нахилу і координати точок), ввівши їх в поля Рядка параметрів об'єктів.

Для того, щоб використовувати як вісь симетрії накреслений раніше відрізок або пряму, натисніть кнопку Вибір об'єкту на Панелі спеціального управління, а потім вкажіть курсором потрібний елемент.

М

Рис. 52. – Копіювання

виділених об'єктів

ожна задати видалення або збереження початкових виділених об'єктів після виконання операції. Для цього використовуйте відповідну команду контекстного меню або кнопку в Рядку параметрів об'єктів.

Копіювання виділених об'єктів документу.

Виділені об'єкти копіюються у свої види і на свої шари. Вкажіть курсором базову точку копіювання і її нове положення. Ви також можете ввести величину зрушення копії уздовж осей X і Y у відповідні поля Рядка параметрів об'єктів. Після фіксації нового положення базової точки система копіює виділені елементи і чекає вказівки наступного місця для копіювання (рис. 52).

Копія по кривій (копіювання виділених об'єктів з розміщенням їх уздовж вказаної кривої).

Команда буде недоступна, якщо жоден елемент не виділений або якщо є виділені цілком види креслення.

В

Рис. 53. – Копія по кривій

иділені об'єкти копіюються у свої види і на свої шари.

У полях Cтроки параметрів об'єктів введіть дані про копіювання – кількість копій, крок копіювання, масштаб і кут повороту копій.

Задайте базову точку для копіювання, а потім вкажіть базову точку на тій кривій, по якій необхідно виконати копіювання. Ви можете також явно задати значення координат цих точок в Рядку параметрів. Після вказівки точки на кривій створюється задана кількість копій виділених елементів (рис 53).

Копія по колу (копіювання виділених об'єктів, з розміщенням їх по колу з вказаним центром і радіусом).

Ця команда є спрощеним варіантом команди Копія по концентричній сітці . Виділені об'єкти копіюються у свої види і на свої шари.

У полях Cтроки параметрів об'єктів введіть параметри копіювання – кількість копій і кутовий крок між ними.

У кількості копій враховується і початковий екземпляр копійованих об'єктів. Якщо вказану кількість копій вимагається розмістити рівномірно уздовж кола, то значення кутового кроку можна не вводити.

Задайте центр кола, по якому має бути вироблене копіювання, вказавши його курсором. Ви можете також явно задати значення координат центру кола в Рядку параметрів. Після вказівки центру колу на екрані з'являється фантом заданої кількості копій виділених елементів.

Копія по концентричній сітці (копіювання виділених об'єктів, з розміщенням їх по концентричній сітці із заданими параметрами).

В

Рис. 54 .– Копіювання

по концентричній сітці

иділені об'єкти копіюються у свої види і на свої шари. У полях Рядка параметрів об'єктів введіть дані про копіювання - масштаб і кут повороту копій. Для того, щоб ввести дані про сітку, по якій треба виконати копіювання (кроки, початковий кут і так далі), натисніть кнопку Параметри концентричної сітки на Панелі спеціального управління. На екрані з'явиться діалог, в якому Ви зможете призначити потрібні параметри сітки.

Задайте базову точку для виділених об'єктів. Тепер система чекає вказівки точки, в яку треба помістити сітку з копіями об'єктів, при цьому на екрані відображується фантом скопійованих по сітці об'єктів. Ви можете також явно задати значення координат цих точок в Рядку параметрів. Після вказівки точки прив'язки сітки створюється задана кількість копій виділених елементів рис. 54. Приклад копіювання по концентричній сітці.

Рис 55 – Копіювання по сітці

Копія по сітці (копіювання виділених об'єктів з розміщенням їх по сітці із заданими параметрами).

Команда буде недоступна, якщо жоден елемент не виділений, або якщо є виділені цілком види креслення.

У полях Рядка параметрів об'єктів введіть дані про копіювання – масштаб і кут повороту копій.

Для того, щоб ввести дані про сітку, по якій треба виконати копіювання (кроки по осях, кути нахилу і так далі), натисніть кнопку Параметри сітки на Панелі спеціального управління. На екрані з'явиться діалог, в якому Ви зможете призначити потрібні параметри сітки.

