Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

Завдання

  1. Створити порожню книгу .

  2. Зберегти під ім'ям "Лабораторна робота 4".

  3. Скласти звіт про роботу. Звіт повинен містити: тему лабораторної роботи, мету, завдання, вивід.

Вказівки до виконання завдання.

1. Інтерфейс програми.

О

Рис. 35 – Інтерфейс програми

скільки система є прикладною програмою для Windows, його вікно має стандартні елементи управління, рис.35.

Рядок меню розташований у верхній частині програмного вікна, відразу під рядком заголовка. У ній розташовані всі основні меню системи. У кожному з меню зберігаються пов'язані з ним команди.

Панель управління розташована у верхній частині вікна системи під Рядком меню. У ній зібрані команди, які найчастіше уживаються при роботі з системою.

Інструментальна панель знаходиться в лівій частині вікна системи і складається з декількох окремих сторінок. Перші з них – системні (панель геометрії, панель розмірів, панель редагування). Три інші панелі формуються користувачем з доступних команд системи.

Н

Рис. 3. Панель

спеціального

управління

Рис. 36. – Панель

спеціального

управління

а Панелі спеціального управління (вона також з'являється на екрані тільки після виклику якої-небудь команди) знаходяться кнопки, що дозволяють контролювати процес виконання команди (введення об'єкту, переривання поточної дії і так далі) рис. 36.

1.2. Види креслень.

Е

Рис. 37. – Значки креслення (зліва)

і фрагмента (справа)

лектронні креслення, що створюються в КОМПАС-ГРАФІК, як і будь-які інші документи, зберігатися на жорсткому диску комп'ютера у вигляді файлів.

З

Рис 38 – Креслення деталі

допомогою КОМПАС-ГРАФІК можна створювати документи двох типів: креслення і фрагменти.

Кресленняце основний тип документа, що створюється в КОМПАС-ГРАФІК.

Він повністю відповідає листу креслення, яке конструктор креслить на кульмані, і складається з рамки, штампу, технічних вимог, позначення шорсткості невказаних поверхонь і одного або декількох видів (рис. 38.).

К

Рис 39. – Фрагмент

рім того, розмір креслення обмежений встановленим для нього форматом.

Фрагмент КОМПАС-ГРАФІК, на відміну від креслення, повністю позбавлений елементів оформлення і є порожнім електронним листом необмеженого розміру (рис. 39.). У нім можна креслити абсолютно вільно у будь-яку сторону, не побоюючись, що одного разу досягнете його меж.

• Якщо потрібно створити серйозний документ, який далі передаватиметься на підпис керівникові або викладачеві, у відділ нормоконтролю, в інші відділи, цехи і далі в архів – створюється креслення.

• Якщо це буде звичайний ескіз, який, можливо, окрім користувача, нікому не потрібний, або просто ви хочете подумати за комп'ютером над майбутньою конструкцією, пропрацювати декілька ескізних промальовувань – краще підходить фрагмент.

Креслення і фрагменти системи КОМПАС-ГРАФІК є файлами різних типів. Тип файлу визначається його розширенням – останніми трьома символами в імені файлу. Розширення відділяється від імені символом "крапка". Креслення мають розширення .CDW, а фрагменти – .FRW. При завданні імен файлів розширення задавати не потрібно. Розширення система привласнює автоматично залежно від типу створеного документа.

КОМПАС-ГРАФІК дозволяє вільно переміщати зображення між документами як одного, так і різних типів. Тому у будь-який момент можна перемістити або скопіювати побудоване зображення з фрагмента в креслення або назад.