Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Комп.тех_2[1].doc
Скачиваний:
21
Добавлен:
29.04.2019
Размер:
41.59 Mб
Скачать

2. Командний рядок

Командний рядок є засобом діалогу користувача і програми. Коли користувач викликає команду (або з головного меню програми, або, натискаючи відповідну ікону на панелях), в командний рядок автоматично вводиться назва команди. Вважається, що користувач винен сам писати всі команди уручну, але для зручності і комфорту всі команди перераховані в головному меню і на панелях.

Проте вищеперелічені засоби зовсім не виключають використання командного рядка. Практично у кожної команди є або опції, або потрібно вводити додаткову інформацію (наприклад, координати крапок). В цьому випадку користувач повинен прочитати питання, яке з'являється в діалозі командного рядка і адекватно відповісти на нього. До цього моменту не можна починати нову команду і виходити з програми, інакше дана команда буде перервана.

У сучасних версіях AutoCAD немає необхідності вводити уручну опції команд. Є можливість призначити появу контекстного меню опцій команди при натисненні правої кнопки миші.

3. Управління кресленням за допомогою миші

При створенні електронного креслення виникає необхідність приближать/ віддаляти його на екрані комп'ютера («зумирование») і переміщати («панорамування»). Для здійснення цих дій, на стандартній панелі передбачені ікони, але натиснення на кожну ікону в процесі роботи відволікає користувача від процесу креслення, тому цим двом діям в AutoCAD призначені наступні дії миші:

Зумування – обертання ролика миші

Панорамування – натиснення на ролик (третю кнопку) миші

Подвійне натиснення на ролик (третю кнопку) вписує все креслення в екран.

4. Методи забезпечення точного креслення

4.1 Системи координат

Кожен графічний об'єкт в AutoCAD має так звані «характерні крапки», координати яких визначені з високою точністю. Точки перетину графічних об'єктів обчислюються, виходячи з математичних рівнянь, тому вони також підраховуються з високою точністю.

В AutoCAD, в основному, застосовуються декартові координати. Поточні координати курсору відображаються в лівому нижньому кутку екрану в рядку стану.

При завданні координат використовують наступні правила:

  • Ціла і дробова частина числа розділяються між собою крапкою, наприклад «5.25»

  • Координати точки пишуться у форматі X,Y[,Z] – тобто координата по осі Z не обов'язкова, наприклад «5.25,-3.62»

Щ

Рис. 2 – Команди панелі «ПСК»

об графічний курсор гарантовано потрапив в характерну точку виділеного графічного об'єкту, існує механізм «приклеювання», тобто при знаходженні в околиці маркера точки, курсор відчутно прилипає до неї на деякий час, поки користувач не зрушить мишу достатньо сильно убік. У цей момент в рядку стану можна побачити координати цієї точки, а характерна крапка підсвітить зеленим квадратиком.

Для зручності роботи з координатами передбачений ряд інструментів, що дозволяють перемістити, повернути або створити власну призначену для користувача систему координат (ПСК). Для цього існують команди, представлені на панелі «ПСК» (рис. 2)

Найбільш цікавими для користувача є наступні команди:

1. Команда «Повернення до попередньої ПСК»

2. Група команд визначення нової ПСК шляхом завдання її характерних точок (перенесення початку, координата осі Z, по трьом крапкам)

3. Група команд визначення нової ПСК шляхом обертання щодо якої-небудь осі.

З

Рис 3. – Завдання координат точки

авдання координат точки може бути здійснене двома способами: у явному вигляді (X,Y) щодо поточної ПСК або щодо координат попередньої точки (@∆X,∆Y).

Під поняттям «Попередня точка» маються на увазі координати останньої вказаної точки. Наприклад, при побудові лінії, якщо користувач вказав початкову точку, то її координати вважаються «попередніми».

Відносні координати можуть бути задані в декартовій або полярній системах координат (рис. 3)

Д

Рис 4 – Елементи управління типу «кнопка»

Рис 4 – Елементи управління типу «кнопка»

ля контролю над інструментами забезпечення точності креслення в AutoCAD існують елементи управління типу «кнопка», полягання, що знаходяться в рядку, в нижній частині екрану ( рис. 4).

Для забезпечення точного положення графічних об'єктів щодо один одного в AutoCAD є різні специфічні інструменти, такі як прив'язки і відстежування.