Задайте базову точку для виділених об'єктів. Тепер система чекає вказівки точки, в яку треба помістити сітку з копіями об'єктів, при цьому на екрані відображується фантом скопійованих по сітці об'єктів. Ви можете також явно задати значення координат цих точок в Рядку параметрів. Після вказівки точки прив'язки сітки створюється задана кількість копій виділених елементів (рис. 55).

Деформація зрушенням (виконання деформації об'єктів.)

Попереднє виділення об'єктів, що підлягають деформації, виконувати не треба.

Д

Рис 56 – Початкове зображення

і зображення після деформації

ля швидкого переходу до команди натисніть кнопку Деформація зрушенням на Інструментальній панелі.

Вкажіть послідовно першу і другу точки габаритного прямокутника, який повинен захопити область (вона підсвічуватиметься після захоплення), що деформується.

Задайте базову точку для деформації, а потім зафіксуйте її нове положення. Ви можете явно задати координати базової точки, а також величини переміщень, ввівши їх у відповідних полях Рядка параметрів об'єктів. Після фіксації нового положення базової точки буде виконано перестроювання (рис. 57).

Для повторного вибору об'єктів, що підлягають деформації, натисніть кнопку Новий прямокутник на Панелі спеціального управління, а потім вкажіть курсором габаритні точки прямокутника.

Деформаировать початкову деталь можна поворотом, вказавши послідовно першу і другу точки габаритного прямокутника, який повинен захопити область (вона підсвічуватиметься після захоплення), що деформується, потім задайте центр повороту і зафіксуйте потрібне положення групи, що деформується.

Усікти криву (видалення частини якого-небудь об'єкту, обмеженої точками перетину з іншими об'єктами).

Вкажіть курсором ту частину об'єкту, яку треба видалити. Якщо ж, навпаки, треба залишити вибрану ділянку і видалити зовнішні відносно нього ділянки кривої, перемкнете кнопку Видалити/залишити ділянку в Рядку параметрів об'єктів ( Видалити вказану ділянку, Залишити вказану ділянку

Усікти криву двома точками (видалення частини об'єкту, визначивши її двома граничними точками).

Вкажіть курсором криву, а потім дві точки, що обмежують частину кривої, що видаляється. Якщо крива замкнута, вимагається додатково вказати точку усередині ділянки кривої, яка віддалятиметься.

Якщо ж треба, навпаки, залишити вибрану ділянку, а видалити зовнішні відносно нього ділянки кривої, перемкнете кнопку Видалити/залишити ділянку в Рядку параметрів об'єктів.

Видалити фаску або скруглення

Дозволяє видалити відрізок або дугу, сполучаючі кінці двох інших об'єктів (відрізків або дуг), і продовжити ці об'єкти до точки їх перетину.

Вкажіть курсором фаску або скруглення, які треба видалити. Як фаски або скруглення система сприймає відрізок або дугу, до яких з двох сторін примикають геометричні об'єкти, а також ланка в контурі, ламаною або багатокутнику. Якщо виконання операції можливе, то відрізок фаски або дуга скруглення віддаляються, а базові об'єкти продляются до точки їх перетину.

Розбити криву на дві частини (розподіл об'єкту на дві частини при вказівці точки розбиття).

Вкажіть курсором криву, а потім точку розбиття. Якщо крива замкнута, необхідно вказати другу точку розбиття.

Розбити криву на рівні частини (дозволяє розбити об'єкт на декілька рівних частин).

Введіть у відповідне поле Рядки параметрів кількість частин, на які треба розбити криву. Вкажіть курсором криву для розбиття. Якщо крива замкнута, необхідно вказати початкову точку розбиття.

Видалити область (дозволяє видалити об'єкти, що знаходяться усередині вибраної області креслення або фрагмента).

Після виклику команди на Панелі спеціального управління відображуються декілька кнопок. З їх допомогою можна різними способами задавати межі області, що видаляється. За умовчанням система чекає вказівки замкнутого геометричного об'єкту (сплайна, контура, кола) як межа області.

Ви можете задати спосіб очищення області (видаляти елементи усередині або зовні від межі) за допомогою кнопки Параметри видалення області, яка знаходиться на Панелі спеціального управління. Після натиснення на цю кнопку на екрані відображується діалог завдання параметрів. Коли усі межі області і параметри видалення задані, натисніть кнопку Створити об'єкт на Панелі спеціального управління.