Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

Лабораторна робота № 5 редагування креслення, виділення елементів на кресленні. Створення складного креслення Мета роботи

Метою даної лабораторної роботи є знайомство з основними прийомами команд редагування і оформлення креслення, а також створення складного креслення.

Завдання

  1. Створити новий документ типу креслення формату А – 3.

  2. Зберегти під ім'ям "Лабораторна робота 5".

  3. Виконати креслення згідно з варіантом. Завдання і варіанти вказані у додатку № 5.

  4. Скласти звіт про роботу.

Вказівки до виконання завдання.

1. Виділення об'єктів

У

Рис. 47. –Інструментальна панель виділення

КОМПАС існує велика кількість команд виділення об'єктів. Ці команди можна викликати з меню Виділити і за допомогою кнопок, розташованих на Інструментальній панелі виділення рис. 47. Інструментальна панель виділення.

На цій панелі розташовані кнопки, виділення графічних об'єктів документу, що дозволяють звернутися до команд, і командам зняття виділення.

Для виклику якої-небудь команди натисніть відповідну кнопку панелі. Кнопки виділення і зняття виділення згруповані за ознакою, яка використовується при їх виконанні (наприклад, група кнопок для виділення об'єктів за типом і зняття виділення за типом). На Інструментальній панелі розмірів видно тільки одна кнопка з групи. Для того, щоб побачити і вибрати іншу кнопку групи, треба натиснути на видиму кнопку групи і не відпускати клавішу миші. Через секунду поряд з курсором з'явиться панель, що містить другу кнопку (розширена панель команд). Як і раніше не відпускаючи клавішу миші, перемістите курсор на кнопку виклику потрібної команди. Відпустите клавішу миші. При цьому вибрана кнопка з'явиться на Інструментальній панелі, а відповідна нею команда буде активізована.

Кнопки, що дозволяють викликати розширену панель команд, помічені маленьким чорним трикутником в правому нижньому кутку.

2. Редагування

На Інструментальній панелі редагування розташовані кнопки для виклику команд редагування зображення (рис. 48). (деякі з цих команд можна також викликати з меню Операції)

К

Рис .48.– Інструментальна

панель

редагування

нопки згруповані за типом дій, які вони викликають (наприклад, група кнопок для усікання об'єктів, група кнопок для копіювання об'єктів і так далі). На Інструментальній панелі редагування видно тільки одна кнопка з групи. Для того, щоб побачити інші кнопки групи і вибрати одну з них, треба натиснути на видиму кнопку групи і не відпускати клавішу миші. Через секунду поряд з курсором з'явиться панель, що містить інші кнопки для виклику команд редагування (розширена панель команд). Як і раніше не відпускаючи клавішу миші, перемістите курсор на кнопку виклику потрібної команди. Відпустите клавішу миші. При цьому вибрана кнопка з'явиться на Інструментальній панелі редагування, а відповідна нею команда буде активізована.

Кнопки, що дозволяють викликати розширену панель команд, помічені маленьким чорним трикутником в правому нижньому кутку.

Якщо Ви не бачите на екрані кнопку, показану в описі команди, натисніть на видиму кнопку для потрібного Вам типу редагування і виберіть шукану кнопку з розширеної панелі команд, що розгорнулася.