Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

2.5 Масштабування

Масштабування – це пропорційне збільшення всіх геометричних розмірів об'єкту в задане число разів. Масштабування проводиться щодо базової точки, яка залишається нерухомою. У прикладі, приведеному на рис.15 масштабування полілінії (трикутник) осущестляется відносно початку координат. Після завдання базової точки масштабування необхідно задати коефіцієнт масштабування. Аналогічно команді «Поворот», у команді «Масштабування» існує опція «Опорний відрізок». Ця опція дозволяє графічно задати довжину початкового відрізання на об'єкті і необхідну величину цього відрізку після масштабувания. Коефіцієнт обчислюється автоматично. На рис. 16 приведений приклад, коли об'єкт збільшується щодо базової крапки таким чином, що одна із сторін витягується до крапки. Цифрами показаний порядок вказівки крапок при визначенні базового відрізання.

Рис. 16 – Масштабування із застосуванням

«Опорного відрізку»

2

Рис. 17. – Команда дзеркало

.6 Дзеркало

Дзеркало – це процес віддзеркалення вибраних об'єктів щодо вказаної прямої. Пряма задається по двох крапках. Єдиною опцією даної команди є можливість видалення початкових об'єктів. У прикладі, показаному на рис. 17. об'єкти відбиваються щодо вертикальної осьової лінії.

Рис. 18. – Застосування

команди

«подібність»

2.7 Подібність

Подібність – це процес побудови еквідистантних об'єктів на заданій відстані. Необхідно задати відстань, вибрати об'єкт і вказати, в яку сторону стоится эквидистанта. На рис. 18 показано застосування команди «подібність» до замкнутого контура. Звернете увагу на те, що після застосування даної команди доводиться «уручну» замикати контур, оскільки команда «подібність» не сполучає між собою лінії.

2.8 Фаска

Команда «Фаска» служити для побудови фасок в місцях перетину об'єктів (

Рис. 19 – Команда «Фаска»

ліній або полилиний). Існують два основні способи завдання розмірів фаськи: опція «Довжина» (завдання обох довжин фаськи), опція «Кут» (задається довжина фаськи і її кут) .На рисунку 19 показаний приклад побудови рівносторонньої фаськи між двома відрізками.

2.9 Сполучення

С

Рис. 20. – Команда

«Сполучення»

получення – це з'єднання двох об'єктів (ліній, полилиний, дуг) між собою дугою заданого радіусу. Радіус цієї дуги задається відповідною опцією «раДиус». Звернете увагу на те, що за допомогою сполучення нульового радіусу (або фаськи нульової довжини) можна сполучати між собою відрізки, подовжуючи (або укорочувавши) їх до перетину.

2.10 Редагування «Ручками»

Редагування «Ручками» є наймогутнішим і наочнішим способом зміни об'єктів в AutoСAD. Цей метод заснований на дії на характерні крапки виділених об'єктів. Причому, дія, що здійснюється при цьому, залежить не тільки від типу виділеного об'єкту, але і того, на якій конкретно маркер впливає користувач.

Нижче будуть розглянутий ряд найбільш типових прикладів застосування цього методу редагування. Редагування «ручками» здійснюється таким чином:

1. Виділяється необхідний об'єкт (або декілька об'єктів) – рис. – 21 а.

2. Графічний курсор підводиться до характерної точки редагованого об'єкту (тип характерної крапки вибирається з міркувань логіки дії) – рис. – 21 б.

3. У момент «прилипання» курсора до характерної крапки натискається одноразово ліва кнопка миші (рис. – 21 в)

4

Рис. 21. – Етапи дій редагування «Ручками»

. Проводиться дія (рис. – 21 г)

5. Знімається виділення (якщо це необхідно)