Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

4. Система допомоги компас-графік.

Система допомоги КОМПАС-ГРАФІК починає свою роботу відразу після запуску програми. Ви вже знайомі з такими її елементами, як ярлички підказки і Рядок повідомлень. Вони допомагають швидко дізнатися про призначення кнопок і полів на всіх елементах екрану. Щоб відобразити такий ярличок, підведіть курсор до кнопки, що цікавить вас, і затримайте його на деякий час. Поряд з курсором з'явиться етикетка з коротким описом призначення цієї кнопки. Якщо зрушити курсор з кнопки, ярличок автоматично зникне з екрану. Встановите курсор на полі Поточний крок затримаєте курсор і дочекайтеся появи ярличка. Звернете увагу, що, окрім ярлика, докладніша інформація про поточний елемент екрану з'являється і в Рядку повідомлень.

Отримати докладну довідку КОМПАС-ГРАФІК можна за допомогою кнопки Довідка на Панелі управління. Після натиснення цієї кнопки курсор змінить свій зовнішній вигляд, перетворившись на знак питання із стрілкою. Підведіть його до об'єкту екрану (панелі, кнопці, рядку меню, полю введення і так далі), що цікавить вас, і клацніть на нім мишею.

5. Інструментальна панель

Інструментальна панель за умовчанням знаходиться в лівій частині вікна системи (Рис. 7.). Панель складається з п'яти окремих сторінок. Кожна сторінка містить набір кнопок, згрупованих за функціональною ознакою. Відразу після запуску системи автоматично включається кнопка Геометричні побудови на Панелі перемикання і відкривається сторінка Геометричні побудови Інструментальної панелі.

Н

Рис. 42. Інструментальна панель

а цій сторінці зібрані команди, за допомогою яких можна створювати геометричні об'єкти: відрізки, кола, дуги і так далі (тобто до цієї сторінки слід звертатися когда необходимо что-либо начертить). Для перемикання між сторінками використовуються кнопки Панелі перемикання, розташованої над Інструментальною панеллю. Одночасно на екрані відображається тільки одна сторінка панелі.

6. Панелі розширених команд

Б

Рис. 43. – Панелі розширених команд

ільшість команд на сторінках Інструментальної панелі допускають декілька варіантів виконання. Наприклад, відрізок в КОМПАС-ГРАФІК може бути побудований декількома різними способами. За умовчанням будується відрізок, що проходить через дві вказані крапки. Чтоби дістати доступ до інших варіантів побудови відрізань, необхідно викликати на екран Панель розширених команд побудови відрізку.

Для виклику Панелі розширених команд необхідно:

1. Клацнути на кнопці основної команди лівою клавішею миші і не відпускати її. Через нетривалий час на екрані з'явиться пов'язана з даною кнопкою Панель розширених команд.

2. Після появи панелі для вибору необхідного варіанту команди потрібно встановити курсор на відповідну кнопку панелі і відпустити клавішу миші.

Кнопки на страницах Инструментальной панели, имеющие Панели расширенных команд, помечены черным треугольником в их правом нижнем углу.

7. Рядок параметрів

Рядок параметрів об'єктів є найважливішим елементом інтерфейсу КОМПАС-ГРАФІК. Як і Панель спеціального управління, вона автоматично з'являється на екрані тільки після виклику якої-небудь команди на Інструментальній панелі або в режимі редагування об'єктів і розташовується відразу під вікном документа.

К

Рис. 44. Рядок параметрів в режимі введення відрізку

ожен креслярський об'єкт, що створюється в КОМПАС-ГРАФІК, володіє певним набором параметрів. Наприклад, параметрами відрізання прямої лінії є координати його початкової і кінцевої точок, довжина, кут нахилу і стиль лінії (рис 44).

Інші об'єкти (прямокутники, кола, штрихування і так далі) володіють своїми наборами параметрів. Тому вид Рядка параметрів залежить від того, який об'єкт створюється або редагується в даний час. Проте управління будь-яким параметром здійснюється по загальних правилах.

О

Рис. 45.– Параметри точки

дним з найбільш поширених параметрів є параметри точки. Її координати по осях X і Y (рис 45) відображаються в окремих полях. Зліва від полів знаходиться кнопка стану поля. Будь-яке поле обов'язково має ім'я. Поля, що мають загальне ім'я і кнопку стану, називаються спорідненими. Наприклад, поля координат X і Y на рис. 10. є спорідненими, а поля Довжина відрізання і Кут нахилу на рис. 9. - ні.

За зовнішнім виглядом кнопки можна судити про стан поля (рис.46.). Поле може знаходитися в одному з трьох станів: фіксованому, в режимі очікування введення і бути просто доступним для введення.

При створенні або редагуванні креслярських об'єктів робота з

Рис. 46. – Стан поля параметрів точки

Рядком параметрів зводиться до активізації потрібних полів і введення в них потрібних значень.

Після введення мінімального набору параметрів, достатніх для побудови об'єкту, система автоматично створює відповідний об'єкт (якщо включений режим Автостворення об'єкту ).

Після припинення роботи команди побудови або редагування об'єкту Рядок параметрів автоматично вимикається і параметри об'єкту стають недоступними.

Познайомимося з основними способами введення значень в поля Рядка параметрів на прикладі побудови відрізань і кіл, приділяючи цього разу основну увагу саме даному елементу інтерфейсу.