Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

2.11 Інші команди (Розірвати, Розтягнути, Збільшити)

Команда «Розірвати» має одну достатньо часто вживану опцію: «Розірвати в крапці». «Розірвати в крапці» розриває один цілий об'єкт на два окремих у вказаній крапці. Це часто застосовується при нанесенні фасок або скруглень.

Команда «Розтягнути» застосовується для розтягання фрагмента контуру в певному напрямі.

Команда «розтягнути» зараз застосовується достатньо рідко «в чистому вигляді», оскільки вона легко доступна при редагуванні «ручками».

3 Розміри

Розміри є інтелектуальними складними об'єктами. Існують наступні різновиди розмірів:

    • Лінійні

    • Радіальні

    • Кутові

    • Інші типи (винесення, допуски, ординатні розміри і так далі)

До різновиду лінійних розмірів відносяться власне лінійні розміри (що показують довжину по горизонталі або вертикалі) і паралельні (що показують абсолютну довжину об'єкту) – див. рис. 22 а, б.

Також на базі лінійних розмірів будуються розмірні ланцюги і розміри із загальною базою – рис. 22 в, г.

Д

Рис. 22 – Види позначення розмірів

о різновиду радіальних розмірів відносяться радіуси і діаметри. Вони проставляються на кола і дуги. Є можливість ставити маркери центру. Кутові розміри ставляться на пару прямих, відрізань або поліліній.

Ординатні розміри – це координата X або Y даної крапки щодо бази. Як база використовується призначена для користувача система координат (ПСК). Ординатні розміри проставляються на винесеннях, якщо в цьому є необхідність (розмір «30» на рис 22).

Винесення є багаторядковим текстом, прикріпленим до виносної лінії із стрілкою на кінці (розмір «А» рис. 23).

Допуски застосовуються для позначення допусків форми і розташування елементів деталі. Ці розміри проставляються за стандартом ANSI або ISO.

Рис. 23. – Види винесення розмірів.

Існують декілька способів нанесення розмірів. Ці способи залежать від того, яким чином Ви оформляєте креслення.

1. Розміри наносяться в просторі моделі. Простір листа при створенні креслення не використовується.

2. Розміри наносяться в просторі моделі, але при створенні креслення використовується простір листа.

3. Креслення оформляється в просторі листа.

Редагування розмірів проводиться декількома шляхами:

1. Редагування розмірного тексту здійснюється за допомогою команди «Редагувати текст» (ікона на панелі «Текст»). У розмірах застосовується багаторядковий текст, тому відкривається вікно редагування.

2

Рис. 24. – Редагування взаємного положення розмірів.

. Редагування взаємного положення розмірів і їх окремих елементів проводиться за допомогою редагування «ручками». Застосування цієї дії до різним характерним точкам розмірів викликає різні дії (рис. 24).

3

Рис. 25. – Вікно «Очищення рисунка» .

. Редагування окремих елементів, з яких складається розмір (стрілки, текст, виносні і розмірні лінії і тому подібне) проводиться за допомогою інструменту «Властивості».

4. Інструмент «Очищення»

Інструмент «Очищення» застосовується для того, щоб очистити креслення від «сміття», що виникає і накопичується в процесі редагування. Очищення – абсолютно нешкідлива процедура, вона не зачіпає існуючі об'єкти, проте, її застосування украй ефективно для великих креслень, які редагуються протягом тривалого часу.

Інструмент «Очищення» викликається з головного меню («Файл>утіліти>очистіть»).

Суть його дії в наступному: «Очищення» сканує креслення на визначення об'єктів, які жодного разу в кресленні не використовуються. До таких об'єктів можна віднести:

  • Визначення блоків, які існує в кресленні, проте жодного разу не були вставлені

  • Шари, що не містять жодного об'єкту

  • Текстові стилі, що жодного разу не уживаються в кресленні

  • Розмірні стилі, що жодного разу не уживаються в кресленні

  • Інші об'єкти (типи ліній, типи мультилиний, форми, стилі друку)

При виклику інструменту «Очищення» з'являється діалогове вікно, зображене на рис 25. У деревовидному списку знаходяться об'єкти, які можна видалити (у прикладі, зображеному на рисунку, знайдено три визначення блоків). Кожну категорію елементів можна видалити за один раз, або вибрати і видалити елементи, що тільки цікавлять.

Після видалення вибраних елементів, креслення знову піддається скануванню, оскільки бувають випадки, коли після видалення всіх блоків на їх місці утворюється новий список блоків, для яких видалені блоки були дочерними (тобто входили в їх склад).