Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

2. Створення нового креслення

Створити нове креслення можна таким чином:

1. Запустите КОМПАС-ГРАФІК. (Через кнопку Пуск або з робочого столу)

2. Для створення нового креслення відкрийте меню Файл > Створити> Лист або за допомогою кнопки Новий лист на панелі управління. Після цього на екрані з'явиться нове креслення в масштабі 1:1. У вікні документа буде показаний його основний напис – штамп.

К

Рис. 40. – Меню настройка

лацанням на кнопці Показати все на Панелі управління зміните масштаб відображення документа, щоб побачити його целіком.

За умовчанням система створює лист формату А4 вертикальної орієнтації і з типом основного напису Креслення Конструкторський, перший лист.

Для зміни параметрів документа необхідно зробити наступні дії.

1

Рис. 41.– Настройка параметрів поточного

графічного документу

. Виконаєте команду Параметри поточного листа з меню Настройка (рис 40.)

2. На екрані з'явиться діалогове вікно Настройка параметрів поточного графічного документу (рис. 41).

3. У списку розділів настройки документа в лівій частині вікна знайдіть розділ Параметри листа (в самому кінці списку). Клацанням на символі + (зліва від назви розділу) розкрійте його вміст.

4. Клацанням миші зробіть поточній рядок Формат. У правій частині вікна з'являться всі параметри, що відносять до формату листа.

5. Клацніть на кнопці Список форматів в правій частині листа. У списку, що розкрився, клацніть на рядку А3.

6. Включите кнопку Горизонтальна в групі Орієнтація.

7. Для зміни стилю основного напису клацніть на команді Оформлення (рис. 41).

8. Клацніть на кнопці розкриття списку стилів. Знайдіть і виберіть із списку стиль Креслення конструкторське. Посл. Листи. ГОСТ 2.104-68.

9. Настройка параметрів документа закінчена. Клацанням на кнопці ОК закрийте діалогове вікно.

10. Клацанням на кнопці Показати все на Панелі управління зміните масштаб відображення документа.

Таким чином, отримали лист заданого формату, орієнтації і стилю. У такому стані новий документ готовий до введення геометричної інформації і об'єктів оформлення.

Формат документа, його орієнтацію і навіть стиль можна неодноразово міняти безпосередньо під час роботи над кресленням. Зміна цих параметрів не робить ніякого впливу на вміст документа.

Відразу після створення документа рекомендується виконати ще одну процедуру – привласнити документу ім'я і записати його на диск в потрібну теку.

Система автоматично привласнює новому документу ім'я БЕЗ Імені:1 Це ім'я є тимчасовим. Ви винні самі дати ім'я вашому документу.

3. Одиниці вимірювань і системи координат в компас-графік.

У КОМПАС-ГРАФІК використовуються декартові праві системи координат. Напрям осей координат і відліку кутів показаний на рис. 42.

Початок абсолютної системи координат креслення завжди знаходиться в лівій нижній точці габаритної рамки формату і представлене спеціальним системним символом початку координат.

Якщо в кресленні створено один або декілька видів, то кожен вид матиме свою систему координат.

Крім того, в документі можна створювати довільну кількість локальних систем координат і оперативно перемикатися між ними.

Зрозуміло, поточною в кожен момент часу може бути тільки одна система координат, і на екрані відображатиметься тільки один символ початку координат. Абсолютні координати всіх крапок відлічуватимуться саме щодо поточної.

П

Рис.42. – Напрям осей координат і відлік кутів

очаток системи координат фрагмента не має такої чіткої прив'язки, як у разі креслення. Тому, коли відкривається новий фрагмент, крапка почала його системи координат автоматично відображається в центрі вікна.

У КОМПАС-ГРАФІК використовується метрична система мерів. Відстані між крапками на кресленнях і фрагментах обчислюються і відображаються в міліметрах. Розміри лінійних величин також завжди вводяться в міліметрах. Кутові величини вводяться в градусах. І ті та інші можна вводити тільки у вигляді десяткових чисел. Ціла частина числа від дробу відділяється символом крапка.

Лінійні і кутові величини можуть бути позитивними і негативними. У останньому випадку перед числом записується знак – (мінус). Для позитивних величин знак + можна не проставляти.

Якщо необхідно ввести кутову величину 37 градусів і 38 хвилин, слід перетворити її на десяткове число 37.633. Не поспішаєте бігти за калькулятором. При роботі з КОМПАС-ГРАФІК він завжди під рукою. Просто в полі Рядка параметрів, куди потрібно ввести кутову величину, наприклад в полі Кут нахилу, при виконанні команди Введення відрізання введіть вираз (37*60+38) /60.